Här är traditionerna vi inte vill missa i jul – och maten som är ett måste

Mor och dotter klär granen tillsammans.

Janssons frestelse och att träffa nära och kära. Det hör till sakerna svenskarna inte vill missa i jul, enligt en ny undersökning. Men mitt i det sedvanliga firandet vi önskar oss, har även en nykomling seglat upp. Cocktailen ”glubbel” verkar vara här för att stanna!

Jul i ett varmt land och vegansk julbord – absolut! Men en ny undersökning visar att många av svenskarna faktist fortfarande gillar sina kära traditioner på jul.

Det är företaget HomeAway som frågat 1000 personer om vilka som är våra favorittraditioner under högtiden.

De är svenskarna viktigaste traditionerna på jul

Det vi tycker är allra viktigast som tradition är kanske inte så oväntat att få umgås med nära och kära. På andraplats kommer att äta julmiddag tillsammans, och på tredjeplats att titta på Kalle Anka på julafton.

Därefter kommer ytterligare några av våra käraste seder: att fira lucia, äta lussekatter och dricka glögg, klä julgranen och skriva julklappsrim hör till några av sakerna som kvalat in på plats fyra till nio.

”Glubbel” har blivit en ny favorit på julbordet

Företaget passade också på att fråga undersökningsdeltagarna om vilken mat och dryck från jultiden som vi skulle rekommendera en annan familj att testa – och här ser vi faktiskt en spännande nykomling.

Glubbel – bubbel blandat med glögg.

Glubbel, det vill säga glögg med mousserande vin/bubbel, ligger i topp tio av vad vi rekommenderar någon annan att testa i jul. Foto: TT

Den nya trenden ”Glubbel”, att blanda glögg med mousserande vin som en festlig drink, har nämligen kvalat in på listan. Frimodigt kan man tycka, av de annars uppenbart traditionsenliga svenskarna!

Rätterna vi tycker är viktigast att ha på julbordet

5 vanliga stressfällor i jul – och tips på hur du undviker dem

Allra överst på listan över vad vi skulle rekommendera andra familjer att testa ligger Janssons frestelse. Inte mindre än varannan person röstade på att det var just den väldoftande gratängen man ville rekommendera andra.

Lite oväntat högt – på plats fyra – ligger också den frestande ris à la maltan. Det visar sig också att pepparkaka med grönmögelost börjar bli en kär tradition i svenskarnas julhjärta. På femte plats av vad vi vill rekommendera andra att testa kvalar den salt-söta kombinationen in.

Klassiska köttbullarna en favorit på julbordet

Gillar du köttbullar, lussekatter och knäck vid jul? Då är du i gott sällskap. Även de här klassikerna hamnade nämligen på topp tio av vad vi gärna rekommenderar en annan familj att äta på jul.

Topp 9: Den här julmaten skulle vi rekommendera andra familjer att prova också

 1. Janssons frestelse (49%)
 2. Köttbullar (40%)
 3. Lussekatter (33%)
 4. Ris á la Malta (29%)
 5. Pepparkaka med grönmögelost (27%)
 6. Vörtbröd med julost (25%)
 7. Knäck (20%)
 8. Glubbel (glögg + mousserande vin/bubbel) (10%)
 9. Saffranspannacotta (6%)

Källa: HomeAway

Topp 9: Svenskarnas favorittraditioner vid jul

 1. Umgås med nära och kära (56%)
 2. Äta den stora julmiddagen tillsammans (55%)
 3. Titta på Kalle Anka kl. 15.00 (38%)
 4. Klä julgranen (30%)
 5. Äta lussekatter och dricka glögg (25%)
 6. Äta julfrukost tillsammans (19%)
 7. Fira Lucia (9%)
 8. Dekorera pepparkakshuset (7%)
 9. Skriva julklappsrim/ha rimstuga (6%)

Källa: HomeAway

Mer intressant innehåll hos allas.se: