Efter #gynupproret – läsarnas egna berättelser om den bristande kvinnosjukvården

En modell av en livmoder tillverkad i färgglatt papper.
#gynupproret

Foto: Shutterstock/TTSS

Långa väntetider, för få mottagningar, dåligt bemötande och bristande kunskap om vanliga kvinnosjukdomar. Historierna om den eftersatta kvinnosjukvården strömmar in från er läsare som har skrivit under #gynupproret. Skriv på du också och kräv en bättre vård för alla kvinnor!

Sedan allas.se i slutet av januari publicerade en granskning av kvinnosjukvården, och framför allt gynvården, har reaktionerna från kvinnor över hela landet varit många och starka.

Granskningen visade bland annat att var fjärde kvinna ger upp sina försök att boka en tid hos en gynekolog, och att antalet klagomål på kvinnosjukvården har dubblerats de senaste tio åren.

#gynupproret
0:47

Efter reklamen: #gynupproret

(0:47)

Slå på ljud

Över 1 500 personer har i skrivande stund skrivit under namninsamlingen #gynupproret, som ska överlämnas till ansvarig minister i mitten av mars med krav på en mer välfungerande kvinnosjukvård. Många av de kvinnor som skrivit under har också valt att dela med sig av sina egna historier. Och att den svenska gynvården lämnar mycket att önska blir tydligt när man läser vittnesmålen.

Har försökt få en tid i flera år

Många uppger att de utan framgång har försökt att få tag på en gynekologtid under lång tid, och att antalet mottagningar är för få i deras kommuner. Att man allt oftare hänvisas till vårdcentralen med sina gynekologiska besvär är en tydlig försämring av kvinnosjukvården anser många. Så här skriver några av de kvinnor som har valt att dela sina historier:

”Jag har försökt i flera år få tid hos en gynekolog, utan att lyckas. Min stad med 100 000 invånare har endast två mottagningar”.

Var med i gynupproret – tillsammans gör vi skillnad!

Skriv under vår namninsamling genom att klicka här. Du kan läsa alla artiklar inom vår granskning av gynvården här.

”Har själv erfarenhet av att inte få hjälp. Det värsta var när jag till slut sökte akut hos KK och det visade sig att jag hade ett utomkvedshavandeskap. Då hade jag fått nej från alla gynmottagningar jag ringde i över en månads tid”.

”Har försökt få tid på otaliga ställen under en ganska lång tid. Ring tillbaka om ett halvår är det vanligaste svaret. Ett halvår?”

#gynupproret
Gynekologen Mats Gunnarsson: ”Vart tar miljonerna till kvinnosjukvården vägen?”

”Jag vill komma till en gynekolog, ej allmänläkare på vårdcentralen. Fick tjata och vänta länge på en kontroll. En gynkontroll är personligt jobbig och borde respekteras bättre!”

Undermåligt bemötande från vården

Andra berättar om en ifrågasättande attityd och bristande kunskap från vårdens sida:

”Har haft smärta två år i underlivet och många många många gynekologer tog mig inte på allvar. Fick vänta länge på tider. Blev deprimerad och långtidssjukskriven”.

”Man ska inte behöva höra ”det är så det är att vara kvinna” och få en axelryckning när man har ont, problem eller är orolig”.

#gynupproret
Terese har kämpat för gynvård i över ett år: ”Vet inte hur länge jag orkar”

Bristande kunskap om endometrios

Bland de många problem och diagnoser som kvinnorna har sökt hjälp för, är det en sjukdom som står ut lite extra ur mängden – endometrios. Att här finns stora brister och kunskapsluckor står helt klart när man läser de vittnesmål som har kommit in via namninsamlingen.

Här kan du läsa de gripande berättelser vi har fått in som rör endometriosvården.

Vissa söker vård privat – och får betala

Att söka sig till en privat gynekolog har blivit lösning för en del som upplever att de inte får gehör hos primärvården eller den offentliga specialistvården. Men det är ett alternativ som inte är alla förunnat eftersom det kostar mycket pengar.

”Jag har haft livmoderkroppscancer och fick operera mig och ta bort allt. Om jag inte bokat tid hos privat gynekolog, på egen bekostnad, så hade cancern aldrig hittats i tid!!”

”För att få hjälp fick jag söka privat, åka 25 mil enkel resa och betala flera tusen för ett enda besök. Skandal!!”

#gynupproret
Karin svimmade av sin endometrios – fick själv bekosta operation utomlands: ”Fruktansvärt”

”Åker 12 mil för att få träffa en duktig och seriös gynekolog och betalar mycket för det”.

”Det är omöjligt att få en tid till gynekolog via primärsjukvården. Jag har fått besked att det kommer dröja MINST 9 månader innan jag kan komma till. Via min privata sjukvårdsförsäkring som jag i flera år betalat 830 kr per månad för fick jag en tid inom 3 dagar… Det är ju bra för mig, men hur kan det få gå till såhär mot alla kvinnor i vårt land som inte har råd med en sådan försäkring? Det är ju som i USA - bara de med kapital som kan få bra vård”.

Jag har själv upplevt hur svårt det är att få gynhjälp inom vården. Därför går jag till en privat klinik och måste betala 2500 varje gång”.

Vissa lider i årtionden utan att bli tagna på allvar

För en del har problemen pågått i åratal, ibland i årtionden:

”Jag tycker att alla kvinnor bör ha en ”egen” gynekolog. Har haft ett livslångt problem där jag skickats runt mellan olika allmänläkare och gynekologer. Bara för några år sedan har jag börjat få hjälp med mina problem som startade på 1970-talet. Blir idag 80 år och anser att ingen kvinna skall behöva vänta så lång tid”.

”Fick besvär och kontaktade min gynekolog sen 1970 talet. Då fick jag till svar att jag va för gammal, är 70 år. Tänkte är man inte värd något som kvinna när man blir äldre. Fy säger jag bara”.

#gynupproret
Fredrika har endometrios – tvingades söka vård i Rumänien för att få hjälp

Skriv under #gynupproret du också

Många kvinnor har tröttnat på att den gynekologiska vården är så svårtillgänglig och på att inte tas på allvar när de söker vård. Så här skriver en av undertecknarna:

”Jag skriver under därför att sjukvården när det gäller kvinnor än idag är åsidosatt. Det är en skandal att kvinnors symptom inte tas på allvar. Med lidande och i vissa fall dödsdom resultat. Skärpning!!!”.

Tillsammans med oss på allas.se hoppas de att namninsamlingen ska kunna få ansvariga politiker att inse allvaret och öka resurserna till kvinnosjukvården.

Vill du också vara med och försöka påverka? Här kan du enkelt skriva under namninsamlingen. Tillsammans gör vi skillnad!