Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Sexologen om nyckeln till kvinnans orgasm: Klitoris

28 jun, 2022 
Louise Werner
Nina Ljungberg berättar om hur viktigt det är att lära känna sitt underliv
Många kvinnor vet inte själva hur deras könsorgan är uppbyggt. Sexologen Nina Ljungberg förklarar hur det kvinnliga könsorganet ser ut och hur vi kan lära känna oss själva bättre.
Klitoris är så mycket större än vad många faktiskt tror. Att lära känna ditt underliv är steg ett för sexuell njutning. Sexologen förklarar mer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Plocka fram en spegel, sätt dig ner på huk och titta. Våga lära känna ditt underliv och hur det faktiskt ser ut.

– Det är först när du vet hur din kropp fungerar som du kan maximera din njutning, säger Nina Ljungberg.

#onaneramera – lär känna ditt underlivBrand logo
#onaneramera – lär känna ditt underliv

Det är inte helt ovanligt att en partner förväxlar urinröret med klitoris, och det ger inte alls samma sensationer att stimulera urinröret, som det gör att stimulera klitoris.

Klitoris är toppen på ett isberg

– Klitoris är som toppen på ett isberg. Under huden löper det skänklar och svällkroppar som går på varsin sida av slidmynningen. Nedanför magen finns en upphöjd liten kulle som skyddar blygdbenet. Den kallas för venusberget. Från venusberget löper sedan de yttre blygdläpparna, berättar Nina.

Annons

När kvinnan blir upphetsad blir de yttre blygdläpparna svullna och blodfyllda. Innanför finns de inre blygdläpparna. De är lite känsligare för beröring och lite skörare och behöver hållas fuktiga. Innanför de inre blygdläpparna har vi slidmynningen. När kvinnan inte är upphetsad ligger slidans väggar mot varandra, men när hon blir upphetsad töjs de ut.

#onaneramera

2 av 3 uppger i en underökning* att de inte vill prata om onani och kvinnors lust är fortfarande ett tabubelagt ämne. Vi har därför valt att lyfta kvinnors lust, sex och onani i en rad artiklar.

*Undersökningen genomfördes på allas.se 13-29 april och fick 3177 svar.

Är G-punkten en myt?

Vissa talar sig lyriska över denna lilla magiska punkt, andra hävdar att den är en myt. Sanningen ligger någonstans mitt emellan.

Se också: #onaneramera – så får du orgasmBrand logo
Se också: #onaneramera – så får du orgasm

På slidans främre vägg, alltså väggen mot magen några centimeter in, finns ett område som är väldigt känsligt för beröring och kan ge orgasmer. De flesta känner området som G-punkten, men det kallas för cuv-komplexet och är fullt av nervändar.

– Det kan framkalla djupa orgasmer, sköna orgasmer. Så nu är det upp till dig att utforska ditt underliv. Kvinnokönet är fantastiskt, säger Nina Ljungberg.

Läs mer om det kvinnliga könsorganet här.

Annons