Harmonie fick amputera armar och ben: ”Nu kan jag äntligen hålla mamma i handen”

Mamma och dotter.

Harmonie med sin mamma Freya. Nu hoppas hon på en protes på vänster arm också.

Foto: Paul Jacobs

Harmonie är en riktig kämpe. Trots att läkarna dömde ut henne tar hon tillvara på livet utan armar och ben. Och nu har hon fått proteser som hjälper henne att leva ett liv som alla andra.

Lilla Harmonie Rose, 7 år, var bara 10 månader när hon fick hjärnhinneinflammation och höll på att mista livet.

– När vi fick veta att läkarna var tvungna att amputera båda hennes armar och båda hennes fötter för att rädda livet på henne var det som att livet gick sönder. Vi fick även veta att hon hade fått en allvarlig hjärnskada. Läkarna sade rätt ut att vi aldrig skulle kunna förvänta oss mycket av henne, berättar Harmonies mamma Freya Hall.

Motbevisade alla

Föräldrarna fick veta att om Harmonie överlevde skulle hon aldrig kunna läsa, skriva eller gå, eller något annat som små barn gör.

Men 7-åringen har för länge sedan motbevisat alla dystra spådomar.

Den lilla flickan vägrade att bli tillsagd vad hon kunde och inte kunde göra. På sitt eget kreativa vis har hon hittat sätt att kringgå bristen på armar och fötter. Och hjärnskadan verkar inte vara ett problem.

Bebis.

Harmonie Rose var en helt vanlig bebis som fick livshotande hjärnhinneinflammation när hon var tio månader.

Foto: Matt Barbour

– När Harmonie ville plocka upp någonting var hon tvungen att böja sig ner och hålla saken mellan huvudet och ena armstumpen. Men hon klagar aldrig och ger aldrig upp, säger mamma Freya stolt.

Fick benproteser

Harmonie fick proteser på benen och lärde sig både gå och springa. Ivrig att utmana sina egna gränser älskar hon att hoppa studsmatta och leka med kompisar.

En ny värld har öppnat sig

Hon klarar även av att hålla jämna steg med sina klasskamrater på skolan i Bath i England där hon och familjen bor.

Flicka med benproteser hoppar studsmatta.

Harmonie vill försöka leva som vanligt och göra vad kompisarna gör.

Foto: Matt Barbour

Harmonie älskar att skriva och rita men hon var tvungen att böja sig så mycket ner för att nå sina papper så hon fick ont i ryggen, berättar mamman.

Nu har Harmonie äntligen fått en konstgjord hand. Protesen är utrustad med sensorer som reagerar på små elektriska impulser i huden och beter sig nästan som om det var en riktig hand.

Se också: Kristin fick cancer och amputerade benet - blev blind

4:28

Efter reklamen: Kristin fick cancer i foten – blev blind: ”Försöker se en mening i allt som sker”

(4:28)

– En ny väld har öppnat sig för henne, nu har hon helt andra möjligheter än tidigare, säger den tacksamma mamman.

Stora framsteg

Harmonie kan redan böja handleden och armbågen utan problem och med mer träning kommer hon att kunna lära sig att kontrollera fingrarna.

– Harmonie har redan uppnått så mycket i sitt korta liv, och nu kan hon äntligen göra saker som resten av oss bara tar för givet. Nu kan hon öppna dörrar och hålla i min hand – något hon alltid har drömt om, säger Freya.

Flicka utan armar skriver i ett block.

Harmonie tycker om att skriva och rita.

Foto: Matt Barbour

Den lilla flickan arbetar inte bara riktigt hårt för att nå egna framsteg. Hon är också angelägen om att samla in pengar till andra som behöver proteser.

Bland annat har Harmonie deltagit i ett motionslopp i sin hemstad för att samla in pengar. Hennes ansträngningar belönades väl av olika sponsorer och mycket pengar samlades in för att hjälpa andra.

Emelina fick blodförgiftning som bebis: ”Jag var en hårsmån från döden”