Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Fyrabarnsfamiljen flyttade till Thailand: ”Livet har blivit enklare för oss”

17 nov, 2022 
Text: Anna Olofsson
Till vänster: Bild av familjen med Cassandra, Melissa, Johan, Jenny, Alexander och Jonathan som bytte Sundsvall mot Koh Lanta i Thailand. Till höger: Porträtt av en leende Jenny med solglasögon i pannan.
Cassandra, Melissa, Johan, Jenny, Alexander och Jonathan bytte Sundsvall mot Koh Lanta i Thailand.
När Jenny blev sjuk för andra gången, fick familjen en idé. De flyttade till Thailand på obestämd tid.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ljudet av vågorna, långa promenader på stranden, god mat och tid för återhämtning. Det tillsammans med jobb och skola, har blivit en ny vardag för familjen Strömberg.

De flyttade från Sundsvall hösten 2021 och landade i Hua hin i Thailand. De ångrar verkligen inte att de tog steget.

– Nej, vi gjorde rätt val och vi är sådana som inte är rädda för att prova nya saker. Vi vågar ta chansen när den ­dyker upp, även om vi har fyra barn, säger Jenny.

Se också: Anneli bor i en husbil: ”Mår som bäst när vi är ute på rull”Brand logo
Se också: Anneli bor i en husbil: ”Mår som bäst när vi är ute på rull”

Redan 2019 testade de, under sex månader, att bo i Thailand. Då var Jenny mammaledig och Johan hade även han föräldradagar att ta ut. De hyrde ut sitt dåvarande hus möblerat till tre studenter. Anledningen att de tog en ”timeout”, eller som Jenny berättar att de säger ”thaimout”, och lämnade Sundsvall var för att Jenny höll på att gå in i väggen.

Annons

– Det var nära 2019. All denna stress, med att lämna barn till skolorna och förskola och att få ihop vardagspusslet, blev för mycket för mig, berättar hon.

Hela familjen mådde bra i Thailand

Under ett halvår reste de runt och hela familjen mådde bra. Jenny återhämtade sig snabbt. Familjen kände att det här måste de göra igen, men då under en längre tid. Planen var att de skulle flytta till Spanien efter att familjen kommit hem från Thailand. De hade hittat bostad, Johan hittade ett jobb i Norge och skulle pendla mellan Norge och Spanien och Jenny skulle leta jobb på plats.

Men, så kom saker emellan.

– Studenterna som skulle hyra vårt hus i Sundsvall drog sig ur och det blev strul med boendet i Spanien, vi fick flytta hem igen, berättar Johan.

Cassandra, Melissa, Johan, Jenny, Alexander och Jonathan står med sina resväskor och gör sig redo att lämna Sverige för Thailand.
Dags att resa från Sverige.

Snabbt återvände vardagen. Johan började jobba i Norge och pendlade. Han arbetade borta i tio dagar och var hemma i tio dagar. Kvar i Sundsvall var Jenny med fyra barn, och att få ihop livet med heltidsjobb och som småbarnsföräldrar blev stressigt. För familjen var det också en stor omställning att komma hem till Sverige från Thailand. Både Johan och Jenny berättar om den värme och kärleksfullhet som finns i landet. Thailändarna är både snälla och barnkära. De fick oväntad hjälp om de behövde det och möttes alltid av ett vänligt leende.

Annons

– Frågade vi om hjälp och inte vår granne hade kunskap på det området, fixade de dit en vän som hjälpte oss i stället. Det finns så mycket vänlighet i det landet. Det blev en omställning att komma hem till Sverige igen, där man inte alls hjälper varandra på samma sätt, berättar Jenny.

Det var inte bara Johan och Jenny som märkte skillnaden när de kom hem, utan även barnen påverkades. De hade vant sig vid att man hälsade på alla och fick ett leende tillbaka. Oavsett om de var i en klädbutik eller mataffär, så möttes barnen av leenden.

– Jag minns när jag gick och handlade på en stor mataffär i Sundsvall, och Jonatan tittade upp mot några personer, log och pratade med dem. De vände bort blicken och suckade, han blev ledsen och förstod inte varför det inte var som i Thailand. Likadant om man gick ut och åt på en restaurang i Sverige med fyra barn, och någon av barnen började grina, då tittade gästerna snett på en, säger Johan.

Ekorrhjulet i Sverige blev för mycket för Jenny

Efter ett par veckor hemma i Sverige började de komma in i ekorrhjulet igen och stressen blev åter påtaglig för Jenny.

Annons

– Det blev för mycket med livet, att klä på barnen, köra till skolan och förskolan, jobba heltid, stressa från jobbet för att hämta barnen, hem och laga mat, göra läxor med mera, livet snurrade på.

De dagar Johan var borta skötte Jenny allt hemma och när han kom hem, då lekte Johan med barnen och Jenny tog ikapp det som behövdes hemma. Det som inte hanns med när hon var själv.

– En sådan fruktansvärd stress, och jag kände att nu är väggen nära igen, berättar Jenny.

Johan slutade att jobba i Norge i mars 2020 och hittade ett annat jobb i Sundsvall. Paret flyttade från sitt dåvarande hus som låg mer centralt i staden, ut på Alnön i Sundsvall, nära havet och naturen. De tänkte att det kanske kunde hjälpa Jenny att komma ner i varv, men det blev inte bättre.

I november 2020 började Jennys kropp visa fysiska symtom som hon inte kände igen. Hon hade svårt att kissa och urinblåsan svällde, hon var ofta förkyld, tappade hår, hade kraftig yrsel, såg stjärnor framför ögonen, hade blod i sin avföring, började gå i sömnen, fick ångest och mådde allmänt dåligt. Jenny blev sjukskriven i ett par månader.

– Jag fattar först nu hur sjuk jag var, säger Jenny och tystnar.

Familjen utanför huset i Sundsvall.
Utanför huset i Sundsvall.

Under samma period, vintern 2021, fick hon veta att hon och många andra skulle bli uppsagda från sina jobb på en bank, för att de gjorde en omorganisation. Då la sig Jenny i soffan och började fundera. Hur skulle hon klara av att söka jobb och stå till arbetsmarknadens förfogande, när hon var i så dåligt skick?

Annons

– Jag tänkte att nu är det över, jag kommer aldrig att få ett jobb eller må bättre igen. Jag trivdes på mitt jobb med mina arbetskamrater, jag längtade tillbaka till mitt jobb – och så försvann det.

Detta är familjen Strömberg

  • Består av: Mamma Jenny, 36 år, pappa Johan, 41 år samt barnen Melissa, 10 år, Alexander, 7 år, Cassandra, 6 år, Jonathan, 3 år.
  • Bor: I Thailand.
  • Gör: Jenny jobbar på ett svenskt callcenter och Johan pluggar på distans.
  • Följ familjen via: @strombergsithailand

Även Johan började att fundera över vad han ville göra. Kanske var det dags för honom att plugga och göra en nystart på karriärfronten.

När sommaren kom slog det dem båda. De skulle flytta till Thailand på obestämd tid.

Jenny började att söka jobb och fick snabbt ett jobb på ett svenskt företag i Hua hin som arbetade med marknadsföring. Johan kom in på Komvux och kunde börja att studera upp sina betyg.

Familjen bestämde sig för att flytta till Thailand

De bestämde sig för att ta steget och flytta, och sedan gick allt väldigt fort. De hyrde ut sitt hus på Alnön till en familj, hyrde själva ett hus i Thailand och flyttlasset gick i augusti 2021. Deras familjer tog det med ro, eftersom de har vant sig vid att Jenny och Johan tycker om att testa nya saker, och de hade ju redan tidigare pratat om att bosätta sig i Spanien.

Annons

– Det jobbiga var att pandemin bröt ut, och att vi inte visste när vi kunde träffa familjen hemma i Sverige igen, säger Johan.

Det har också varit en av de saker som var lite tuffare med flytten till Thailand. De har fått flytta till två olika platser, eftersom barnens skolor stängts ner på grund av pandemin.

– Men jag vill vända på det och säga så här, det är enkelt att hitta ett bra boende i Thailand för en familj. Även om pandemin kom och satte käppar i hjulen för oss vad gäller skolgången, så har allt löst sig till det bästa, berättar Johan.

I februari gick den andra flytten, till Koh Lanta. Där finns en bra svensk skola och många barnfamiljer från Europa bor där. Familjer som gjort samma förändring i livet som Jenny och Johan.

Annons

Ofta återkommer de till att livet har blivit bättre på många sätt, och det får dem att tänka på att läkaren uppmuntrade Jenny att äta antidepressiva mediciner när hon mådde som sämst. Mediciner som inte gjorde henne ett dugg bättre.

All stress rann av mig

– Jag blev i stället känslokall och nedstämd, men fortsatte att äta tabletterna för att dämpa min ångest.

Barnen tar en promenad på en vacker strand.
Barnen tar en promenad på stranden.

Bara efter en månad i Thailand slutade hon med medicinerna.

– I september 2021 blev jag av med min ångest. Min kropp började fungera av sig själv igen. Jag sover bättre och slutade gå i sömnen. All stress rann av mig.

– En stor skillnad är att här är det billigt att köpa tjänster som städ- och tvätthjälp. Att tvätta en veckas tvätt för en hel familj kostar 100 kronor, det minimerar vår vardagsstress, berättar Johan.

Annons

De berättar också att de ofta går ut och äter en god middag billigt, och på så sätt slipper de stå och diska och storhandla.

– Vi skojade en kväll om att nu behöver vi inte äta falukorv och köpta köttbullar längre, utan bra och vällagad mat, säger Jenny och tittar leende mot Johan.

– Nu lägger vi mycket fokus på vår fritid och att vara med barnen den lediga tid vi har, livet har blivit enklare för oss på många sätt, säger han.

Familjen framme i Phuket.
Framme i Phuket.

En annan sak som Jenny och Johan vill lyfta fram är att deras dotter Melissa, 10 år, har ADHD. Hemma i Sverige har hon haft det kämpigt med sin diagnos, men sedan de flyttat till Thailand mår hon bättre. Hon behöver inte heller äta sina mediciner längre.

Annons

– En stor anledning till det, är att livet runt omkring är mindre stressigt här för oss, säger Jenny.

Tanken på att flytta hem igen finns där och de tror att det blir inom tre år, eftersom Melissa då börjar på högstadiet. De har också köpt ett hus i Thailand, som de planerar att kunna hyra ut och själva använda i framtiden.

– Vi tänker att vi kan åka hit på semester, eller kanske bosätta oss permanent i framtiden, vem vet. Nu tar vi en dag i taget och njuter av varje sekund, säger Jenny.

Här är familjens råd till dig:

Börja planera din vistelse i Thailand ett år innan avresa:

  • Ta reda på vad flyg, boende, skola för barnen, försäkringar, vaccin med mera kostar. Viktigt för att veta hur mycket pengar man behöver spara ihop och hur länge man har råd att vara borta.

Var vill du/ni bo:

  • Tänk över vad du/ni vill ha ut av en längre vistelse i Thailand och välj resmål därefter. Lugn och ro eller lite mer fart och fläkt?

Kolla upp uthyrningsfirmor på orten:

  • Maila dem för att få prisförslag på olika boenden. Finns också många som hyr ut privat via Blocket och Facebook. Tänk på att boende priserna skiljer sig mellan de olika orterna så kolla runt.

Börja spara i tid:

  • När du/ni vet vad det kommer att kosta på ett ungefär så börja sparandet i tid. Det kan komma oförutsedda utgifter hemma under tiden ni sparar och planerar för en längre vistelse. Dra in på allt som är onödigt, avsluta abonnemang, prenumerationer med mera. Rensa hemma och sälj av allt ni inte behöver.

Boka flyg via en resesökmotor:

  • Där samlas alla flygbolag på en sida och där kan du enkelt jämföra priser mellan olika flygbolag. Tänk på att det kan skilja i pris från den ena dagen till den andra, så kolla olika datum.

Gå med i Facebook­grupper:

  • I grupperna kan du ställa frågor du undrar över.
Annons