Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Detta ska du tänka på när du hämtar en valp hos uppfödaren

13 maj, 2024 
Maria Torshall
Elin Fredlund
hämta valp
Ska du hämta en valp? Grattis! Det är en känslosam upplevelse som du kommer att komma ihåg i resten av ditt liv. Här samlar vi samlat våra bästa tips för att upphämtningen av valpen ska gå så smidigt som möjligt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ska du hämta en valp? Grattis! Det är en känslosam upplevelse som du kommer att komma ihåg i resten av ditt liv. Här samlar vi samlat våra bästa tips för att upphämtningen av valpen ska gå så smidigt som möjligt.

Hämta valp hos uppfödare

Ta med en filt när du hämtar valpen som du låter tiken ligga på eller vara nära. Då får valpen mammans lukt med sig hem till dig, det är lugnande. Ge valpen en egen trygg plats när ni kommit hem, och bädda med filten som doftar av tiken. Normalt lämnar valpar sin mamma när de är åtta veckor gamla. Det är frestande att be att få hämta valpen tidigare – men fall inte för den frestelsen!

Valpens mamma är nämligen den bästa uppfostraren. Hon lär valpen underkastelse, att ta tillrättavisningar, kroppsspråk och annat som du som hundägare kommer att ha nytta av senare, så även om det går att få dispens från åtta-veckors regeln är det bäst att vänta. Vissa tycker att valpen ska vara kvar hos sin mam ma till tio eller tolv veckors ålder, just för att tiken ska få uppfostra valpen.

Annons

Ensamträna valp

Du blir valpens nya flock och den kommer att vilja vara nära dig. Så låt valpen sova i ditt sovrum – men inte i din säng (om du inte vill dela säng med en vuxen smutsig hund de närmaste åren). Ligg på en madrass på golvet de första nätterna med din nya valp i stället!

Det är viktigt att vara nära valpen mycket i början, sedan kan ni börja ensamträna när valpen är omkring tre veckor gammal. Då har valpen sitt så kallade ''socialiseringsfönster'' och är som mest mottaglig för ny social information.

Hur mycket mat ska en valp ha?

Valpen äter lite och ofta. En riktlinje är att en valp som är mellan 2-6 månader gammal äter omkring 4-6 gånger om dagen. Hur mycket mat valpen ska få beror på vad det är för storlek och hundras. Ett tips är att låta skålen växa med valpen – och att välja en skål som är stadig och står stilla.

Hur mycket sover en valp?

En stor del av valpens första tid går nästan bara ut på att sova. I genomsnitt sover valpen omkring 16-20 timmar per dygn. Härligt va? Om man själv bara hade tid för det...

Annons

Hur långt kan en valp gå?

Ett annat orosmoment för många nyblivna hundföräldrar är hur ofta den lilla valpen ska ut och gå. Hur ofta kissar och bajsar egentligen en valp? Och hur långt kan en valp gå? Svaret är att det åter igen beror på vilken storlek valpen har. De flesta valpar kissar och bajsar mellan 7-10 gånger om dagen. Så gå hellre ut en gång för mycket än en gång för lite!

Ett bra tips för promenaden är att välja ett halsband eller sele ska vara lätt och justerbart. Välj gärna fast koppel till valpen, den vill gå nära och vara trygg.

Vad ska man mer tänka på när man skaffar hundvalp? Här har vi samlat en stor checklista för dig som ska skaffa hund

Träffa skolhunden Eska - den fyrbenta lärarenBrand logo
Träffa skolhunden Eska - den fyrbenta läraren
Annons