Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Så använder du mobilen på utlandssemestern

31 mar, 2022 
Heidi Ljungdahl
Bilden visar en kvinna på stranden som använder mobilen.

Brukar du semestra utomlands? Är du rädd att det blir dyrt att använda mobilen utanför Sverige? Vi förklarar hur det fungerar med wifi och mobilkostnader!

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det händer att vi hör berättelser om semesterfirare som har fått en stor mobilräkning efter utlandssemestern. Hör du till dem som har blivit avskräckta och inte vågar använda mobilen när du är iväg? Vi förklarar hur wifi fungerar och hur du kan använda mobilen utan att få dyra räkningar när du är hemma igen. Vi hjälper dig att få koll på vad som gäller för dina mobilkostnader utomlands.

Du kan använda din mobiltelefon utomlands oavsett om du har ett abonnemang eller kontantkort. Att koppla upp sig mot en annan operatörs nätverk för att ringa, surfa eller skicka sms utomlands kallas för roaming.

Detta gäller för dina mobilkostnader när du reser

För dig som reser inom EU är det enkelt. Sedan 2017 finns EU:s roamingregler som säger att alla som bor inom EU ska kunna använda sin mobiltelefon till samma kostnader och villkor som i sitt hemland. Vissa operatörer kan dock begära extra avgifter för just roaming om du använder din telefon mer när du är utomlands än du normalt gör hemma. Så snart du passerar en landsgräns ska du få ett sms från din operatör med information om det finns en sådan gräns och vad den i så fall är.

Se också: Så lyckas du med den digitala jobbintervjunBrand logo
Se också: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Om du reser utanför EU kan det dock bli en dyr historia att använda mobiltelefonen. Ha som regel att stänga av mobildata innan du passerar gränsen.

Annons

Stäng av mobildata utomlands – så gör du

Detta gör du genom att klicka på inställningar och därefter välja mobilnät och stänga av det som heter mobildata. Vill du ändå surfa på semestern kan du använda lokala wifi-uppkopplingar där du kan surfa gratis.

Surfa som hemma

Att surfa som hemma innebär att du får använda ditt abonnemang som inom Sverige om du befinner dig i ett land inom EU/EES och Storbritannien. Detta gäller förutsatt att ditt abonnemang inte är ett så kallat nationellt abonnemang, som bara kan användas i Sverige. Du kan se vad som gäller för just ditt abonnemang hos din operatör. Som exempel har Telenor surfa som hemma i USA, Schweiz och Thailand.

Så här hittar du wifi

Du hittar gratis wifi genom att gå in under inställningar och välja wifi. I listan under finns det nu en rad olika alternativ att välja mellan. Det lilla låset bredvid nätverket betyder att du behöver ett lösenord för att komma åt nätverket – fråga i hotellreceptionen eller där du bor. Kaféer och restauranger har ofta gratis wifi till sina gäster.

Se också: Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
Se också: Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

Källa: Tre

Annons