Gustav tatuerade in Anders Tegnells ansikte på vänsterarmen

Gustav Lloyd Agerblad och hans tatuering på Anders Tegnell.

Foto: Privat/Zashay Tastas

Statsepidemiolog Anders Tegnell har varit Sveriges ansikte utåt under covid-19. Gustav Lloyd Agerblad hyllar hans arbete – med en tatuering.
– Uppenbarligen tycker jag om Tegnell, annars hade jag inte satt honom på min arm, säger han.
Här tatuerar Gustav in Anders Tegnells ansikte
Slå på ljud

Anders Tegnell har varit namnet på allas läppar under vårvintern 2020 – och han har varit minst sagt polariserande. Den svenska strategin, formulerad av Folkhälsomyndigheten och kommunicerad av statsepidemiolog Anders Tegnell, har fått kritik och synats både inom landets gränser och globalt. Men många står också bakom strategin. En av dem är Gustav Lloyd Agerblad som hyllar Anders Tegnells rakryggade hållning under 2020 med en tatuering på sin vänsterarm.

Efter sex veckor i coronakarantän – nu är Klara-Maria äntligen frisk

Idén kom ursprungligen från tatueraren Zashay Tastas på tatueringsstudion Myndigheten på Södermalm i Stockholm, som tidigare gjort flera tatueringar på Gustavs vänsterarm. Tatueraren hade gjort en så kallad "gnuggis", en tatuering barn brukar ha som man får på med hjälp av vatten och som man sedan kan gnugga bort enkelt. När Gustav såg den ville han direkt ha den – men helst som en riktigt tatuering.

– Han sålde en "gnuggis" först och jag nappade på motivet och ville göra en egen, riktig. Det tyckte han var fett. Så det är hans motiv och hans idé från grunden, säger Gustav, som tycker att Anders Tegnell skött sig föredömligt under 2020.

Gustav Lloyd Agerblad

När Gustav såg tatuerarens "gnuggis" på Anders Tegnell kände han direkt att han ville ha en riktig tatuering med motivet. Foto: Privat

– Uppenbarligen så tycker jag om Tegnell, annars hade jag inte satt honom på min arm. Han sköter sitt jobb exemplariskt och för Sverige så är han väl ansiktet utåt för covid-19 under 2020.

Tror på den svenska strategin

Förutom tilltron till Anders Tegnell så har Gustav en stark tro på att Sveriges strategi är den rätta.

– Jag tror att den svenska strategin skulle passa bra för många. Som jag ser det är det ganska farligt att börja stänga ner samhällen och att polis och militär patrullerar gatorna med vapen. Dessutom har man ju sett videor från Kina där de svetsar igen hem och allt, säger Gustav.

Tatueringen av Anders Tegnell.

Foto: Zashay Tastas

Ett kul sätt att minnas en traumatisk tid

För Gustav är tatueringen ett sätt att med humor komma över – och minnas – den traumatiska tiden med covid-19-pandemin.

– De flesta i min närhet har varit positiva. Vissa polare har inte alls blivit förvånade, även om gemene man kan tycka att det är en märklig grej att tatuera. För mig är det en kul grej, ett humoristiskt sätt att minnas den traumatiska tid vi lever i, berättar Gustav, som innan covid-19-pandemin inte visste vem Anders Tegnell var – men nu alltså har hans ansikte på armen.

Julias coronasmittade pappa svävade mellan liv och död: ”Vi sa hej då till varandra”