Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Gösta: Gamla aktier blev en ny överraskning!

30 maj, 2024 
Anonym läsarberättelse
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Aldrig hade jag kunnat ana brevets innehåll – men nu ser jag det som guds välsignelse.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget företagBrand logo
Se också: Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget företag

Strax efter millennieskiftet år 2000 trillade det ner en glad överraskning i form av ett eftersänt brev i min postlåda.

Bakgrunden var att en brevbärare som sorterade breven kände min mor och far väl. Han visste att jag var ett av barnen i familjen och bodde i en stad i Småland.

Som ett stort frågetecken öppnade jag kuvertet och fann att det handlade om utdelning av vinst på aktier.

Min mor och far hade haft två affärer på olika ställen i Småland. Vad jag kan erinra mig ifrån min tidiga barndom var att det fanns mycket fina papper med relieftryck bland mors och fars saker.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Senare i livet förstod jag att det var aktiebrev, en form av värdepapper. I brevet stod det skrivet att vi barn skulle få aktieutdelning på mina föräldrars aktier.

Hade köpt Ica-aktier

Det var ju en glädjande nyhet, och senare skulle vi få mera av den varan. I och med att min mor och far under så många år drivit affärsrörelse så hade man vid en del tillfällen köpt Ica-aktier, som stigit i värde under de 40 år de legat och samlat damm.

Året 1923 kom min mors farbror Ernst att köpa en liten lanthandel, och med den köpte han in en del aktier i det grossistföretag som han handlade varor ifrån till affären.

När mina föräldrar köpte affären så ingick de aktier han hade inköpt i deras ägo. En dag en tid senare kom det ett brev till, där det stod att vi kunde lösa in dessa aktier mot andra aktier i ett norskt företag som tagit över Ica eller lösa in dem mot kontant ersättning.

Aktieandelarna utgjorde 240 stycken, och jag gick upp till banken och visade detta dokument. Bankmannen läste, fattade sedan räknemaskinen och slog in antalet aktier gånger värdet.

Annons

Min fråga innan han var färdig med sin uppgift var – är det något värde på dessa? Jo, det är bra värde på dessa blev svaret, hela 197 115 kronor.

Hur jag tog till mig denna trevliga nyhet är svårt att säga, då jag inte kunde se mig själv i någon spegel. Vilken överraskning för oss tre syskon att få denna stora gåva att dela på, trots att vi inte på något sätt hade gjort oss förtjänta av dessa pengar.

Jag ser det som en Guds välsignelse, från en troende mor och far som för länge sedan slutat sina liv.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons