Lästips: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Känner du dig ensam? 9 tips på hur du hittar nya vänner

12 jun, 2023 
AvLine Felholt
Tre kvinnor som är glada och dricker kaffe
Har du bytt stad, skilt dig eller blivit ensam hemma sedan barnen flyttat ut? Visst kan det bli svårare att skaffa nya vänner med åldern – men det går! Här får du 9 tips på hur du kan hitta nytt umgänge.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons


Letar du efter kompisar? Ge inte upp! Det finns sätt att hitta nya vänner. Vi har listat 9 tips på hur du enklast gör.

Se också: Så bra passar du och dina vänner ihop – enligt stjärnornaBrand logo
Se också: Så bra passar du och dina vänner ihop – enligt stjärnorna

9 tips till dig som söker nya vänner

Här har vi samlat tips till dig som önskar hitta vänner att umgås med.

1. Appar och sajter

Det finns flera appar och sajter för dig som söker nya vänner. Två exempel är Gofrendly, en app för kvinnor som vill få väninnor, samt sajten Citypolarna där olika aktiviteter listas av medlemmarna. Det kan vara exempelvis vandringar, konserter eller spelkvällar. Det är bara att dyka upp!

Annons
En kvinna som skriver på en dator
Det finns flera sajter som är till just för att hitta vänner.

2. Träffa likasinnade genom ett intresse

En bra utgångspunkt för vänskap är att ha ett gemensamt intresse. Kolla igenom kursutbudet i din stad, börja sjung i en kör, köp en kikare och börja med fågelskådning eller bli volontär i en förening.

3. Våga fråga om en kompisdejt

Det kan tyckas läskigt att bjuda ut någon på en kompisdejt, men låt det inte hindra dig! Kanske är det någon du kallpratat med på hundpromenaden, en granne eller en kollega. Om du gillar personen i fråga, go for it! Visst kan du få ett nej, men se det som deras förlust. Hos dig kan de få en vän för livet.

Annons
Två kvinnor som pratar
Våga ta kontakt.

4. Trägen vinner

Det finns väldigt många människor i vårt avlånga land, någonstans där ute finns din nya vän. Om du vågat bjuda ut någon på kompisdejt men känt att ni inte riktigt klickade – upp på hästen igen! Mister du en så står dig tusen åter.

5. Ge komplimanger

Gör dig attraktiv bland potentiella nya vänner genom att bjuda på vänliga kommentarer. Personer som säger att man är exempelvis snäll, omtänksam och rolig vill väl alla ha i sin närhet!

Annons

6. Sociala medier

Vilket intresse du än har så finns det högst troligt en intressegrupp för ämnet på Facebook. Här kan du hitta digitala vänner, men var inte rädd för att fråga om någon i gruppen vill träffas i verkliga livet. Du blir nog förvånad över hur många det är som vill ses IRL (in real life). Du kan även söka på ”hitta vänner” och liknande i Facebooks sökfunktion så dyker det upp specifika grupper för ändamålet.

Två kvinnor som stickar
Intresserad av handarbete? Föreslå syjunta med fika.

7. Hör av dig till gamla vänner

Undrar du var den före detta grannen, barndomsvännen eller den gamla kurskamraten tog vägen? Återigen är sociala medier ett användbart vänskaps-verktyg. Leta upp personen i fråga och släng iväg några rader. Det kan bli början på en nygammal vänskap.

Annons

8. Säg ja

Har det gått lång tid sedan du umgicks med nya människor är det inte konstigt om du känner dig lite ringrostig. Det spontana svaret på frågan om du vill följa med på exempelvis en promenad är kanske nej. Säg ja nästa gång tillfälle ges – du har inget att förlora!

En kvinna som promenerar med en hund.
Säg ja till att följa med på en hundpromenad.

9. Be om hjälp

Kanske är du blyg, eller har andra anledningar till att du inte vågar testa ovanstående tips? Ibland kan terapi vara bra för att bryta mönster och få hjälp med att bygga upp självkänslan. Tillsammans med en psykolog kan du jobba fram strategier som får dig att våga närma dig nya människor. Lycka till!

Annons