Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Inez Karlsson var världskänd jockey: Endometrios tvingade mig sadla om

17 jul, 2022 
AvSusanne Stamming
Inez och dottern Sophia i utomhussoffa.
Inez och dottern Sophia.
Inez Karlsson gjorde stor storsuccé i USA som en av världens bästa jockeyer. Men galoppsporten är psykiskt krävande och efter 468 segrar världen över tvingade sjukdomen endometrios henne sluta tävlingsrida.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Idag känner sig Inez Karlsson lite kluven när hon kommer till Sverige. Det är fortfarande hemma på något sätt, ändå blir hon som en turist när hon är här och känner att hon efter en tid behöver återvända till Chicago i USA där hon numera bor tillsammans med sin dotter Sophia.

Hon har delad vårdnad sedan separationen och jobbar som paralegal (”mellansteg mellan en juristsekreterare och en biträdande jurist”) på en byrå och hon har på att utbilda sig till advokat. Det är ett tufft jobb, men hon är van vid att arbeta hårt. Det har hon gjort större delen av livet – på många plan.

Inez har hunnit bli 38 år. Hon växte upp i Bollebygd mellan Göteborg och Borås och det mest utmärkande har alltid varit att hon idrottade hela tiden, precis som hennes tvillingsyster Karin. Det var allt från handboll och fotboll till ridning och boxning, men från början var det Karin som oftast var bäst.

Annons

Inez fick kämpa mer, men hon lyckades till slut. När föräldrarna skildes kändes Bollebygd snart för litet.

– Det fanns inget utrymme för individualism. Alla tjejer skulle bara titta på sina pojkvänner när de utövade idrott. Jag ville tävla själv.

Inez flyttade till Göteborg, färgade håret svart och började med boxning samtidigt som hon studerade på universitetet och jobbade på en bensinmack.

Inez Karlsson lämnade boxningen för hästar

Oftast var hon framgångsrik, men när hon blev knockad i sin sista fight så bestämde hon sig för att ändra inriktning och hon visste vilken väg hon skulle ta.

– Jag hade jobbat med hästar vid sidan om sedan jag var tretton år gammal och jag ville gärna fortsätta med det, men jag ville också uppleva världen.

Se också: Johanna sökte vård i årtionde för endometrios – blev kallad hypokondrikerBrand logo
Se också: Johanna sökte vård i årtionde för endometrios – blev kallad hypokondriker

Beslutet var taget. Inez lämnade pojkvännen, sa upp sig från sitt extrajobb på macken och hamnade i ett stall i Kanada. Där såg hon sitt första galopplöp och var såld. Hon hade hittat hem.

Annons

– Det verkade kul och jag tänkte att det kan väl inte var så svårt. Men där hade jag verkligen helt fel, skrattar Inez.

Hon var redan extremt vältränad från boxningen, men det skulle visa sig bli tufft att slå sig fram som tjej bland alla män i sporten. Det fanns många som försökte utnyttja henne, både sexuellt och på andra sätt.

När jag började vinna försökte de skrämma mig

Inez tävlingsdebuterade 2007 när hon var 24 år och hon visade sig vara en naturbegåvning som dessutom var beredd att ta de flesta av de uppoffringar som krävdes för framgång. Efter tre år var det Inez man talade om i galoppbranschen.

Inez i sadeln, hon tog 468 segrar som jockey.
Inez tog 468 segrar som jockey.

– Famförallt i början fick jag många kommentarer om att det skulle vara bättre om jag satsade på att bli hemmafru. Sedan var de flesta ryttare snälla mot mig så länge jag inte var främst i några lopp, men när jag började vinna ändrades allt väldigt snabbt och de försökte skrämma mig så mycket de kunde.

Annons

Ju fler segrar jag tog desto mer försökte de trycka ner mig. Nu har jag älskat galoppen ändå, trots att det är tufft och att man inte kan lita på någon. Jag älskade helt enkelt att rida.

Inez tog inte mindre än 468 segrar och red in över 9 miljoner om året åt sina hästägare. Själv har hon bara ägt en häst i hela sitt liv. Hästen hon vann sitt första lopp med köpte hon för 10 000 dollar för att han skulle få en bra pensionärstillvaro.

I loppen fick Inez 100 dollar per start och tio procent av inridna pengar vid seger. Vinna är allt och hon vann ofta. Många gånger under hög risk.

Inez har blivit sparkad och översprungen

– Det är väl en två till tre dödsfall om året i galoppsporten. Jag har själv suttit på hästar som brutit benet och störtat i hög hastighet. En gång var det en häst intill mig som skadade sig och gick omkull. Då trodde jag verkligen att min häst skulle krossa jockeyn som hamnade på marken framför oss. Som tur var gick det bra.

Annons

– Själv har jag inte drabbats av några större skador, berättar Inez, som tillägger att hon ändå ramlat av många gånger, blivit sparkad och översprungen och hon har brutit både revben och fingrar vid sidan om ett flertal hjärnskakningar.

– Men såna skador red man ju samma dag med. Man kan inte vara borta, för då är man snart ute ur leken. Dessutom ville jag inte låta de värsta av de killarna vinna. Jag var redan utsatt för saker som numera skulle klassas som sexuella trakasserier – ibland dagligen.

Hennes veckor bestod av ridning, ridning och ännu mera ridning. En dag ledig, resten av dagarna var det träning. En vanlig vecka red hon 50 hästar och en vanlig tävlingsdag sju till nio lopp. Sedan har hon analyserat sina ritter på tv, tränat på gym och förberett sig inför nästa lopp.

Men allt det förändrades på grund något helt annat. För även om hon var tuff kunde hon inte ta sig an fienden som var i hennes egen kropp och hon fick avsluta sin karriär i förtid.

Annons

Inez har nämligen kvinnosjukdomen endometrios. Ett tillstånd som drabbar var tionde kvinna och som innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmodern, vilket i sin tur kan orsaka oerhörd och långvarig smärta på grund av alla inflammationer.

Även för någon som Inez som varit mer än van vid att stå ut med svår smärta inom både boxningen och galoppen så blev det outhärdligt.

Gruppfoto på deltagarna i SVT:s Mästarnas mästare 2016.
2016 deltog Inez i Mästarnas mästare.

Sjukdomen i sig hade funnits med länge, hennes problem började i tonåren med många besök på akuten, men utan diagnos.

Annons

2008 blev läget allvarligare och hon genomgick en operation. Hon var riktigt sjuk.

– Jag red galopplöp på kvällen, åkte och gjorde ett ultraljud efteråt och då var jag var helt uppsvullen, jag hade så ont. Jag hade nästan svimmat när jag satt upp på hästarna. Det hade varit illa länge och jag mådde inte bra, hade ingen energi och kräktes av smärtan.

Gynekologen som var specialiserad på endometrios sa till Inez att operation var enda vägen. Nu lyssnade hon inte på detta först utan fortsatte rida i två månader till innan hon fick åka in akut och göra operationen.

Cystorna skrapades bort, den högra äggstocken avlägsnades delvis och hon kunde komma tillbaka till ett fungerande liv och även tävla igen, men Inez visste att problemen troligtvis skulle återkomma. Hon behövde ta bort även den andra äggstocken, men det skulle innebär att drömmen om ett eget barn skulle vara slut.

Annons

Inez blev känd och stalkad

– Jag började tävla igen sex månader senare och det gick bra.

Hennes stora framgångar ledde till att media i USA fick upp ögonen för henne och med det följde att hon fick en stalker på halsen som verkade övervaka henne även på nätet. Till slut kopplades polisen in och hon fick frid.

Endometriosen däremot höll sig envist kvar.

– Jag blev jag långsamt sämre igen. 2010 var det illa. Jag insåg att jag behövde börja tänka på framtiden. Det var tufft. Jag hade precis kommit fyra i ett av de största loppen, Arlington Million, och jag var på toppen av min karriär. Alla ville att jag skulle rida deras hästar. Sjukdomen kändes tung.

Flera gynekologer sa till henne att om hon ville ha barn så var det läge nu och tillsammans med pojkvännen Anthony bestämde de sig för att försöka. Att bli gravid brukar ofta förbättra måendet vid endometrios också.

Annons

– Det var ändå svårt och de flesta av mina samtal med Anthony slutade i tårar. Om jag inte skaffade barn genast skulle jag kanske aldrig få några. Problemet var att ingen av oss var riktigt redo för det.

Hon beslöt sig för att ta den sista chansen och fantastiskt nog blev Inez gravid.

– Läkarna kunde inte tro att det var på naturlig väg.

Hon fick beskedet 2010 och dottern Sophia kom till världen 2011. Inez satsade på att komma tillbaka och rida igen, men det blev bara en kortare tid innan hon pensionerade sig som jockey 2012 – svälten i jobbet fungerade inte med hennes endometrios. Förhållandet tog också slut och Inez började plugga juridik för att ha en ekonomisk framtid för sin lilla familj.

Hälsosammare diet minskar endometrios-smärtan

– Jag fortsatte ha cystor som sprack och smärta på grund av det. Men jag började lära känna min kropp och ändrade mitt liv allt eftersom, berättar Inez.

Annons

Hon började med yoga, hälsosammare diet och tog bort alkoholen. Det gjorde att runt 60 procent av smärtan kontrollerades.

Inez och hennes man med cyklar i öken i USA.
Inez och hennes man älskar äventyr.

2016 kom hon hem till Sverige för att vara med i Mästarnas mästare och försökte då dra uppmärksamhet till både sexuella trakasserier inom galoppsporten och till sjukdomen endometrios, som är kraftigt underdiagnostiserad i den svenska vården.

– Jag hoppas att fler börjar prata om det. Ingen ska behöva gå så länge och ha ont utan att veta vad det beror på. Depression är vanligt bland oss som drabbats, säger Inez.

Annons

Livet idag är ett ”trivsamt men tufft Svenssonliv”. Inez har hittat kärleken igen och är bonusmamma till åtta barn.

Inez på stranden med sin familj, förutom Sophia har hon åtta bonusbarn.
Inez med sin familj, förutom Sophia har hon åtta bonusbarn.

– Det är både tonårsproblem och lekar med de yngre när jag inte jobbar eller pluggar. Fullt upp, med andra ord.

– Sedan gillar jag att vandra i naturen och jag är en riktig skogsmulle. Vi åker gärna iväg till olika delar av USA för att uppleva nya miljöer, avslutar Inez.

Text: Susanne StammingFoto: TT, privat

Ju fler segrar desto mer försökte de trycka ner mig

Fakta om endometrios

* Vid endometrios stöts inte all livmoderslemhinna från menstruationen bort av immunförsvaret, utan finns kvar och skapar kronisk inflammation. Slemhinnan kapslas in och bildar cystor. En endometrioscysta kan variera i storlek, de kan vara från mikroskopisk storlek till knytnävsstora. Storleken avgör inte nödvändigtvis smärtnivån.

* Orsakerna till sjukdomen är inte helt klarlagda, men man misstänker allt från dioxiner, pesticider och ftalater i miljöföroreningar till ärftlighet. Troligtvis behövs flera faktorer, men har man en mamma med sjukdomen är det 50 - procentig risk att också drabbas.

*Mycket vanligt. En av tio kvinnor är drabbade. Diagnosen brukar ta minst 5 - 7 år att få. Det är många förlorade år av smärta, svåra humörsvängningar och andra problem som kan påverka privatliv och karriär.

*Sjukdomen beräknas kosta samhället i Sverige 3, 6 miljarder som året. Nya och bättre behandlingar skulle med andra ord inte bara göra livet bättre för drabbade, utan även vara en besparing. Det forskas väldigt lite.

* Hur man drabbas är väldigt individuellt och därmed är lösningarna också individuella, en del blir bättre av hormoner – andra inte. En del blir bättre vid graviditet – andra sämre.

* Det man vet är att många menstruationer med riklig blödning ökar risken att utveckla endometrios. Har man släkthistoria med sjukdomen rekommenderas tidig insättning av p-piller på grund av det.

* De flesta blir betydligt bättre efter klimakteriet.

Detta är Inez Karlsson

Porträtt Inez Karlsson.
Inez Karlsson.

Ålder: 38 år

Bor: Chicago

Familj: Sambo, dottern Sophia och åtta bonusbarn

Känd: Den kanske mest framgångsrika skandinaviska jockeyn genom tiderna och en av de mest framgångsrika kvinnliga i världen.

Annons