Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Sexologens bästa tips – så får du orgasm

28 jun, 2022 
Louise Werner
Kvinna som får orgasm
Det är ytterst få som inte har förmågan att få orgasm, men det finns många saker som kan komma i vägen. Sexologen Nina Ljungberg berättar mer.
När det känns skönt ungefär som att klia på ett myggbett och du inte kan sluta – fortsätt. Hör du till dem som tror att du inte kan få orgasm? Eller vill du bara maximera din njutning? Det är ytterst få som inte har den orgasmiska förmågan, men det finns en hel del saker som kan komma i vägen. Sexologen ger vägledning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det kan vara stress, press och prestationskrav, fel partner, fel stimulans, eller framför allt att man lägger ansvaret för sin orgasm i sin partners händer. Men det är du som ansvarar för din egen orgasm, menar sexologen Nina Ljungberg.

Utforska din egen kropp i solosex

För att veta hur man njuter tillsammans med en partner, behöver man först lära känna sig själv. Man behöver ha utforskat sin kropp och sina reaktioner i solosex.

Video: #onaneramera – så får du orgasmBrand logo
Video: #onaneramera – så får du orgasm

Genom att bli bekväm i din egen sexualitet ökar både lust och orgasmförmågan. Sex är inte bara fysiskt utan styrs mycket från hjärnan.

– Vad du tänker, känner och har i ditt medvetande påverkar hur din sexualitet fungerar, säger Nina.

Annons

Klitoris är viktigast och kan smekas på olika sätt

Förutom dina tankar har klitoris huvudrollen. Nina beskriver klitoris som en oslipad pärla som bara har som syfte att skänka kvinnan njutning. Klitoris är mycket känslig för beröring. Så addera lite halka, med till exempel glidmedel eller saliv och börja att "klittra".

Testa dig fram genom att gnugga, smeka runt om eller klappa lite på klitoris. Du kan variera hastigheten och smeka snabbt eller långsamt, eller i varierat tempo. Gör det som du tycker känns skönt.

– När det känns skönt ungefär som att klia på ett myggbett och du inte kan sluta – fortsätt, säger Nina.

#onaneramera

2 av 3 uppger i en underökning* att de inte vill prata om onani och kvinnors lust är fortfarande ett tabubelagt ämne. Vi har därför valt att lyfta kvinnors lust, sex och onani i en rad artiklar.

*Undersökningen genomfördes på allas.se 13-29 april och fick 3177 svar.

Om du har sex med en partner, tänk på att klitoris behöver stimuleras under hela samlaget. Du kan komma åt att stimulera klitoris med dina egna fingrar, med hjälp av din partners fingrar, eller ta hjälp av en sexleksak.

Annons

Huvudsaken är att klitoris blir stimulerad före, under och gärna efter samlaget.

Hur var det nu med G-punkten?

Vissa talar sig lyriska över denna lilla magiska punkt som både kan ge djupa och blöta orgasmer. Andra hävdar att den är en myt. Forskningen visar någonstans mitt emellan.

Det finns ett område inne i slidan, ungefär fyra till fem centimeter in mot främre slidväggen som är fullt av nervändar. Området är väldigt känsligt för beröring och kan ge orgasm, men det heter inte G-punkten utan kallas för cuv-komplexet.

För att utforska denna erotiska möjlighet på egen hand är det enklast med en sexleksak. En sexleksak som kan komma åt att stimulera slidväggen. Glöm inte bort att aktivt använda din bäckenbotten genom att knipa och slappna av.

– Vill din partner ge sig ut på skattjakt, lägg dig på rygg och be hen att föra in ett par fingrar i slidan och göra vinkrörelsen ”kom hit”. Kom ihåg att för att uppnå orgasm, släpp allt vad prestation heter, var närvarande, se till att du får den stimulans du behöver och njut, säger Nina.

#onaneramera – välj rätt sexleksakBrand logo
#onaneramera – välj rätt sexleksak
Annons