Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Så fungerar det digitala molnet

30 mar, 2022
author Heidi Ljungdahl
Heidi Ljungdahl
Bilden visar en mobiltelefon som laddar upp innehåll till "molnet"

Vad innebär det att vi jobbar i det ”digitala molnet”? Och vad menas med att vi lagrar i ”molnet”? Faktum är att det finns flera olika ”moln”. Här reder vi ut begreppen och ger exempel på vanliga så kallade molntjänster.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du som är en flitig användare av smarta telefoner och annan digital utrustning kommer förr eller senare att stöta på ordet ”molntjänst” eller ”cloudtjänster”. Kortfattat så handlar molnet om lagring av data och tjänster som innebär att du sparar dokument och bilder på en server i stället för bara lokalt på din dator eller mobiltelefon. Servern ägs av ett företag och oftast kostar det en slant att använda tjänsten. Enkelt uttryckt är molnlagringen samma sak som att hyra ett förvaringsförråd.

För- och nackdelar med att spara i molnet

Fördelar med molnet

Det finns både för- och nackdelar med att spara saker i molnet. Fördelarna är till exempel att du inte behöver oroa dig för att ditt eget lagringsutrymme ska ta slut. En annan fördel är att det du vill spara ofta är säkrare i molnet. Säg att du råkar tappa bort din mobiltelefon. För många är situationen synonym med att förlora alla bilder, men den som sparar i molnet kan komma åt bilderna oavsett. Idag när många företag sparar med molnlagringstjänster så ger det oss möjlighet att fjärrdela information. Fjärrdelningen fungerar så att du bestämmer vem som får komma åt dina filer. Du bestämmer även om utomstående får lov att redigera dina filer eller om de endast får tillgång att titta på dem.

Nackdelar med molnet

Nackdelar med att spara i molnet är, som så ofta på nätet, att man som användare inte vet om man kan lita på företaget som lagrar ens saker. En annan är prissättningen som ofta medföljer de flesta molntjänster. Även om det är förhållandevis billigt att använda molnet, de flesta privatpersoner behöver sällan betala mer än en knapp hundralapp i månaden, så är det svårt att sia om framtiden och vad en tjänst kan komma att kosta på sikt.

Annons

Att vara tillgänglig är en fördel, men man behöver även veta om nackdelen med tillgänglighet. Och det är att för att kunna komma åt och läsa dina filer som finns i molnet måste det finnas en internetanslutning. Så finns det inte en anslutning, kommer du inte att kunna komma åt dina filer. Och på samma sätt, om anslutningen är långsam, så kommer du att ha problem med att komma åt dina lagrade dokument och bilder.

Se också: 10 digitala förkortningar du borde känna tillBrand logo
Se också: 10 digitala förkortningar du borde känna till

3 vanliga molntjänster

Google Drive är den vanligaste molntjänsten

Den mest kända är Google Drive som ofta kallas bara för ”Drive” och är en molntjänst som ägs av Google och är gratis att använda. Google Drive är en tjänst där du kan arbeta med dina sparade filer. I molntjänsten har du program som kan både skapa, redigera och formatera filer. Du kan skapa dokument, göra kalkylark och producera presentationer.

iCloud är en lagringstjänst för dig med iPhone

Detta är en molntjänst där du kan förvara din musik, dina bilder och dina dokument. Det är datorföretaget Apples molntjänst, som finns i alla smarta telefoner av märket iPhone. iCloud kan inte användas av dig som har en androidtelefon.

Dropbox kan dela din lagring med olika team

Detta är molntjänsten som används av privatpersoner och företag för lagring av dokument, bilder och andra filer på nätet. Det som gör Dropbox så speciellt är att du kan dela in boxen i olika mappar. Och för dig som arbetar med olika projekt eller olika team, kan du genom inloggning ge utvalda personer tillgång till dina olika mapparna. Dropbox används av många företag just för den här tjänsten.

Källa:ITIGIC

Annons