Så tar du fina bilder av dina små favoriter – 3 enkla tips

Bilden visar en mobiltelefon med en hund i displayen.

Foto:TT/Shutterstock

Vi tar upp vikten av att använda sig av det gyllene snittet när du fotograferar. Vi förklarar hur fotografer använder tekniken och hur det hjälper dig när du fotograferar.

Dagens mobiltelefoner har så bra kameror att det går att ta bilder som är fullt jämförbara med bilder tagna med vanlig kamera.

Men hur gör man?

Suckar du också uppgivet när du går igenom bilderna i din mobiltelefon och ser att de inte blev alls så fina som du hade hoppats på?

Lugn, bara lugn, här kommer proffsets bästa tips på hur du lyckas!

Så tar du riktigt bra bilder

Visst är det roligt att ta bilder med mobilkameran, men ibland kan det vara svårt att få ett riktigt bra resultat och vissa motiv är förstås svårare än andra att lyckas med – det vet alla som någon gång har försökt föreviga modeller med spring i benen som husdjur och barnbarn. Men visst går det att få till ett riktigt bra resultat ändå. Proffsfotografen Christina Uhlin delar med sig av tre enkla knep som gör det enklare att ta fina bilder med mobiltelefonen.

Så använder du mobilen på utlandssemestern

Proffsfotografens 3 bästa tips

1. Testa ”det gyllene snittet”

Som amatörfotografer placerar vi oftast det vi vill ta ett foto av mitt i bild. Ett fiffigt sätt att få en bättre bild är att försöka ha objektet ungefär en fjärdedel in från sidan i bilden i stället. Det ger en bra balans i bilden och ger en harmonisk bild. Detta är ett knep som proffsen kallar för ”det gyllene snittet”!

Bilden visar en småtärna.

Bilden på småtärnan visar ett exempel på hur man kan använda sig av "det gyllene snittet" när man fotograferar.

Foto: TT/Shutterstock

Hur gör du då för att undvika det tråkiga blurret i bilden? Till exempel kan du stödja armen eller armbågen mot ett fast underlag för att få en skarp bild. Du kan också prova att ställa mobilen mot en stol eller ett bord och stödja den med handen när du tar bilden.

Så använder du mobilen på utlandssemestern

2. Undvik att använda blixt

Kamerablixten är en fantastisk uppfinning men tyvärr är just digitalkamerornas varianter oftast inte så bra. Då är det är bättre att dra nytta av dagsljuset. Tänk på att ha solen i ryggen när du knäpper bilden så att din skugga inte syns. Om solen är väldigt stark är det faktiskt bättre att ta bilden i skuggan så du slipper en kisande modell. Ofta blir resultatet mer behagligt om du undviker att fotografera i strålande solsken.

Se också: Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar
2:50

Efter reklamen: Se också: Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar

(2:50)

Slå på ljud

3. Rengör kameralinsen

En ren lins är det viktigaste för att få en bra bild. Om linsen på mobiltelefonen är smutsig blir bilderna grumliga, så rengör linsen regelbundet. Tvätta rent med enbart vatten och en bomullspinne eller en microfiberduk.

Källa: Hemtrevligt,