Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Gay och Robert lyckades hålla ihop efter seriemördarens attack

10 aug, 2021 
Malini Gaare Bjørnstad
Gay och Robert Hardwick överlevde The Golden State Killer.
Gay och Robert Hardwick var ett ungt par när de blev offer för The Golden State killers brutala attack. Idag är de sexbarnsföräldrar och har flera barnbarn.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1978 var Gay Wilburn och Robert Hardwick i sena 20-årsåldern. De hade köpt ett hus tillsammans i Stockton, Kalifornien och hade livet framför sig. En kväll i mars skakades deras tillvaro om för alltid. Paret hade varit ute och roat sig på stan. Nu hade de kommit hem och lagt sig för natten. En halvtimme före midnatt vaknade paret av främmande ljud i sovrummet.

– Vi väcktes av bländande ljus och och en elak röst, berättade Gay Wilburn för CBS Sacramento i 2018. Innan de visste vad som drabbat dem hade Robert fått en pistol mot pannan.

– Han sa att om jag inte band honom ordentligt så skulle han trycka av, mindes Gay.

Blev bunden och våldtagen

Under hot gjorde Gay som pistolmannen sa och band fästmannens armar bakom ryggen på honom. Själv blev hon förd till ett rum intill. Där blev hon bunden och våldtagen som hade brutit sig in i deras hem i Stockton, Kalifornien.

För att hålla koll på Robert i rummet intill hade den okände gärningsmannen, vid den här tiden känd som East Area Rapist och sedermera Original Night Stalker, utvecklat en metod som gick ut på att han satte porslin på ryggen på det manliga offret. Om offret rörde på sig eller kom loss så skulle det höras i rummet intill. Då hotade gärningsmannen med att döda kvinnan.

Annons

Robert låg på mage med bakbundna armar. Trots att varje instinkt i kroppen skrek efter att han skulle ta sig loss och avbryta övergreppet på fästmön tvingade han sig att ligga still. Gärningsmannen var kvar i parets hem i över två timmar. Under den tiden våldtog han Gay upprepade gånger innan han försvann i natten. Men han lämnade spår efter sig. Spår som skulle få betydelse i jakten på honom många år senare.

Polisens efterlysning av den okände Golden State Killer


Paret berättar i HBO-serien I'll be gone in the dark

I HBO-serien I'll be gone in the dark berättar paret Hardwick om den traumatiska händelsen som präglat deras liv sedan dess. Robert, som på den tiden precis blivit färdig advokat, försökte att komma över händelsen genom att sysselsätta sig med jobb och olika sportsliga aktiviteter. För Gay var det värre. Hon kämpade med minnena från den natten. Brutala minnen som var svåra att tränga undan.

Annons

– Bob är väldigt bra på att blicka framåt och gå vidare. Det var bra för mig att ha någon att hålla i handen som kunde säga att vi ska ta oss igenom detta. Det ska inte få förstöra vårt liv, säger Gay i HBO-serien.

– Men samtidigt var jag rädd och utmattad hela tiden.

Boken "I´ll be gone in the dark"
Michelle McNamaras bok om jakten på the Golden State Killer.

Diagnosticerades med posttraumatiskt stressyndrom

Gay blev inte formellt diagnosticerad med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) förrän för sju år sedan. HBO-serien är baserad på författar- och bloggaren Michelle McNamaras bok med samma namn I’ll be gone in the dark (2018). En bok som kom ut två år efter McNamaras död vid 46 års ålder.

Det var McNamara som döpte den okände gärningsmannen till Golden State Killer, Och det var också hon som bidrog till att hans identitet kunde spräckas. Efter överfallet klarade Gay och Robert inte av att bo i huset i Stockton. Bara månader efteråt flyttade de och mindre än ett år efter gifte de sig.

Annons

– Hon gick igenom mycket mer än mig. Det värsta var att jag inte kunde göra något. Det tänker jag fortfarande på. Du vill beskydda din fru och dina barn men ibland kan du inte det, säger Robert i HBO-serien.

Se också: 5 av historiens värsta kvinnliga seriemördare

Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördareBrand logo
Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördare

Stått vid varandras sida

Gay uttrycker tacksamhet för att maken stått vid hennes sida under alla år. Tillsammans har de fått sex barn och idag har de flera barnbarn.

– På de 40 år som gått sedan dess har du gjort mer än kompenserat för det genom att ta extra god hand om mig i en situation där många andra män troligtvis hade stuckit, säger Gay till sin man.

Gay och Robert Hardwick under rättegången mot Joseph DeAngelo
Gay och Robert Hardwick sida vid sida i rättsalen under rättegången.

Enligt LA Times blev 21 par attackerade av mannen, innan han började förlora kontrollen över männen. Innan dess hade han angripit flera unga kvinnor och våldtagit dem. Det första kända fallet ledde 18 juni 1976 i Rancho Cordova i California. Mannen, som bar rånarluva, bröt sig in hos en ung kvinna, våldtog henne och stal med sig smycken innan han lämnade platsen.

Annons

Flera av offren lyckades slita sig loss och kunde undkomma attackerna. Men då blev attackerna brutalare. Nu började den okände gärningsmannen mörda.

Attackerna upphörde 1986

Det sista kända våldtäkten och mordet skedde den 4 maj 1986 i Northwood i California. 18 år gamla Janelle Cruz var ensam hemma medan resten av familjen var på semester i Mexiko. Mannen bröt sig in hos tonåringen, våldtog och mördade henne. Innan dess hade han haft ett femårigt uppehåll. Den femåriga pausen är fortfarande ett mysterium.

Men i 1986 verkade det som att de ohyggliga attackerna upphörde. Då skulle det ännu dröja 32 år till att gärningsmannens identitet avslöjades. En uppmärksammad utredning där man använde sig av DNA och kommersiella släktforskningsdatabaser för att hitta förövaren. En metod som true crime-bloggaren och författaren Michelle McNamara hade föreslagit som metod för att föra utredningen vidare.

Patton Oswalt och Michelle McNamara
Patton Oswalt med livskamraten Michelle McNamara. Hon fick aldrig uppleva gripande av mördaren hon hade jagat.

Vid det laget hade förövaren 13 liv på sitt samvete. Han hade gjort sig skyldig till 50 våldtäkter och över 100 inbrott på solkusten i Kalifornien.

Annons

Joseph James DeAngelo föddes i Bath i New York i november 1945. Han växte upp i en militärfamilj och under barndomen var familjen stationerad i Västtyskland. Här ska Joseph, enligt en släkting som uttalar sig i HBO-serien, ha blivit vittne till hur lilla systern blev våldtagen av två västtyska soldater. Systern var sju år och Joseph tio vid tillfället.

Joseph James DeAngelo skyldig till 13 mord

Som ung tog han värvning i marinkåren och deltog i kriget i Vietnam. När han återvände hem förlovade han sig med fem år yngre studenten Bonnie Colwell men det varade bara en kort tid.

Efter detta ska DeAngelo ha slagit in på det bestialiska spår som ödelagt så många människors liv. Sommaren 2020 förklarade han sig skyldig till 13 mord som skett för över 30 och 40 år sedan. I början av 70-talet hade DeAngelo träffat Sharon Marie Huddle. 1973 , tre år före den första kända våldtäkten gifte de sig, gifte de sig. Paret fick tre barn tillsammans. Hans fru skulle med tiden bli en aktad advokat. Joseph DeAngelo blev polis.

Annons

Under åren som han gjorde inbrott, våldtog och mördade var DeAngelo anställd vid polisstationen i Tulare County och Auburn i Kalifornien.

Joseph DeAngelo i rättssalen
Joseph DeAngelo var polis på dagen och våldtäktsman och mördare på natten.

Joseph och Shannon bodde i fashionabla Sacramento County. DeAngelo och Sharon skildes 1991 men Joseph bodde kvar i huset ända till gripandet. Skilsmässan ska inte ha haft något med Josephs kriminella dubbelliv att göra eftersom han lyckats hålla den sidan dold för omgivningen.

De flesta av DeAngelos offer gick skilda vägar

Att Gay och Robert Hardwickes äktenskap överlevt prövningarna verkar vara ett undantag. Statistiken visar att de flesta av DeAngelos offer gått skilda vägar efter att de utsatts för honom. Traumat de utsatts för. Känslan av att inte kunna beskydda sin älskade. Slitningarna det inneburit för förhållandet.

Annons

– Jag kände precis som många andra män. Det var Gay som var det riktiga offret. Jag mådde dåligt över att jag inte kunde göra något åt det, säger Robert till lokaltidningen RecordNet.

Kriser i äktenskapet

Även om äktenskapet hållit i över 40 år är de öppna med att de gått igenom kriser på vägen. Vid ett tillfälle så hotade Gay med att lämna Robert om de inte tog tag i problemen och var öppna med vad de gått igenom. Det skulle bli deras räddning.

Efter DeAngelos erkännande inför rätten sommaren 2020 gjorde sexbarnsmamman Gay ett uttalande i pressen.

– Det är synd att han inte är yngre och kunde avtjäna ett längre straff. Det är synd att han fick leva de bästa åren av sitt liv i frihet, när vi andra har fått leva med bördan av vad han gjort oss under alla dessa år.

Seriemördaren Joseph DeAngelo i fängelse

I dag är seriemördaren Joseph DeAngelo 75 år. Han kommer att leva återstoden av sitt liv bakom lås och bom.

Källor: HBO, Boken «I'll Be Gone In the Dark» (2018), Podcasten «Man in the window», BBC, LA times, Star Tribune

Bearbetning till svenska: Henrik Högström

Annons