Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Christina: Han ljög om sina skulder

29 feb, 2024 
Anonym läsarberättelse
Ung man och kvinna ser uppgivna ut
Vi var på banken och skulle låna till ett hus, då kröp sanningen om Tommy fram.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta stegBrand logo
Se också: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg

Tommy och jag hade långt framskridna planer på husköp. Problemet var att vi aldrig hittade vad vi sökte. Husen var för stora, för små, för dyra eller låg alldeles för långt ut på landet. Jag ville kunna cykla till jobbet och då var ett par mil inte att tänka på.

När vi äntligen hittade vårt drömhus blev det budgivning. Jag var rädd för att det skulle bli för dyrt men det stannande på en lagom prisnivå för oss.

Helt plötsligt blev det bråttom att söka lån och bestämma tid med banken. Vi hade inte hunnit ta tag i det praktiska och det överlät jag åt Tommy.

Annons

Jag hade börjat titta i inredningskataloger och planera färger och tapeter i de olika rummen. I trädgården ville jag plantera vinbärsbuskar, päronträd och blommor. Dessutom ville jag ha en syrenberså, som min mormor alltid haft.

Planerna var många och jag var full av förväntan när vi stegade in på banken.

Hade blancolån på flera hundra tusen kronor

Vi fick en kopp kaffe och satte oss ner för att gå igenom det praktiska när banktjänstemannen började skruva på sig. Jag fick en obekväm känsla i magen och undrade vad det var som var fel.

Det visade sig att Tommy hade blancolån på flera hundra tusen kronor. Jag blev chockad och stirrade på Tommy. Vad hade han gjort med alla dessa pengar? Och varför hade han inte talat om för mig att han lånat?

Vi hade räknat och räknat och hade precis pengar till handpenningen. Renovera och fixa i trädgården hade vi räknat med att göra lite i taget. Det skulle ju gå åt både pengar och tid till det.

Annons

Men nu var förutsättningarna annorlunda och vi kunde inte längre låna pengar på grund av Tommys skuld.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Banktjänstemannen lämnade oss ensamma i rummet och Tommy satt alldeles tyst. När jag frågade honom vad han hade lånat pengar till svamlade han bara till svar. Jag hade inte lust att ställa till med någon scen på banken utan gick i stället ut från kontoret. Tommy kom efter mig och vi satt tysta i bilen på vägen hem.

Väl hemma krävde jag att få reda på vad han lånat pengar till och efter en lång stund kröp det fram att han spelade. Jag blev alldeles kall och bara stirrade på honom. Det var därför han sagt att han jobbat över och varit på middagar med kunder på kvällarna.

Annons

Sanningen var att han varit på spelklubbar och spelat bort vår chans att få låna till drömhuset. I min vildaste fantasi hade jag aldrig kunnat tro att han var spelberoende. Vi hade ett uppslitande gräl och det slutade med att han sov på soffan.

Packade min väska och lämnade honom

Morgonen efter tog jag ett drastiskt beslut. Jag skulle lämna honom. Om han gick bakom min rygg och lät mig skämmas ögonen ur mig på banken kunde jag inte bygga en framtid med honom. Frågan var om han inte förstått att lånen skulle synas.

Jag packade min väska samma kväll och sov hos min syster. Tommy var förtvivlad och ringde och skickade sms men jag orkade inte bry mig. Besvikelsen var för stor.

Nu lever jag ensam och sparar för att få ihop en egen handpenning. Det spelar ingen roll hur lång tid det tar, en dag ska jag ha ett eget hus.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons