Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Helena Bergström om stora livsförändringen

17 sep, 2020 
Elin Jonsson
Helena Bergström berättar om sin livsförändring mot en blå vägg.
Trots att Helena Bergström känner att vi lever i ett åldersdiskriminerande samhälle – gör hon allt för att omfamna sina ”rynkor och skavanker”.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bröllop, begravning och dop-aktuella Helena Bergström är skakad av coronakrisen, både på ett personligt och professionellt plan. Och våren har lärt henne att vara lite mer flexibel. En stöttepelare i krisens tid är såklart maken Colin Nutley – en person hon aldrig har tagit för givet.

De bästa serierna och dokumentärerna på SVT i höstBrand logo
De bästa serierna och dokumentärerna på SVT i höst

– Vi har en grundad kärlek, full av tillit och kanske är det den pågående kreativiteten emellan oss som är kärnan i vår långa relation. Och så har vi fortfarande roligt ihop. Vi diskuterar, stöter och blöter. En hemlighet är att vi har jobbet, som vi båda älskar, ihop, säger Helena Bergström i Hemtrevligt.

Helena Bergström har bytt barnen mot djuren

Idag ser Helenas liv annorlunda ut om man jämför med när barnen var små – för idag är ungarna Tim och Molly vuxna och utflugna ur huset.

– Det var en enorm sorg att gå från mamma, en roll jag identifierat mig mycket med, till att släppa taget och låta dem bli de vuxna individer de är idag. Det var jättesvårt för mig när de flyttat hemifrån och jag hymlar inte med att djuren blivit ett slags substitut för mina barn. Det är något med att jag alltid tyckt om att känna mig behövd. Idag är jag helt besatt av djur, de ger mig en inre frid, säger Helena som har en vacker häst, två katter och tre söta hundar.

Annons

”Vårt samhälle är åldersfientligt”

Idag är Helena Bergström 56 år gammal – och att åldras är inget problem, det jobbiga för Helena är att livet snarare går mot sitt slut.

– Det är tufft på det vis att det går mot slutet. Det känns lite som när man befinner sig i slutet av en sommar. Jag får till exempel alltid ångest i augusti. Våren där­emot andas framtidstro. Och jag tänker på livet på samma sätt, säger hon i Hemtrevligt och poängterar att hon såklart är glad över sina livserfarenheter och att hon känner sig mer stabil på ålderns höst.

Hon fortsätter:

– Jag tror att det är viktigt att omfamna åldrandet, med sina rynkor och skavanker, som skådis och regissör. Men det är inte helt lätt i ett samhälle som kräver något annat. Vårt samhälle är åldersfientligt, inte minst när man ser hur våra gamla behandlats under denna kris. Jag känner att det är otroligt beklagligt. Det borde ju vara de äldre man värnade om allra mest!

Helena Bergström och dottern Molly Nutley arbetar ihop

Helena Bergström, som allt jämt har många bollar i luften, är just nu även aktuell med nya Netflix-filmen Dancing Queens som har planerad premiär på stremingsajten nästa år. Helena Bergström har skrivit filmens manus med Denize Karabuda.

Det är Helena Bergströms dotter Molly Nutley som kommer att spela huvudrollen i filmen som beskrivs som ett kärleksdrama om en 23-årig tjej från Bohusläns skärgård.

Annons