Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Micko och Pong gifte sig i padelhallen: ”De tyckte nog att vi var lite galna”

25 jan, 2024 
Joakim Löwing
Det nygifta paret och middagsdukningen.
När Mikael friade till sin sambo Thipawan blev han väldigt överraskad över hennes förslag på bröllopsplats.
Nämligen i en padelhall i Mjölby.
– Han är ju där nästan varje dag och älskar padel. Det var väldigt ovanligt, men jättefint och roligt, ler den nyblivna hustrun.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 6 populäraste bröllopslocations i SverigeBrand logo
Se också: 6 populäraste bröllopslocations i Sverige

Alla har vi starka minnen från en alldeles speciell dag som vi aldrig ville skulle ta slut och gärna vill återuppleva om det skulle varit möjligt.

Precis en sådan dag var lördagen den 30 september 2023 för Mikael ”Micko”Johansson och Thipawan ”Pong” Sawannarod.

Det var nämligen då som paret gifte sig – i Svartå Padel Arena, en padelhall i Mjölby.

– Alla trodde att det var Micko som hade bestämt att vi skulle vara där och blev väldigt förvånade när det var jag. Han spelar ju padel nästan varje dag och jobbar även i hallen, berättar Pong.

– Det krävdes knappast någon övertalning för att få mig att säga ja till den platsen, skrattar hennes nyblivna make.

Annons

Padelhallen gjordes om till bröllopslokal

När gästerna – som till vigseln och middagsbuffén var 40 till antalet – klev in i hallen den där lördagseftermiddagen möttes de inte av kämpande padelspelare och bollar som small i glasväggarna.

Förberedelser med dukning i padelhallen.
Att padelhallenblev så fin påbröllopsdagen var Pongs förtjänst. Hon fick även hjälp av Mickos mamma och syster.

Hallen hade i stället förvandlats till en vacker bröllopslokal – med tyg i tak och på väggar, ljusslingor och en massa blommor mellan banorna, där först själva vigselakten och sedan middagen och bröllopsfesten ägde rum. Maten serverades på ett långbord med vita linnedukar.

– En del tyckte nog att vi var lite galna som gifte oss där. Men det blev precis så bra som vi hade hoppats på. Det var helt fantastiskt och jag tänker ofta tillbaka på den magiska dagen, ler Pong.

Annons

– Jag tycker att det både är häftigt och roligt att vi satsade på ett så pass ovanligt ställe. Det gör nog också att gästerna kommer att minnas vårt bröllop lite extra. Det var väldigt stämningsfullt och läckert när allt speglade sig i de stora glaspartierna. Att dekorationerna och dukningen blev så fin är Pongs förtjänst. Hon lade ned enormt mycket tid på den planeringen och fick även hjälp av min mamma och syster, säger Micko med ett stort leende.

Det sa klick direkt

Senare på kvällen kom faktiskt rack och bollar fram för en del spelande på banorna. Men det var inte bruden och brudgummen – utan några av gästerna, som ökade med ytterligare ett 40-tal personer efter middagen.

– Haha, för min del var det inga problem att hålla mig undan från spelandet den där kvällen och natten. Men det var några andra som inte klarade det, antagligen lite förfriskade, skrattar han.

Reste till Thailand för att träffas

Pongs släktingar var kvar i Thailand – där hon är född och uppvuxen – och följde vigseln via Facebook.

Annons

Micko och hon blev ett par i slutet av 2015 – efter att ha tussats samman av Mickos lumparkompis Mikael och Pongs barndomsvän Tuk.

Bruden går uppför altargången i padelhallen.
Pongs släktingar i Thailand följde vigseln via Facebook.

– Tuk blev tillsammans med Mikael och flyttade till Sverige. Hon visste att jag var singel hemma i Thailand och Mikael visste att Micko var singel. De trodde att vi skulle passa perfekt ihop – och det visade sig ju stämma väldigt bra, skrattar Pong.

– Först chattade vi en massa på nätet och hade även videosamtal. Sedan dröjde det bara en månad innan jag kände att jag behövde åka och hälsa på henne. Därför åkte jag dit i tre veckor och det sa klick direkt. Precis den känslan som vi både hade hoppats på, ler Micko.

Paret fick inte träffas på flera månader

Under våren 2016 var det Pongs tur att åka till Sverige. Hon fick ett turistvisum som varade i tre månader – och senare förlängdes det till sex månader.

Annons

– Jag hade aldrig varit i kontakt med Migrationsverket innan och det var många turer fram och tillbaka innan vi fick till det. Det jobbigaste då var att Pong var tvungen att åka till Thailand igen när vi hade träffats varje dag i ett halvår. Då hade ju kärleken mellan oss vuxit sig ännu starkare, säger Micko och tittar med den där speciella blicken på sin fru.

Micke och Pong står framför prästen.
Micko och Pong sa ja inför vänner och familj i Svartå Padel Arena den 30 september 2023.

Saknaden var stor när de inte fick träffas på flera månader igen – däremot var chattandet och videosamtalen desto fler.

– Men som tur var fick jag ett nytt visum i början av 2017, som varade i två år. Och därefter kunde jag ansöka om att bli svensk medborgare. Det kändes som en stor lättnad och var fantastiskt när allt var klart, då visste jag att jag kunde stanna kvar och leva här, beskriver Pong.

Annons

Det var självklart för mig att säga ja

Hon hade hoppats på att kunna arbeta som optiker även i Sverige. Men det gick inte riktigt som hon hade tänkt sig.

– Hennes tidigare arbetsplats i Thailand blev väldigt irriterade när Pong valde mig i stället för sitt yrke och flyttade hit. Därför fick hon inte med sig sina intyg och referenser, suckar Mikael.

– Jag skulle gärna vilja jobba som optiker igen, samtidigt som jag trivs väldigt bra på mitt jobb som städare på ett hotell i Tranås. Det är ganska fritt och jag behöver inte heller börja så tidigt på morgonen – vilket är toppen när man är morgontrött som jag, skrattar hon.

Friade på alla hjärtans dag

Micko och Pong är lika på flera sätt – men det blev ändå något av en kulturkrock i början när hon flyttade till Boxholm, där han bodde.

– Generellt sätt skulle jag säga att invånarna i Thailand är bättre än oss svenskar på att leva för dagen. Det är ju positivt att ta vara på varje dag och njuta när man har det bra, men man kan ju behöva spara en del för framtiden också. I början ville Pong gärna spendera sina pengar så fort hon fick dem och då menar jag så gott som allting. Vi är ju mer för att spara och vara lite mer återhållsamma här i Sverige, ler Micko.

Annons

Han friade till Pong på alla hjärtans dag 2020 – men så slog pandemin till och det vara bara att skjuta fram bröllopet.

Micke och Pong kommer ut från padelhallen som nygifta. Konfettikanoner skjuts.
Hurra för det nygifta paret!

– Jag tjatade på Micko att jag ville gifta mig och så fick jag ett kort på alla hjärtans dag där det stod: ”Vill du gifta dig med mig när tiden är rätt?”. Och det var förstås självklart för mig, berättar hon.

Efter en lång väntan är de äntligen fru och man – och valde att ta efternamnet Johansson.

– Vi ska åka på en bröllopsresa, men var och när är inte bestämt ännu. Kanske går den till Thailand, jag har ju inte varit hemma hos min familj sedan 2017, säger Pong.

Annons