Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Ida och Henrik firade bröllop i rockabilly-tema

27 feb, 2024 
Birgitta Lindvall Wiik
Brudparet Ida och Henrik med röd rosbukett.
Ida och Henrik träffades på ett dansmaraton. När paret gifte sig var musiken ett viktigt inslag. Foto: Kenth Norberg
De dansade in i varandras liv till tonerna av rockabilly­musik.
När det var dags för giftermål var temat givet - närmare 150 släktingar och vänner gick ”all in” på 50-tals-temat.
Som en extrabonus bjöd Ida och Henrik bröllopsgästerna på en buggkurs.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 6 populäraste bröllopslocations i SverigeBrand logo
Se också: 6 populäraste bröllopslocations i Sverige

När Ida och Henrik Hagström skred fram mot vigselförrättaren byttes den traditionella bröllopsmarschlåten mitt i allt mot Lotta Engbergs Kär och galen. Det satte tonen för festligheterna som pågick långt inpå småtimmarna.

Utgångslåten hämtades från filmen Grease och när ”We go together ramalamadingdong” ljöd kastade gästerna popcorn i stället för ris på de nygifta.

– Förutom de som inte förstått varför de fått popcorn och hade ätit upp dem, haha, skrattar Henrik.

Det nygifta paret omgivna av ballonger. Gästerna kastar popcorn.
Hipp hipp hurra för det hippa brudparet! Till toner ur filmen Grease tågade paret ut medan gästerna kastade popcorn. Foto: Kenth Norberg

Vigde sig borgerligt i Stadshuset veckan före

Allt ifrån inbjudningskorten i form av en ep-skiva till klädseln hos både brudpar och gäster hade ett genomgående rockabilly-tema. Kvällens dj körde också samma tema på låtarna som spelades för det dansanta gänget.

Annons

– Våra vänner behöver man inte truga upp på dansgolvet. Så fort bröllopsvalsen tonade ut fylldes dansgolvet till brädden, säger Henrik och berättar att alla till en början bjöds på en buggkurs av professionella dansare.

Själva vigseln sköttes av en kompis till paret och vad gästerna inte visste var att Ida och Henrik redan vigt sig borgerligt på Stadshuset veckan innan.

– Det var så dyrt att anlita en vigselförrättare på en lördag och vi ville göra det personligare så vi såg besöket i Stadshuset som ren formalia. Henke kom dit raka spåret från en av sina svensexor, iklädd damtrosor ovanpå ett underställ, och jag bar vanliga vardagskläder. De finklädda brudparen före oss tittade allt lite konstigt på oss, skrattar Ida och berättar att hon och Henrik också lät göra varsin likadan tatuering som de visade upp när det var dags för den stora festen och ceremonin med vännerna.

Inbjudningar, musik och klädsel i 1950-talsstil

Nygifta Ida i ljusblå klänning kliver in i en vit 50-talsbil, och på andra sidan bilen står maken Henrik i blå kostym.
Allt ifrån inbjudnings­korten, i form av en ep-skiva, till klädseln hos både brudpar och gäster hade rockabilly-tema. Foto: Kenth Norberg

Den 13 augusti 2016 är dagen som de räknar som sin rätta bröllopsdag och då var Ida och Henrik uppklädda till tänderna. Idas röda hår och sminket var fixat av en frisörkollega och såväl best man som brudtärna matchade brudparet i stilen.

Annons

Att det var Idas bästa kompis och före detta chef som skulle vara brudtärna på hennes och Henriks bröllop var självklart från första början. Man kan säga att det är tack vare Josse Orr som Ida träffade sin prins.

Vi ville göra det personligare

– Jag fick jobb på en frisörsalong i Falun och villkoret för anställningen var att jag var beredd att följa med tjejerna till Dansbandveckan på Öland, berättar Ida och säger att hon till en början tyckte att det lät otroligt konstigt.

– Jag tänkte att de inte var kloka. Jag var 23 år. Skulle vi åka på pensionärsträff? Det här var ju ett gäng coola frisörtjejer som jag såg upp till så jag gick med på dealen, skrattar Ida och berättar att det visade sig vara allt annat än en pensionärsträff och det var jättekul att dansa bugg och foxtrot.

Brudparet med några av sina bröllopsgäster, alla festklädda i 1950-talsstil, på en trappa.
Närmare 150 gäster firade Ida och Henrik, när de slog till med bröllopsfest. Foto: Kenth Norberg

– Jag kunde ju inte dansa men koncentrerade mig på att se glad ut för att bli uppbjuden, och det blev jag. Det var jätteroligt, som att vara på en festival, men utan fylla och allt annat som är baksidan med festivaler. Det roliga är att jag efteråt fick veta att även Henke varit på Öland samtidigt, men vi såg aldrig varandra då.

Annons

Spelade bandy – tog upp dansen igen och blev kär

Efter sommarens dansbandsvecka följde Ida med sina arbetskompisar på flera olika dansevents och det var på en sådan hon efter ett års dansande mötte kärleken i form av Henrik Hagström. Han är den tidigare hockey- och bandyspelaren som la skridskorna på hyllan till förmån för dansen.

– Det var ju mycket härligare att kramas med tjejer till bra musik än att sitta med svettiga gubbar i omklädningsrummet, skojar Henrik.

Han växte upp med föräldrar som dansade gammaldans på bygdegårdar och folkdans och redan som elvaåring skickades han på en buggkurs tillsammans med grannflickan.

– Jag lärde mig dansens grunder där, men ganska snart satsade jag helhjärtat på hockey och bandy i stället. Jag spelade bandy i allsvenskan men hamnade så småningom i en kontraktstvist. När jag i ungefär samma veva gick ut med mina arbetskompisar hamnade vi på ett dansställe. Där träffade jag en tjej som var duktig på att dansa och mitt intresse väcktes på nytt, säger Henrik.

Annons

Men det var länge sedan han hade dansat, det gick inte att leva på meriterna från elvaårsåldern. Henrik, som var van att träna hårt, bestämde sig för att bli bra på att dansa och gick flera danskurser parallellt. När han mötte sin blivande fru på ett dansmaraton i Hudiksvall kunde han imponera med sina kunskaper.

Ida blir upplyft framför en vid 50-tals-bil. Gäster och familj.
Den 13 augusti 2016 är dagen paret räknar som sin rätta bröllopsdag. Foto: Kenth Norberg

Det här är Ida och Henke

Namn: Ida Hagström, 39, frisörföretagare, Henrik ”Henke” Hagström, 39, driver ett arbets­miljöföretag.

Familj: Döttrarna Hilma, 10, och Gry, 6. I familjen finns också katten Elvis.

Bor: I en stor suterrängvilla i Björklinge, norr om Uppsala.

– Jag hade åkt dit med mina frisörkompisar och Henke dansade till en början med en av mina kollegor. När han följde henne tillbaka sken han upp och sa ”dig vill jag också dansa med” och sedan dansade vi i nästan två timmar, säger Ida och förklarar att det finns vissa regler på sociala danser, reglerna skiljer sig åt beroende på var i landet man befinner sig.

Annons

Ibland räknas två låtar som en dans, ibland är det fyra låtar som gäller vid varje uppbjudning. Att sluta dansa innan dess anses som oförskämt. Men i det här fallet behövde ingen skämmas!

– Vi hade så himla roligt. Henke var inte bara snygg, han skojade mycket och vi dansade och skrattade hela tiden, säger Ida.

Närbild på Idas och Henriks händer när de byter ringar.
Själva vigseln sköttes av en kompis till paret. Foto: Kenth Norberg

Henrik minns exakt vilket datum de träffades. Den 25 oktober 2008. Han säger att Ida var en tjej man la märke till, med blått hår, ring i näsan och tatueringar. Hon hade en cool stil!

– Jag brukar skoja och säga att det var därför han blev ihop med mig. Jag var den enda han kunde komma ihåg, haha.

Henrik och Ida förklarar att man ofta i förväg bestämmer vem man ska dansa sista dansen med. Henrik hade redan bestämt det med en annan tjej och avbröt dansen med Ida när han trodde att det var dags. I efterhand insåg att han att han sett fel på klockan, det var ju en hel timme kvar!

Annons

– Men jag tänkte ju ”dissade han just mig?” så jag gick iväg och bytte skor och tänkte att det nog var färdigdansat för mig för den kvällen. Det skulle inte bli roligare än så här, säger Ida.

Henrik bredvid Ida, med ansiktet fullt av röda läppstifts-märken.
Idas och Henriks bröllopsfest blev en snackis. Paret funderar på en repris på temat när de fyller 40. Foto: Kenth Norberg

Efteråt gick Henrik in på ett dansforum på internet för att leta rätt på Ida. Han ville be henne om ursäkt för att han avbrutit dansen så abrupt. Sedan fortsatte de att springa på varandra och när Henrik, som bodde i Uppsala, var bjuden på salongens treårsfest i Falun dröjde det inte länge innan kärlek uppstod mellan dem.

– Men jag försökte spela lite svårfångad till en början, eftersom jag tänkte att han var en tjejtjusare och bara intresserad av själva jakten, skrattar Ida och berättar att Henrik skickade så många blomsterbuketter till henne på salongen att tjejerna på blombutiken till slut visste exakt vem som skulle ha blommorna när han ringde.

Annons

Jag försökte spela lite svårfångad till en början

Under några år hade paret ett distansförhållande innan Ida bestämde sig för att flytta till Uppsala.

– Henke ville egentligen flytta norrut, men jag sa nej. Jag ville gärna bo nära hans föräldrar som är helt underbara och så blev det.

Viktigast i planeringen – festlokal med plats för dans

Ida skrattar på ett uppdukat festbord.
Så fort bröllopsvalsen tonade ut fylldes dansgolvet. Gästerna överraskades med en buggkurs. Foto: Kenth Norberg

Paret fick barn, byggde hus, sålde huset och köpte ett annat bara 400 meter från Henriks föräldrar. Under alla år har dansen fortsatt att vara ett gemensamt intresse och det var danskompisen, som en gång var Idas chef, som kom med idén om giftermål.

– Vi hade åkt till en kompis i Växjö som fyllde 30 för att överraska honom. Han hade gift sig nyligen och vi pratade om att det var praktiskt med giftermål när man har gemensamma barn. Josse tyckte att det var vår tur nu ”så att alla skulle ha något roligt att se fram emot nästa sommar”. Så det blev inget regelrätt frieri utan vi bestämde oss för giftermål där och då, säger Henrik som gick från ord till handling och började med det viktigaste – att boka en stor festlokal med plats för dans.

Annons

Rockabilly

Rockabilly är en musikgenre som skapades av bland andra Bill Haley & His Comets, Elvis Presley och Sam Phillips i Sun Records vilka gjorde rockabillyn större omkring 1954. Musiken är en blandning mellan country, som tidigare kallades för ”hillbillymusik”, och blues och är en av de tidigaste formerna av rockmusik. Stående inslag i musiken var att den var lätt och tilltalande.

Källa: wikipedia

Svartvit bild från 19-50-talet på sångaren Elvis Presley med gitarr på magen.
Elvis Presley.

Han bokade Uppsala bugg & swings träningslokal Granebergsparken där både vigsel och fest ägde rum.

Ida och Henrik hade sju månader på sig att planera bröllopet. Under den här tiden arrangerade deras olika kompisgäng tre svensexor och möhippor för dem. Josse och Idas övriga dansvänner överraskade henne med en möhippa under Dansbandsveckan på Öland – där intresset som förde henne samman med Henrik en gång började.

Idas och Henriks bröllop blev en snackis långt efter den hejdundrande festen och nu har paret bestämt sig för att göra en repris när båda fyller 40. Då bjuder de upp till en ny temafest med samma inriktning, levande musik, rockabilly och ännu fler gäster!

Annons