Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Bodil: Jag blev pensionär mot min vilja

29 feb, 2024 
Anonym läsarberättelse
Äldre kvinna.
Det är svårt att inte längre vara behövd, inte ha arbetskamrater, bli ensam.
Men det går att ta tag i sitt nya liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Det här är ålderismBrand logo
Se också: Det här är ålderism

Det kan bli ett slags sorgearbete att lämna sitt arbete och gå i pension. Att lämna yrkeslivet, ett arbete som kanske betytt mycket för dig, kan leda till en form av depression som det tar tid att komma igenom. Plötsligt behövs man inte mer och man går in i en ny fas i livet.

Så blev det för mig. Arbetskamrater och en stor del av mitt sociala liv försvann. Det kan bli mycket ensamt, plus att inkomsten halveras och utelivet måste begränsas till billig fika och gratisaktiviteter.

Blev rekommenderad att börja med en hobby

Jag vaknade en januarimorgon som ruvade svart och kall utanför sovrumsfönstret med en konstig känsla i kroppen. Tanken slog mig abrupt, och smärtsamt insåg jag att jag aldrig skulle till mitt jobb mer. Nej, du ska aldrig dit mer, viskade en röst.

Annons

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Det blev en svår tid. Jag klarade inte av att hälsa på på min gamla arbetsplats trots flera inbjudningar utan satt mest hemma och var passiv. Jag städade och tog itu med saker som blivit försummade i hemmet, men mådde allmänt dåligt.

Efter en lång ensam sommar vände det. Alla mina vänner var bortresta. Dagarna blev långa och tysta.

Plötsligt mindes jag ett råd jag fått av en vis kurator.

– Börja med en hobby, gör saker som är roliga för dig.

Så släktforskningen blev min räddning. En hobby jag försummat under ett stressigt arbetsliv.

Mitt tips: Ägna dig åt saker du mår bra av

Nu är jag igång och ska skriva en släktbok. Jag började också gå långa promenader och mådde bra av det.

Annons

Det finns så många möjligheter men det gäller att komma ur ledsnaden och hitta något som man brinner för och vill ägna sin tid åt. Något som plånboken klarar av då många kurser är dyra.

Så ta vara på din tid. Du styr numera över din egen tid och behöver inte stressa mer. Gläds åt årstiderna och var tacksam över det du har.

Och slutligen: Ägna dig åt saker du mår bra av!

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons