Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Gunnel: Jag fick tillbaka en vän – genom en annons på Tradera

10 jul, 2024 
Anonym läsarberättelse
glad kvinna stickar
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
När jag hittade hela min servettsamling på vinden kom minnena tillbaka – och även en gammal vänskap.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så får du bort myggor med hjälp av kaffesumpBrand logo
Se också: Så får du bort myggor med hjälp av kaffesump

För 50 år sedan, när jag var en ung skolflicka, blev jag besatt av att samla servetter.

Samma sak gällde för flera tjejer i skolan, inklusive min barndomsvän Stina. När vi var på restaurang, vid familjefester eller om våra mödrar hade dukat upp fint hemma, sparade vi alltid en eller flera servetter till vår samling.

Om de hade blivit skrynkliga strök vi dem försiktigt släta och satte in dem i våra mappar, där de var väl skyddade bakom plastfickorna.

När Stina och jag satt hemma på varandras rum eller i klassrummet med de andra tjejerna, som också samlade på servetter, beundrade vi varandras mappar och samlingar av vackert färgade och mönstrade servetter.

Annons

Vi bytte också med varandra. De allra mest värdefulla var de sällsynta servetterna från utlandet som man inte skulle byta bort för något pris.

Det kunde vara servetter som antingen man själv – eller om man hade tur – en familjemedlem hade tagit med sig hem från en utlandssemester.

Med tiden förlorade jag dock intresset för min samling och senare förlorade jag också kontakten med Stina. Min samling av servetter stod i många år i en låda på vinden hos mina föräldrar, där jag hade glömt bort den.

Först när mina föräldrar gick bort hittade jag servetterna igen.Det var en trevlig återförening med mapparna, som tillfälligt tog mig tillbaka till den oskyldigaste tiden i mitt liv.

Även om de inte på något sätt gjorde att jag fick tillbaka mitt gamla samlarintresse, kunde jag inte få mig själv att slänga dem. Samlingen av servetter hamnade återigen i samma kartong och sedan ställde jag upp den på min egen vind där den samlade damm igen.

Först förra året när jag skulle flytta dök lådan upp igen. Efter ännu en nostalgisk återförening, som varken mina barn eller barnbarn delade med något intresse, var jag tvungen att bestämma vad i all världen jag skulle göra med alla gamla servetter.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Visst hade de säkert blivit ännu mer sällsynta med åren som gått, men jag var fortfarande inte intresserad av att fortsätta samla på dem.

I stället för att slänga dem ville jag ge dem en sista chans, eftersom det kanske fortfarande fanns samlare som skulle kunna glädjas åt dem.

Därför skapade jag en annons på en Tradera där jag satte dem till försäljning för en krona. Tiden gick och det verkade som att ingen var intresserad, tills jag en dag blev uppringd av en kvinna.

Hon skyndade sig att säga att hon inte ville köpa mina servetter, för hon hade själv en lika gammal samling som hon inte längre visste vad hon skulle göra med. Därför hade hon velat undersöka om det kanske fanns någon annan som skulle kunna överta den innan hon slängde den.

I samband med det hade hon lagt märke till min ­annons och nu ringde hon för att höra om jag kanske var den personen hon trodde att jag var. Det var både mitt förnamn och bilderna på mina servetter i annonsen som hon tyckte att hon kunde känna igen.

Annons

Till min stora överraskning visade det sig att det var min gamla barndomsvän Stina. Vi skrattade och höll med om att det var en lustig tillfällighet att vårt gamla samlarintresse hade slutat med att föra oss samman igen.

Efter ett långt, skrattande samtal där vi utbytte ungdomsminnen, bestämde vi oss för att träffas för en kopp kaffe. Stor var glädjen när vi såg varandra igen efter alla dessa år, och därefter pratade vi om allt annat än servetter.

I dag har båda våra samlingar för länge sedan kastats bort, medan Stina och jag med glädje har återupptagit vårt vänskap. På det sättet slutade de gamla servetterna ändå vara mer värdefulla än vi hade trott.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons