Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Forskning: Hundar kan gråta glädjetårar

25 aug, 2022 
Minna Wallén-Widung
En rödhårig kvinna med uppsatt hår och polotröja pussar sin golden retriever på örat.
Att hundar är känslosamma djur som blir överlyckliga när deras ägare kommer hem visste vi redan. Men nu visar ny forskning att de till och med kan bli så glada att de fäller tårar, enligt tidningen Current Biology.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns knappast något härligare än en fyrbent pälskling som välkomnar en i dörren när man kommer hem efter att ha varit iväg. Den ivrigt viftande svansen, det frikostiga utdelandet av blöta pussar och kanske rentav ett litet gny av lycka är alla glädjeyttringar vi är vana vid.

Men nu visar en japansk studie att det kanske till och med är så att hundar gråter glädjetårar när de återförenas med sin ägare.

VIDEO: Se syskonkärleken mellan lammungen Måns och hunden TageBrand logo
VIDEO: Se syskonkärleken mellan lammungen Måns och hunden Tage

Mätte tårmängden vid återföreningen

Det är i tidningen Current Biology som studien publicerats, och där beskriver forskarna hur de har gått tillväga. Med hjälp av ett så kallat Schirmer-test, där en remsa placeras inne i det undre ögonlocket, mätte forskarna först hundarnas tårproduktion medan de sistnämnda umgicks i hemmiljö tillsammans med sina ägare.

Annons

I steg två lät forskarna de 18 deltagande hundarna vara åtskilda från sina ägare i fem till sju timmar och mätte sedan tårmängden när de möttes igen.

Och resultaten visade att mängden tårar ökade ”signifikant” när hundarna hade varit separerade från sina ägare ett tag. Samma resultat uppnåddes inte när man lät hundarna återförenas med en person som de visserligen kände, men som inte var deras ägare.

Hormonet oxytocin har avgörande roll

I studien skriver forskarna att det är hormonet oxytocin som ökar när hundar återförenas med sin ägare, och att det i sin tur ökar tårmängden.

Oxytocin är ett välkänt hormon som utsöndras hos människor vid till exempel beröring och amning. Hormonet är viktigt för anknytningen mellan individer, till exempel mellan en nybliven mamma och hennes barn – eller mellan en hund och dess ägare.

Ska ta hand om dem bättre

Forskarna som genomfört studien tror att hundarnas ökande tårproduktion påverkar deras ägare på så sätt att den väcker omhändertagande känslor hos människan.

– Det är möjligt att hundarna blir tårögda för att ägarna ska bli mer benägna att ta hand om dem, säger säger Takefumi Kikusui, en av forskarna som genomfört studien, till nyhetsbyrån AFP.

SE OCKSÅ: Mest populära namnen på katter och hundar 2022Brand logo
SE OCKSÅ: Mest populära namnen på katter och hundar 2022
Annons