Förtroligt: Min man vill inte ha skilda sovrum

Måste skilda sovrum vara slutet på ett äktenskap? Eller är det en smart lösning som leder till bättre humör för båda?

Jag vill ha skilda sovrum!

Vi har varit gifta i många år. Barnen är utflugna sen länge. Vi bor i radhus. Fram till nu har vi haft gemensamt sovrum, sängkammare som det kallas. Bred dubbelsäng och var sitt litet bord vid sidan om. Det har fungerat någorlunda bra men nu har jag tröttnat på hans snarkande och snörvlande och har försökt få i gång en diskussion om vi inte borde ha skilda sovrum framöver. Han totalvägrar, säger att det är slutet på vårt äktenskap, vad han nu kan mena med det.

Vårt sexliv är närmast obefintligt, kramas kan vi väl göra ändå, menar jag, även om vi har skilda rum. Det till och med kanske kan bli lite spännande, har jag försökt förklara. Men han bara tittar på mig som om jag vore tokig.

Det är inte bara själva snarkandet som är problemet. Han har sökt läkare för det och tar medicin, så lite bättre har det blivit. Men vi har så skilda kvällsvanor numera. Han vill se på film innan han somnar, det går jag oftast med på, en stund. Sen vill jag ligga och läsa en timme eller så, då blir han irriterad av ljuset och klagar högt.

Jag går också upp på toaletten ett par gånger varje natt och då måste jag smyga, för han är lättväckt. Att han också går upp och i sin tur väcker mig, det tycker han är helt i sin ordning. ”Du har ju så lätt att somna om”, säger han, och tänker på hur det var förr, när barnen var små. Han vill inte se verkligheten som den är. Han beskyller mig för att ha tröttnat på honom som livskamrat, och det är ju inte så. Bara som sängkamrat. Hur ska jag få honom att förstå skillnaden?

Jenny

Relationsexperten Anne-Marie Furhoff: Han kan ha kvar längtan efter intimitet

Ni har hamnat i en låsning där var och en argumenterar för sitt och inte förstår vad den andre menar. Du har lagt en praktisk syn på situationen, hur man får det mest bekvämt kring kvällsrutiner och nattron. I detta talar allt för separata sovrum.

För din man är det nog andra värden som står på spel, eftersom han inte vill ta din lösning. Han kan ha kvar längtan efter intimitet och sensualitet som har större chanser att bli av spontant om man ligger bredvid varandra.

Ni skulle behöva prata öppet om era behov av känslomässig närhet och möte i relationen. Vad längtar du efter? Vad längtar han efter? Hur visar ni det i dagsläget? Kanske hittar ni en del möjligheter att förnya den delen av ert förhållande.

Om din önskan om separata sovrum blir tillgodosedd, måste du nog tydligt visa att ni fortfarande kan ha kvar den närhet som ni båda önskar.

 

Har du en fråga till terapeuten?

Mejla frågan till [email protected] eller skriv till: Året Runt, Box 50457, 202 14 Malmö. Märk kuvertet med ”Förtroligt”.