Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Hanna Ardéhn aktuell i ”Störst av allt” på Netflix

22 mar, 2019 
Åsa Österling
Intreset för teater och film infann sig tidigt för Hanna Ardéhn. Nu gör hon sin största roll hittills när hon spelar huvudrollen i den första svenska originalserien på Netflix.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En skolskutning i Stockholms finaste kvarter. Det är utgångspunkten för Netflix nya drama. Nu kommer den första svenska originalserien som är baserad på Malin Persson Giolitos roman Störst av allt. Serien kommer inte bara att visas i Sverige, utan även i de över 190 länder där Netflix finns tillgängligt.

– Det är en berättelse som kan beröra många. Detta liknar inget man tidigare sett på svensk film eller TV. Satsningen är enormt storslagen och fokus ligger inte på vem som sköt utan på hur den här skolsjuktningen faktiskt kunde ske, säger huvudrollsinnehavaren Hanna Ardéhn när vi ses i en hotellobby i centrala Stockholm.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Hanna Ardéhn och Felix Sandman
Hanna Ardéhn och Felix Sandman spelar mot varandra i Störst av allt. Foto: Nikola Predovic/Netflix

Hanna bor sedan några år tillbaka i Linköping, men eftersom hon har familj kvar i huvudstaden, där hon också är uppvuxen, är hon ofta här på besök. I Linköping pluggar hon psykologi och är nu inne på sitt fjärde studieår. Det var egentligen filmen När lammen tystnar som fick Hanna att intressera dig för psykologin.

Annons

– Jomen, jag tycker det är superintressant att analysera vad det är som driver människan till att göra vissa handlingar och att försöka förstå en annan person. Jag fascineras av det mörka hos människan och vad det är som gör att man går över sin gräns. Att befinna sig i den där ”studentbubblan” i Linköping är en skön kontrast till tv-inspelningarna menar Hanna.

Skolskjutningen som serien bygger på sker på ett gymnasium i Djursholm utanför Stockholm där många barn från rikare familjer går. Hannas rollfigur Maja är en ”duktig flicka” som vuxit upp under fina förhållanden. Hon gör alla rätt och tar väl hand om sin lillasyster och presterar på topp i skolan. Samtidigt gör hon tonårsrevolt och söker sig till det mörka och farliga, som i detta fall är Felix Sandmans rollfigur Sebastian, son till Sveriges mest förmögna man.

Annons

Hanna kan känna igen sig i känslan där hon blivit sådär fantastiskt kär och trots dåliga bitar vill få relationen att funka.

– Ja, jag kan känna igen mig i att när det väl är bra i en relation väljer man att inte se det dåliga, att dragningen och förälskelsen gör det värt att stå ut i det dåliga. Jag kan känna igen mig i min rollkaraktär på så vis, men sedan går ju hon så mycket längre än vad jag skulle göra för kärleken. Däremot tror jag många kan känna igen sig i att man hos en människa man tycker om väljer att inte se den psykiska ohälsan, missbruket eller vad det kan handla om, och istället endast se det fina, sköra och ömtåliga. Maja i serien vill rädda sin kärlek från honom själv, förklarar Hanna.

En scen från Störst av allt
Störst av allt handlar om gymnasieeleven Maja Norberg som blir anklagad för mord. Netflixserien är baserad på Malin Persson Giolitos roman Störst av allt. Foto: Johan Paulin/Netflix

Hanna Ardéhn har medverkat i 30 grader i februari 

Hanna har endast medverkat i två tidigare TV-produktioner, Dubbelliv samt 30 grader i februari där hon spelade dotter till Maria Lundqvists karaktär. Störst av Allt är större än något Hanna tidigare gjort och hon är enbart positiv till alla som var med i produktionen. Och trots att Hanna är med i exakt varje tagning, beskriver hon att det inte fanns en enda stund då det var segt eller långtråkigt.

Annons

– Alla människor både bakom och framför kameran var fantastiska. Det har varit så roligt, men självklart var vissa scener och inspelningsdagar mer tunga, rent emotionellt, än andra. Det påverkar att vara i en mörk sinnesstämning en hel dag och då har det varit skönt med en lunch och prata med de andra i teamet om helt andra saker. Man kommer varandra väldigt nära och ett av mina favoritminnen är sista inspelningsdagen då vi alla var samlade. Det var så sorgligt att det var slut, men samtidigt fint för man förstod hur mycket man känner för dessa människor som man levt nära under så lång period.

Som barn beskriver sig Hanna som dels lugn och tyst lekandes med dockor – en tjej som gärna satt för sig själv hemma i ett litet hörn, dels vild och spexig – en tjej som gärna hängde med killarna på skolgården och var med i de aktiva lekarna. Intresset för teater och skådespeleri infann sig riktigt tidigt.

Annons

– Så länge jag kan minnas har jag stått framför spegeln och övat säga olika fraser. Jag vet inte hur många gånger jag stått och sagt ”Spegel, spegel på väggen där…”. Jag fullkomligt älskade berättelsen om Snövit, utbrister Hanna som endast var 6 år när hon började på något som kallades ”teaterlek för småbarn” i Täby, där hon är uppvuxen.

– Ända tills jag blev 18 år gick jag, efter skoltid, på teaterlek för olika åldersgrupper. Och förutom att spela teater fick vi själva hitta på egna pjäser som vi framförde för våra föräldrar, det var en jättebra erfarenhet att bära med sig.

Hanna Ardéhns föräldrar skilde sig två gånger

Hanna berättar att intresset för skådespeleri har hon ”från sig själv och alla filmer hon sett” för varken hennes mamma eller pappa är särskilt kreativa av sig. Mamman jobbar som konsult och säljare medan pappan sysslar med IT. Den mest kreativa i släkten är, enligt Hanna, hennes farmor som har ett sinne för mode och det konstnärliga.

Annons

När Hanna var barn skilde sig hennes föräldrar, två gånger! Den första skilsmässan var tuffare än den andra, då var hon endast sju år.

– Livet påverkas såklart jättemycket när ens föräldrar går skilda vägar, det påverkar ju familjen massor. Därför blev jag superglad när de ett år senare gifte sig på nytt och ville satsa på kärleken igen. Den andra gången var jag 14 år och förstod mer vad det handlade om. Då insåg både de själva och vi barn att de nog var mer lyckliga var för sig, vilket gjorde det lättare för oss barn att acceptera skilsmässan den andra gången. Idag är de båda omgifta! Jag tror att skilsmässan påverkade oss även positivt. Vi fick tidigt lära oss att planera och

strukturera vår vardag, planera vårt packande och veckopendlande mellan våra föräldrar.

Porträtt av Hanna Ardehn
Hanna Ardéhn har tidigare synts i tv-serierna Dubbelliv och 30 grader i februari. Foto: Frida Funemyr

Som person gillar Hanna struktur, ordning och reda.

– Ända sedan gymnasiet har jag försökt att ha bra betyg och fastnade väl rätt tidigt i prestationsträsket, men jag jobbar på att känna mig ”good enough”. Jag är driven och motiverad och gillar att ha många bollar i luften. Dessutom skulle jag nog beskriva mig själv som väldigt känslosam, jag gråter till de flesta filmer vilket i och för sig är rätt tacksamt – det är praktiskt att ha nära till sina känslor som skådespelerska.

Annons

Att plugga psykologi har hjälpt Hanna i hennes skådespeleri. Det är ett bra sätt att göra research på.

Scen från rättegången ur Störst av allt
”Jag kan känna igen mig i min rollkaraktär på så vis, men sedan går ju hon så mycket längre än vad jag skulle göra för kärleken”, berättar Hanna Ardéhn. Foto: Johan Paulin/Netflix

– Mitt jobb är ju att se till olika klienters mönster, bakomliggande motiv och hitta problemlösningar. Detta tar jag hjälp av när jag ska gå in i en roll. Dessutom är det ett sätt att lära känna mig själv på, att ha nära till mina egna känslor och tankar, menar Hanna som aldrig tänkt att hon behöver välja mellan sina två yrken.

Men hon är fast besluten vid att hur hon än gör så vill hon absolut bli färdig med sina studier först och främst.

Annons

– Skulle det sedan dyka upp en spännande roll så hoppar jag gärna på det. Mamma har nog alltid tyckt att jag åtminstone ska läsa färdigt utbildningen, men i det stora hela har mina föräldrar alltid stöttat mig i mitt skådespelande och menat att jag ska fortsätta så länge jag tycker det är roligt och att det ger mig mer än vad det tar.

 

Vem är Hanna Ardéhn?

Namn: Hanna Ardéhn.

Familj: Mamma, pappa och två systrar. Singel.

Ålder: 24 år.

Bor: I Linköping.

Yrke: Skådespelerska samt student.

Aktuell med: Netflix-serien Störst av Allt 5 april.

 

Detta visste du inte om Hanna Ardéhn

Vad får dig att bli kär?

– Personlighet! De killar som jag har blivit kär i har först alltid varit mina kompisar. Det är lättare att lära känna varandra från början och det blir helt enkelt ett mer naturligt och lätt sätt att hänga på när namn inte försöker för mycket. Därefter är såklart egenskaper som att man har humor, är eldig och passionerad viktigt. Utseendemässigt skiljer det sig väldigt mellan de jag varit kär i.

Annons

Hur var det att spela in så många scener där du och Felix Sandman var väldigt fysiska med varandra?

– Vi pratade med varandra innan om vad vi var bekväma med och inte. Felix är lätt att prata med och är en väldigt fin människa i verkliga livet. Under de där scenerna kunde jag lita på honom för

jag vet att han är en genuin och bra människa.

Har du några förebilder inom skådespelarvärlden?

– Nicole Kidman är en absolut favorit, speciellt i serien Big little lies och i filmen Moulin Rouge. Meryl Streep är såklart en annan favorit. Svenska duktiga förebilder är Maria Lundqvist

och Helena Bergström.

Vad ger dig livsglädje?

– Tidiga morgnar och närheten till naturen. Jag minns en morgon när jag klev upp tidigt hemma hos min mamma och satte mig med frukosten ute. Jag såg solen gå upp över en åker som var täckt med dimma. Det finns sådan skönhet i naturen. Men jag blir även lycklig av att se mina vänner lyckas och må bra.

Annons

Finns det något som skrämmer dig?

– Jag brukar göra det som skrämmer mig, att ge sig ut på nytt vatten ser jag bara som spännande. Även om jag kan vara otroligt nervös innan…Men att det skulle hända min familj något är såklart det som skämmer mig mest.

Hur tänker du kring vår psykiska ohälsa?

– Jag tänker att vi måste normalisera problemet. Vi måste få folk att förstå att vi fungerar olika som människor och att det finns skillnader i hur mycket vi klarar av. Tekniken och sociala medier är en stor faktor till den ökande stressen i samhället. Att alltid känna att man måste finnas tillgänglig leder inte sällan till utbränning. Inte ofta sitter man och ”bara är” eller bara väntar utan att hela tiden uppdatera instagram eller kolla Facebook. Jag försöker aktivt att när jag åtminstone är med folk så lägger jag helst undan min telefon.

Annons

Vad gör du helst när du bara vill vara ledig?

– Jag tycker om att rita och måla, se på film och vara ute i naturen. Och så gillar jag yoga och att bara hänga med kompisar.

Hur önskar du att ditt liv ser ut om 10 år?

– Att jag har människor runt omkring mig som jag älskar och som älskar mig. Och att jag får göra sådant som jag tycker är superkul. Var jag kommer att bo spelar inte så stor roll, för mig är det viktigt att omge mig med människor jag tycker om. Det hade ju varit skönt om alla mina kompisar som jag pluggar med skulle bo kvar i Linköping, men tyvärr tror jag att många är rätt pepp på att flytta vidare.

Tror du på en högre makt?

– Nej, jag tror det är vi själva som styr och att det är upp till dig själv hur du formar ditt liv. Jag tror alla har en inneboende kraft inom sig och att hur du agerar eller inte agerar är endast ditt egna beslut.

Av Frida Funemyr

Läs också:

Charlie Gustafsson – aktuell i ”Vår tid är nu”

Pernilla och Bianca: ”Vi tvingades att bli vänner på tv”

Alicia Vikander i nya ”Fyra bröllop och en begravning”

Annons