Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Onanera mera – därför kommer din kropp att tacka dig

13 jan, 2020 
Mikaela Alex
Kvinna tillfredställer sig själv.
Stressad, trött och nedstämd? Det är några utmärkta anledningar att onanera lite oftare! Här är fler fördelar med att tillfredsställa sig själv!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nu är vi inne i 2022, och att en kvinna tillfredställer sig själv är knappast något konstigt. Men det finns andra orsaker än skam till att det faller undan för många – tidsbrist, brist på ro eller ensamtid, eller bara att lusten sällan faller på.

Se också: #onaneramera – lär känna ditt underlivBrand logo
Se också: #onaneramera – lär känna ditt underliv

Men det finns flera fysiska fördelar med att onanera som kvinna, annat än en härlig orgasm som belöning. Här har vi listat några!

Du lär dig vad du gillar

Onani ger dig ett tillfälle att lära känna dig själv och din kropp – och att ta reda på vad just du tycker är skönt. För det kan skilja sig stort åt från kvinna till kvinna. Att veta vad du gillar kan i sin tur göra dig mer självsäker i sängen, och gör det lättare för dig att förklara för din partner hur hen kan göra det skönt för dig.

Annons

Du blir gladare

Man mår bra av att vara glad, och man blir glad av att må bra – enkelt va? När du onanerar och får orgasm frisätter kroppen endorfinerna oxytocin och serotonin, ämnen som får oss att slappna av och känna oss glada. Detta så till den grad att det kan lindra depression och ångest, enligt den amerikanska sexterapeuten Cynthia Pizzulli.

Du får bättre blodflöde

När du onanerar ökar blodflödet till genitalierna, vilket hjälper dem att hålla sig friskare och “yngre”. Framförallt kan det vara till hjälp för kvinnor som upplever klimakteriebesvär, eftersom det kan hjälpa mot torra slemhinnor i underlivet, och därmed minska eventuell smärta och obehag vis sex.

#onaneramera

2 av 3 uppger i en undersökning* att de inte vill prata om onani och kvinnors lust är fortfarande ett tabubelagt ämne. Vi har därför valt att lyfta kvinnors lust, sex och onani i en rad artiklar.

*Undersökningen genomfördes på allas.se 13-29 april och fick 3177 svar.

Du sover bättre

Svårt att somna? Då kanske du gör rätt i att tillfredställa dig själv innan du släcker sovrumslampan. Att onanera och få orgasm ökar nämligen kroppens nivåer av serotonin, som vi skrev ovan, och det gör att vi har lättare att slappna av och känna oss tillfreds.

Annons

Du känner mindre smärta

Att onanera kan agera som en naturlig smärtstillare. Utmärkt om du exempelvis lider av svåra menssmärtor! Detta beror på att onanin stimulerar den del i hjärnan som tillverkar endorfiner, oxytocin och vasopressin (ett hormon som ser till att njurarna bara släpper ut den mängd vatten som behövs!).

Se också: #onaneramera – välj rätt sexleksakBrand logo
Se också: #onaneramera – välj rätt sexleksak

Du blir mindre stressad

Onani är ett jättebra sätt att varva ner och minska din stress efter en hektisk dag. Nyckeln är att ta sig tid. När du onanerar sätts flera olika signalsubstanser igång, och vissa muskler börjar jobba på ett sätt som gör att det känns som en frigörelse.

Källa: Prevention, Huffington Post

Annons