Här är kattkaféet där du kan adoptera en ny mjuk vän!

Flicka pussar kattunge.

På Java Whiskers är kaffe + katt lika med sant! Foto: TT

Längtar du efter att gosa med en mjuk liten katt men saknar en egen? I Stockholm finns kattkaféet där nio små före detta hemlösa jamare gör dig sällskap vid fikabordet. Blir du kär kan du adoptera!

Många är de som inte trott sina ögon när de passerat konditori Valand i Stockholm det senaste året. I stället för tårtor, lussekatter och kanelsnäckor ligger numera livs levande katter och solar, gosar, busar och leker här i den breda skyltfönsterkarmen.

Anrika Valand gick i graven efter dryga 60 år, men fortfarande serveras kaffe, kakor och mackor i lokalen på Surbrunnsgatan.

Men sedan ett drygt år är det kattens välbefinnande som är prio nummer ett på kaféet. För drygt ett år sedan, i februari 2019 öppnade Sveriges första kattkafé med omplaceringsverksamhet, Java Whiskers.

Flicka håller upp svart katt i skyltfönstret.

– Vi blir som ett skyltfönster till katthemmet och förhoppningsvis kan vi hjälpa människor att ta ett steg närmare att adoptera en katt, säger Kima Edell. Foto: TT

Nio lyckliga före detta övergivna katter bor i lokalerna under två månader, servade av kunnig personal dygnet runt innan de får flytta till sina nya adoptivhem.

Forskning visar: Katter och människor pratar på samma sätt

En kvinna försöker peta i sig sin sallad samtidigt som hon gosar med en spinnande misse som krupit upp i hennes knä. Ett ungt par ligger på golvet och leker med en bussugen ungkatt. ”Gud så skönt det här var”, ”Det här gjorde gott för min stressade själ som fick lugn” och ”Åh, nu vet jag att jag verkligen vill skaffa en mjuk sambo” är några av de många kommentarer som marknadschef Kima Edell fått.

– Det finns runt 100 000 hemlösa katter i Sverige som far illa och det känns jätteviktigt att vara med och hjälpa till. Forskning visar samtidigt att många människor mår bättre av kontakt med djur. Och det är något vi ständigt får bevis på hos oss, säger Kima.

Det finns runt 100 000 hemlösa katter i Sverige som far illa och det känns jätteviktigt att vara med och hjälpa till.

– Ett kattkafé är verkligen win-win! Missarna får ett nytt och lyckligt liv, människorna får en stunds skön avkoppling tillsammans med de mjuka och gosiga djuren.

Initiativet till Java Whiskers togs av de tre Skövde-vännerna Joakim Wessman, Jon Bäcklund och Tobias Larsson som fann lokalerna mitt i Stockholm, och deras tanke var att katterna skulle ha ett förstklassigt ställe

Man och kvinna fikar med vars en katt. Tredje katt på bordet.

Även om det finns både kakor, smörgåsar och sallader att välja på hamnar oftast fikavalet i andra hand när en mjuk liten jamare vill dela stunden med dig!. Foto: TT

– Att höja kattens status är ett av våra mål, säger Kima.

Java Whiskers består av stora Catloungen och katternas eget privata rum dit besökarna inte har tillträde men djuren lätt tar sig via små luckor. Här har de alla sina privata sovplatser, matskålar och kattlådor som städas direkt efter ett toabesök.

Det finns alltid personal på plats, även nattetid då någon sover där.

Två sovande katter intill varandra.

Katterna har sina egna sovplatser där de inte får väckas! Foto: Java Whiskers.

–Kattkaféet är öppet mellan 10-20 varje dag och besökarna är alla typer av människor.

Vi har en åldersgräns på tio år för att bevara den lugna atmosfären både för djuren och gästerna. Men annars kommer både män och kvinnor, unga som gamla.

Främst kvinnor

Adoptera en katt!

Blir du kär kan du adoptera en katt! Foto: TT

● Blir du kär i en katt på fiket, eller på Instgram, och vill adoptera? Personalen berättar gärna och ger dig råd.
● Den som vill adoptera ska mejla och berätta om sig själv och svara på ett antal frågor (t e x om man haft katt förut, om det ska bli en inne- eller utekatt, om det finns barn eller andra husdjur i hemmet).
● Java Whiskers försöker matcha efter den utvalda kattens specifika behov. Den som blir utvald kallas till intervju och information om vad det innebär att ha katt. Sedan väntar en veckas betänketid. Har du råd, tid, vad gör du om 20 år?
● Nya ägarna hämtar sina pälsklingar på samma dag och får då också genomgång av nya djurskyddslagen, försäkringar, tandborstning etc.
● Det är många som vill adoptera just de nio som bor på kaféet. Java Whiskers skapar en bank av seriösa personer som vill ha katt och kan hjälpa dig att finna en annan vän även om du inte fått adoptera din favorit. De bistår även andra katthem och hjälper personer som funnit övergivna katter i nöd.

– Det är många stammisar som kommer varje vecka, det är studenter, kärlekspar, människor som vill stressa ner, familjer med tonårsbarn och äldre kvinnor som saknar katt och kanske inte har möjlighet att ha egen i dag.

–Vi har till och med haft någon som fått besöket utskrivet på recept för rehabilitering, berättar Kima.

Den största kattälskaren, i alla fall kafé-besökaren, är en kvinna mellan 30-70 år. Äkta kärlek mellan katt och människa uppstår ofta på Java Whiskers.

För några har förälskelsen blivit total och slutat i adoption medan andra är nöjda med att dela jamarens gunst med andra kafégäster.

Det är katten som bestämmer på caféet!

Kattyoga är populärt - både bland människor och djur! Foto: Java Whiskers

■ Java Whiskers kattkafé är öppet varje dag 10-20. Man bokar enklast besöket på hemsidan javawhiskers.se men finns plats kan man komma spontant. Seniorer och studerande har rabatt viss dagtid, från 79 kr. Bokat besök kostar 149 kr.
■ Grundregeln är att kontakten sker på djurens villkor. Gästerna måste ta av sig skorna och använda handsprit. Ljudnivån ska vara låg, man får inte väcka sovande katter eller springa efter dem.
■ Nio katter bor på kaféet under två månader. Java Whiskers har ett samarbete med katthemmet Solgläntan i Sollentuna där de övergivna katterna undersöks och vaccineras av veterinär. De väljs ut av experter till en lämplig grupp som först blir sambor på prov på katthemmet.
■ De första tre dagarna i Stockholm är besöksfria så att djuren får bo in sig och känna sig trygga.
*■ De nio stannar i två månader och lämnar på samma dag även om adoptionen är klar innan, allt för grupptryggheten.
■ På Java Whiskers instagram finns alla tidigare grupper och foton från katternas nya hem.
■ Det ordnas även kattyoga, människorna yogar i lekfulla katters sällskap.

Mer intressant innehåll hos allas.se: