Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Ny undersökning visar – nästan hälften väljer husdjuret framför partnern

29 apr, 2022 
Louise Werner
husdjur
Tillhör du dem som väljer husdjuret framför din partner?
Om du måste välja - umgås du då helst med hunden eller din partner? Om du svarar hunden är du långt ifrån ensam. Nästan hälften av alla svenskar väljer nämligen husdjuret framför partnern.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När arken Zoo presenterade sin årliga undersökning Husdjursbarometern, som tar tempen på husdjursägare, fanns det en sak som verkligen stack ut i år. Många svenskar skulle nämligen välja sitt husdjur framför sin partner om de tvingades välja.
Undersökningen, som omfattar 1008 av landets djurägare, visar att hela 43 procent skulle göra detta val, medan endast 25 procent skulle välja det motsatta –partnern framför husdjuret. Så att vi i Norden ser våra husdjur som familjemedlemmar är väldigt tydligt. Kanske till och med lite väl tydligt.

För hur kul skulle det kännas om din partner hellre hade valt att bo med marsvinet i stället för dig?

marsvin
Ett marsvin i all ära- men hade du valt det framför din partner?

Kanske är det mer förståeligt om husdjuret är en söt kattunge?

Se också: Sociala hönan Sven gör viral succéBrand logo
Se också: Sociala hönan Sven gör viral succé

Vi frågade Sarah Frelin Ekvall marknadschef på Arken Zoo hur hon själv hade prioriterad om hon var tvungen att välja.

Annons

– Hmm den frågan är inte helt lätt, då jag i förrgår fick tillskott i familjen med en kattunge. Så just nu är jag väldigt skör i den frågan. Måste nog svara Tiger framför min partner, ändå.

Sarah tycker det är härligt att se ett så stort engagemang hos husdjursägarna i år.

Nytt för i år är att undersökningen omfattar fler djur än hundar och katter och att den även inkluderar de nordiska grannländerna Finland och Norge.

Husdjuren hjälper till att minska stress och ensamhet

– Husdjursbarometern visar än en gång att så gott som alla tillfrågade husdjursägare, i såväl Sverige som Finland och Norge, ser husdjuret som en del av familjen, och att de känner sig älskade av sitt husdjur. Att husdjuren i sin tur minskar stress och ensamhet blir en fin symbios mellan djur och människa, säger hon.

För människor bryr sig verkligen om sina husdjur, vilket inte minst återspeglas i topp tre av egenskaperna husdjursägarna uppger hos sina husdjur; att de är kärleksfulla (53 procent), smarta (35 procent) och lojala (32 procent).

– Husdjur är idag en naturlig del av vår tillvaro. De är älskade familjemedlemmar som håller oss sällskap och som vi gärna pratar om, umgås med och som följer med oss när det är möjligt. De är helt enkelt en del av familjen, säger Sarah Frelin Ekvall.

Annons