Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Chris insjuknade i ALS – då bestämde sig paret för att leva ut hans drömmar

14 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Chris är sjuk i ALS måste sitta i rullstol för att ta sig runt, Taylor är tillsammans med honom dygnet runt.
Chris och Taylor träffades på en dejt och blev störtförälskade. Strax därpå grusades parets livsplaner när Chris fick diagnosen ALS. Nu har de bestämt sig för att fylla varje ögonblick med så mycket glädje de bara kan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons


Året är 2017 och en ung man letar efter kärleken.

Han heter Chris och bor i Kalifornien.

I dejtingappen Bumble ser han en profilbild av en kvinna.

Hon sitter och ler i en gokart. Iklädd i en Nintendo-utstyrsel från spelet Mario Kart. Då visste han instinktivt att det kunde vara hans drömtjej.

Chris hade nämligen gjort exakt samma sak på samma plats i Tokyo. Och känt samma barnsliga glädje över upplevelsen.

De börjar skriva till varandra och bestämmer en tid för en dejt.

Se också: Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS

Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALSBrand logo
Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS

Det slår fullkomligt gnistor. Trots att de sitter i en skybar med utsikt hela Los Angeles, har de drunknat i varandras ögon.

Annons

– Samtalet var olikt allt som jag hade upplevt tidigare. Jag hade varit singel i tre år och varit på en hel del första-dejter. Jag visste direkt att han var riktigt, riktigt speciell, säger Taylor till dejtingappen Bumble som nyligen gjort en artikel om parets kärlekshistoria.

De träffas intensivt den där sommaren för fyra år sedan. Mindre än ett år senare har de träffat bådas familjer och sagt att "jag älskar dig" till varandra.

Men sedan dröjer det inte länge förrän Chris känner att allt inte står rätt till i kroppen. Hans högra ben kändes svagare och foten började släpas mot marken. Höger lår var också smalare än det vänstra.

Chris söker upp en läkare som gör tester under flera månader.

I samma september samma år senare kom det ödesdigra beskedet.

Det var ALS.

En obotlig sjukdom som bryter ner nervcellerna i både hjärnan och ryggmärgen. Med tiden blir hela kroppen svagare för att sedan bli helt förlamad. När andningsmusklerna påverkas går det inte längre att andas.

Annons

De flesta som får ALS dör inom två till fyra år efter insjuknandet.

Parets reaktion på beskedet om ALS

Som genom ett ondskefullt trollslag hade allting blivit annorlunda. Över en natt suddades alla parets drömmar och planer ut.

Chris minns att han fick en utomkroppslig upplevelse av beskedet. Taylor bröt samman och grät.

Bara några veckor senare skulle Chris dessutom fylla 30 år. En stor överraskningsfest hade arrangerats. Familj och vänner körde och flög till Los Angeles från hela USA för att fira honom.

Chris säger att Taylor betyder hela världen för honom.

Men då visste knappt någon vad som höll på att hända inuti hans kropp. Det visste knappt Chris själv. Han visste bara att han inte skulle få leva ett långt liv. Och att han skulle få vara tacksam för varje bra dag framöver.

Annons

Chris och Taylor sätter sig ner för att prata igenom situationen. Han säger till henne att han inte skulle lasta henne om hon ville lämna honom. Chris är inställd på det värsta, men hon är väldigt tydlig.

Hon ska ingenstans.

– Det var inte ens ett val för mig. Jag älskar Chris. Jag ville hjälpa honom genom allt. Vilket bättre kall i livet kan man ha, än att vara där för någon? säger hon retoriskt i en video som paret spelat in.

Chris svarar Allas.se vad Taylor betyder för honom.

– Hon betyder hela världen för mig. Hon är en av de mest otroliga människor jag någonsin har träffat och en så fantastisk partner. Hon är någon som jag kan luta mig mot och uppleva denna vackra sak som kallas "livet" med. Jag vet att kärleken vi har till varandra är så sällsynt och speciell.

Istället för att skjuta på saker som de vill göra tillsammans, bestämmer de sig för att omedelbart göra slag i saken. Taylor frågar Chris vad som finns på hans "bucketlist", det vill säga listan med saker man vill ha gjort innan man dör. Han svarar: Jag vill resa med dig.

Annons

Nästan hela 2019 blir ett år i resandets tecken. Först hajkar i naturparker i USA. Sedan åker de till Filippinerna, Costa Rica och Mexiko.

En lycklig tid utifrån bilderna som paret lagt upp. De njuter i fulla drag. Tar hand om varje sekund.

Väl hemma igen börjar Chris känna sig allt sämre. Han behöver en rullstol för att ta sig fram och senaste tiden har han allt fått svårare att prata. Därför har han spelat in sin röst via datorn som kan säga meningar när han själv inte kan yttra dem. En av meningarna är: "Jag älskar dig, Taylor".

Hela tiden är hans kärlek vid hans sida. Hon är numera hans primära vårdgivare dygnet runt. Han borstar hans tänder, duschar honom och allt annat som han behöver hjälp med. Med tiden kommer hon dock inte att klara att ta hand om alla hans behov.

Medicinsk vård kostar i USA

Vården i USA är ingen billig historia och Chris och Taylor har startat en insamling för att dels sprida information om sjukdomen, dels för att få in pengar till kostnaderna som de uppskattar till cirka två miljoner kronor om året när sjukdomen är långt gången.

Annons

I skrivande stund har de fått in cirka 350000 kronor. Pengarna har bland annat gått till en tillgänglighetsanpassad van som har plats för rullstolen.

Dock har Chris ett stort nätverk omkring sig. Han gör fortfarande saker, men på ett annat sätt än förr. Chris, som tidigare älskade att idrotta, blev till exempel körd runt ett helt marathon av sin vän.

Ingen vet hur lång tid som Chris har kvar. Men det vet egentligen ingen annan heller. Han vet i alla fall att man måste göra det bästa av varje dag. Eller som han säger:

– Jag är fortfarande här.

Chris och Taylor så mycket de kan.

Se också: Det här är sjukdomen ME

Det här är sjukdomen MEBrand logo
Det här är sjukdomen ME

Fotnot: Denna artikel är skriven med godkännande från Chris. Länk till insamlingen finns här. Vill du veta mer om parets vardag kan du följa Chris här och Taylor här.

Annons