Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Forskare: Det här ökar risken för skilsmässa – med 75 procent

29 okt, 2021 
Mikaela Alex
Trasig tårta med bröllopsfigurer
Hur går det för dina vänners äktenskap? Det kan vara en viktig komponent i hur det går för ditt eget, enligt forskning. Så här påverkas du av separationerna i din närmsta krets!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ungefär hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa idag, vilket är ungefär 25 000 skilsmässor i Sverige varje år. Så den som ligger i skilsmässa ska veta att den inte är ensam, även om det knappast gör separationen roligare.

Och det finns många olika anledningar till att ett äktenskap tar slut – det är långt ifrån alla som grundar sig i att man inte älskar varandra längre. Och forskning har visat att det finns en hel del olika faktorer som kan öka eller minska risken att ni kommer skilja er – till exempel var ni bor, vad ni jobbar med och hur gamla ni är när ni gifter er.

Se också: 5 kändispar som separerat i år

5 kändispar som har separerat i årBrand logo
5 kändispar som har separerat i år

Men en sak som tycks ha extra stor betydelse är om dina vänner skiljer sig – det ökar nämligen risken att ni också gör det med hela 75 procent, enligt en studie från 2009.

Annons

Enligt studien, som bygger på data från en stor, amerikansk hjärtstudie, påverkas vi mer än vi tror av de parrelationer vi har nära omkring oss, och att engagera sig i någon annans relation kan också hjälpa en att vårda sin egen. Kvinnor tycks bli mer influerade än män.

Barn gör ingen skillnad

Man kunde också se att personer med stora sociala nätverk hade mindre risk för skilsmässa, och att skilda oftare hade tätare vänskapskretsar och oftare gifte om sig med andra skilda.

Om man har barn eller inte verkar inte påverka sannolikheten för skilsmässa, visar också studien något förvånande. Däremot tycks ett par bli mindre påverkade av vänners skilsmässor ju fler barn de har.

Att personer som man snarare räknar som ”bekanta” skiljer sig ökar dock bara risken att ni också gör det med 33 procent.

Tips när det knakar i fogarna:

  • A och O är kommunikationen, att ni kan se varandra och prata med varandra på ett respektfullt sätt. Att kritisera och skuldbelägga den andra när du inte är nöjd leder sällan till förbättring, utan mer bitterhet. Här är några kommunikationstips som kan förbättra er relation.
  • Kanske behöver ni lägga lite mer energi och tid på er relation? Testa att införa skärmfri tid, regelbundna dejter och ”partid”. Och se över er ansvarsfördelning hemma så att ingen känner sig överkörd. Läs fler tips om hur ni kan stärka er relation här.
  • Alla relationer har sina toppar och dalar – men är dalarna för många eller långa kan man behöva ta ett allvarligt snack, och om det bara leder till gräl: Ta hjälp av en utomstående. Här är några tecken på att ni borde testa parterapi.
  • Innan du bestämmer dig för att du vill skiljas bör du ha gjort några saker klart för dig. Kan du släppa taget? Har ni testat allt och vad är det som fått dig att tveka så här länge? Läs mer om frågorna du bör ställa dig själv först här.

Källa: Social Science Research Network, MåBra Foto: TT

Annons