Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Arja fick sin första orgasm som 60-åring: ”Aldrig fått det tillsammans med en man”

28 jun, 2022 
Minna Wallén-Widung
Porträttbild på Arja Mattilsa, klädd i en ljus mönstrad blus. Hon står lutad mot en trädstam och det grönskar i bakgrunden.
Arja Mattila fick sin första orgasm som 60-åring efter att ha köpt en sexleksak med ”orgasmgaranti”. Nu hoppas hon att fler kvinnor i hennes ålder ska våga ta steget och börja lära känna sig egen kropp.
– Jag önskar att jag hade vågat prata om det här tidigare, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att prata om onani och sex är ingen självklarhet för Arja Mattila, 62. I hennes bekantskapskrets är sam- och sexliv ingenting som diskuteras när man träffas, utan snarare något som anses vara privat.

– Det är det mest intima man kan prata om och jag tror ganska få i min åldersgrupp är öppna med det. Däremot vet jag att yngre personer i min närhet pratar öppet om det. Men jag har aldrig pratat om onani med någon alls, säger hon.

Porträttbild på Arja Mattilsa, klädd i en ljus mönstrad blus. Hon står lutad mot en trädstam och i bakgrunden syns en lummig och grönskande park.
Arja Mattila.

Ändå har hon nu bestämt sig för att hon vill berätta om hur hon upptäckte den egna orgasmen. Hennes förhoppning är att hon med sin historia ska kunna hjälp andra som befinner sig i den sits hon var för bara två, tre år sedan.

Annons

– Jag hade aldrig fått orgasm med en man och jag hade även haft väldigt svårt att få det på egen hand. Jag var 60 år när jag fick min första orgasm, säger hon.

Köpte en sexleksak med ”orgasmgaranti”

I många år hade Arja funderat mycket över hur en orgasm kunde tänkas kännas. Så när hon för drygt två år sedan såg en annons för en sexleksak som utlovade ”orgasmgaranti” slog hon till och beställde hem den. Produkten höll vad den lovade och Arja berättar att orgasmen var en helt ny upplevelse för henne.

– Jag förstod direkt – ”okej, det är så här en orgasm ska kännas”. Den njutning jag känt tillsammans med män tidigare har varit skönt på ett annan sätt, men definitivt ingen orgasm.

#onaneramera – välj rätt sexleksakBrand logo
#onaneramera – välj rätt sexleksak

Även om hon känner en viss sorg över att hon inte fått uppleva njutning av det här slaget tidigare, är hon glad över att ha fattat beslutet att testa.

Annons

– Det blev både en fysisk och psykisk tillfredsställelse. Jag fick en rush – ”wow, är det så här det känns”. Jag minns att jag blev så väldigt glad över att jag hade vågat pröva och att jag äntligen vågade ta steget. Men det är klart att jag önskar att det hade skett tidigare och gärna tillsammans med en partner. Det hade nog tillfört ytterligare en dimension till det hela.

Har alltid utgått från mannens perspektiv

Anledningen till att Arja aldrig tidigare fått en orgasm tror hon beror på att hon aldrig riktigt vågat berätta för sin partner hur hon vill ha det. Orgasm och njutning har helt enkelt känts svårt och förbjudet att prata om.

– Jag har alltid utgått från mannens situation, man märker ju när en man får orgasm men själv har jag alltid fejkat. Jag har ytterst sällan känt att det har varit något tillfredsställande med den där sexualakten överhuvudtaget, men jag har heller aldrig vågat säga att jag inte fått orgasm eller föreslå att vi skulle göra på något annat sätt. Det har varit på männens villkor ända från början.

Arja Mattila, klädd i en ljus mönstrad blus och jeans, sitter lutad mot en trädstam och tittar upp mot himlen. Bakom henne syns en grönskande stadspark.
Efter att i många år ha fejkat orgasm, har Arja nu tagit kontroll över sin egen sexualitet.

Bristfällig sexualundervisning i skolan

Hon tror att det delvis kan bero på att den sexualundervisning hon och hennes jämnåriga fick i skolan var minst sagt bristfällig.

Annons

– Vi fick absolut inte läras oss sådana här saker. Den sexualundervisningen vi hade i skolan skulle jag faktiskt inte kalla undervisning överhuvudtaget. Den informationen vi fick då hjälpte mig inte alls att förstå vad sex är och hur det kan vara. Det är verkligen sorgligt, jag önskar och hoppas att det är annorlunda i dag. Men tyvärr har jag förstått att många ungdomar än i dag inte vet hur de ska förhålla sig till sex och att det fortfarande är killarnas marknad.

#onaneramera

2 av 3 uppger i en undersökning* att de inte vill prata om onani och kvinnors lust är fortfarande ett tabubelagt ämne. Vi har därför valt att lyfta kvinnors lust, sex och onani i en rad artiklar.

*Undersökningen genomfördes på allas.se 13-29 april och fick 3177 svar.

Önskar att hon hade ställt krav

I dag önskar Arja att hon hade vågat berätta om hur hon kände kring sex i tidigare relationer. Kanske hade hon uppnått orgasm tidigare och hon bara hade samlat mod till sig – och om bara männen hade visat lite större intresse.

– Jag önskar att jag hade vågat prata om det här tidigare och kanske ställt lite krav också. Till exempel ”det här kändes inte helt bra för mig, jag vill att vi gör något annat”. Att man kunde prata om sex så att även mina tankar kom fram. Jag kan verkligen tycka att det är männens ansvar också.

Annons

Hoppas kunna inspirera andra att ta steget

Nu hoppas Arja att hennes berättelse ska kunna ingjuta lite hopp och mod i andra kvinnor som kanske också tror att orgasm är något de aldrig kommer att få uppleva. För henne är det viktigt att visa att det aldrig är för sent att få uppleva njutning.

– Jag tycker att man ska våga prata med sin partner och säga att man inte känner sig tillfreds eller får ut det man vill av sexet. Och om man är nyfiken på sexleksaker tycker jag att man kan ta med en sådan, även om man har en partner. Man måste våga stå på sig och ta modet till sig att prata.

Arja Mattila står på en grön gräsmatta och tittar in i kameran samtidigt som hon gör tummen upp med båda händerna. Hon är klädd i ljusblå jeans och en mönstrad blus. I bakgrunden syns ett flervåningshus.
Arja är singel för tillfället – och trivs bra med det.

Själv tror Arja att hon i dag är bättre rustad för att ta ett sådant samtal med en eventuell framtida partner. Men just nu är hon singel – och trivs väldigt bra med det.

Annons

– Jag tänkte faktiskt häromdagen – vad ska jag med en man till? Jag är inte intresserad av att inleda en ny relation med de erfarenheter jag har med mig. Eftersom jag aldrig har fått orgasm tillsammans med en man tycker jag att jag har det bättre själv helt enkelt. Nu vet jag ju att det funkar.

#onaneramera – lär känna ditt underlivBrand logo
#onaneramera – lär känna ditt underliv

Uppmanar andra att utforska

Om hon skulle inleda en relation någon gång, säger Arja att den kommer att vara helt platonisk och utan sex. Ända sedan tonåren har hon haft sexuella relationer på killarnas och männens villkor, och det är hon färdig med nu. Hon uppmanar alla kvinnor att våga testa onani för att lära känna sina egna kroppar och för att ta reda på hur riktig njutning kan kännas.

– Jag tycker att man ska våga utforska sin egen sexualitet och inte vara rädd för att i sin ensamhet se vad som funkar och inte. Kanske det är lättare att utforska för sig själv först och om man får det att funka är steget kortare att förmedla det till sin partner sen. Jag är jätteglad för att jag har upptäckt det här, jag skulle inte vilja vara utan den upplevelsen nu när jag vet hur det kan vara. Det här är varje kvinna verkligen värd.

Annons