Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Viktoria, 50: ”Vi måste plocka bort smutsstämpeln kring onani”

28 jun, 2022 
Minna Wallén-Widung
För Viktoria, 50, är onani en självklarhet. Nu hoppas hon att även yngre generationer ska inse vikten av att känna sin egen kropp.
– Vi måste plocka bort smutsstämpeln kring onani och inse att det är en del av vårt välmående, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att onani skulle vara tabubelagt att prata om håller inte Viktoria, 50, med om. I alla fall stämmer det inte in på henne och hennes närmaste vänner.

– Jag har nära vänner som jag kan prata med om i princip allt. En av mina kompisar drev tidigare en sexbutik och vi har diskuterat det många gånger. Hon har tipsat om olika saker som kan fungera för mig utifrån det jag har berättat. Är vi några fler kan snacket vara lite mer skämtsamt, typ: ”Om karln har somnat får man ordna det själv”. Så det beror lite på sammanhanget, men jag tycker absolut inte att onani är tabu, säger Viktoria.

Se också: #onaneramera – lär känna ditt underlivBrand logo
Se också: #onaneramera – lär känna ditt underliv

Hittade information bland vänner och i noveller

Under uppväxten såg det annorlunda ut. Onani och sex var ingenting man pratade om inom familjen och även om Viktoria alltid har kunnat prata om det mesta med sin mamma var det här inget ämne som hon tog upp. I stället sökte Viktoria information genom att prata med vänner och genom att läsa erotiska noveller.

Annons

– Sedan tror jag att jag hade tur med min sexdebut också. Det var med en kille som var mån om att jag också skulle njuta. Den där ömsesidigheten var viktig, för annars är det så vanligt att killen gör sin grej, blir snabbt klar och så ligger tjejen kvar och undrar om det är så här det ska vara i resten av livet. Om man inte vet hur man själv fungerar, hur ska man då kunna berätta för andra och se till att få det skönt?

#onaneramera

2 av 3 uppger i en undersökning* att de inte vill prata om onani och kvinnors lust är fortfarande ett tabubelagt ämne. Vi har därför valt att lyfta kvinnors lust, sex och onani i en rad artiklar.

*Undersökningen genomfördes på allas.se 13-29 april och fick 3177 svar.

Sexualundervisningen central

Viktoria har i dag själv tonårsbarn som precis har börjat ha sexualundervisning i skolan. Hon märker att ämnet onani är känsligt och många gånger uppfattas som pinsamt bland tonåringarna.

– När de är i stor grupp är det mycket ”usch vad äckligt, sånt gör man ju inte”. Då frågar jag dem varför de tycker så, det är ju jättebra att känna sig själv först innan man har sex med någon annan.

Annons

När det kommer till sexualundervisning minns Viktoria tydligt hur viktig lärarens inställning var när hon själv gick i skolan.

– Det största problemet är om den som ska lära ut ämnet tycker att det är pinsamt. Man måste vara trygg i sig själv för vibbarna man får av läraren gör stort avtryck. Jag minns själv första gången vi pratade i skolan om hur ett barn blir till och lärarinna tyckte att det var så jobbigt att berätta om hur mannen låg ovanpå kvinnan och guppade. Senare fick vi en magister som var otroligt lugn och trygg och fick oss alla att slappna av. Jag minns när han tog fram gurkor och kondomer och alla började tramsa – då sa han till oss att skärpa oss och att det var bra kunskap att ha i livet. Då blev vi allvarliga och raka i ryggen. Det är jätteviktigt att det görs på ett bra sätt.

Annons

Porren ger en osann bild av sex

Att onani är ett betydligt bättre sätt att förbereda sig inför sexdebuten än till exempel porrfilmer, är Viktoria övertygad om. Hon anser att unga personer i dag får en skev bild av sex på grund av porrindustrin.

– Det ställer för det första orimliga krav på killarna att kunna hålla igång länge. För det andra kan tjejer luras att tro att de behöver ställa upp på analsex och allt möjligt som kan kännas tokig för en själv. Det leder dessutom till att man inte får ut det man vill av sex. Jag upplever att killar i dag visar dålig respekt för tjejer rent generellt. De måste förstå att tjejer inte bara är ett objekt att stoppa in snoppen i och att hon ska njuta precis lika mycket av sex.

Uppmuntrar andra att testa onani

Viktoria uppmanar alla kvinnor som ännu inte har testat att onanera och få orgasm på egen hand att våga ta steget.

Annons

– Jag tycker att man ska gå till en bra sexshop. Kanske en där man kan få hjälp av en kvinna om det känns bättre. Där kan man få tips och råd på vilken sexleksak som kan passa. Sedan gäller det att våga experimentera för att få ta del av livets godbitar. Man ska inte vara rädd för att testa och vara nyfiken. Alla kan hitta sitt sätt att nå klimax. Att bara titta på sig själv är en bra start för att lära känna sig själv.

Se också: #onaneramera – välj rätt sexleksakBrand logo
Se också: #onaneramera – välj rätt sexleksak

För Viktoria är det en självklarhet att onani inte ska ses som något skamligt eller pinsamt. Tvärtom tycker hon att det är en självklarhet för att må bra.

– Vi måste plocka bort smutsstämpeln kring onani och inse att det är en del av vårt välmående. Onani är stresslösande, man är ju aldrig så lugn och avslappnad som efter en orgasm.

Annons