Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Jag lämnade min man – han hämnades på vår dotter

06 mar, 2019 
Allers redaktion
Tomas verkade helt perfekt i början – sen blev Anna en fånge i sitt eget hem.
Anna var till en början störtkär i Tomas, som blev pappa till hennes två barn. Men snart blev hon 
en fånge i sitt eget hem, misshandlad, våldtagen, hotad och kränkt. När hon väl lyckades bryta sig loss hämnades ex-maken dubbelt upp...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Han hade svaret på allt, var en gentleman och världsvan. Tomas kändes trygg och klok. Anna föll som en fura för sin studiekamrat på Komvux.

– Andra skulle nog ha sagt att han var en besserwisser och visst borde jag ha hört varningsklockorna ringa när lärarna inte längre ville undervisa Tomas, eftersom han hela tiden ifrågasatte deras kunskap och själv ”visste bäst”. Men jag var upp över öronen kär. Dessutom sa min mamma lite hånfullt att han nog bara var en i raden av alla mina killar.

Anna rynkar på näsan och säger att hon ju för sjutton bara var 19 år och visst hade hon dejtat några killar, men vem har inte det i den åldern?

– Nåja, jag bestämde mig för att motbevisa mamma. Nu hade jag hittat mannen i mitt liv – och det skulle jag hålla fast vid även när jag borde ha lämnat Tomas för länge, längesen, säger Anna.

Tomas kom från en djupt religiös familj och varje gång paret hälsade på hos dem i Skåne tvingades de leka låtsaslekar.

– Mina svärföräldrar fick på inga villkor misstänka att vi haft sex. Vi sov i varsitt rum och jag var strängt tillsagd att inte ens försöka pussa på Tomas när hans föräldrar såg oss, berättar Anna.

Annons

Problem uppstod mellan Tomas och föräldrarna

Paret flyttade in hos Annas föräldrar i Stockholm, där de kunde leva som vanligt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Men ganska snart uppstod gnissel mellan Tomas och Annas mamma. Enligt Tomas skötte Annas mamma sitt hushåll på helt fel sätt. Tomas mästrade henne ideligen och talade om hur man ska stryka kläder, laga mat, städa…Till slut blev det ohållbart att stanna hos Annas föräldrar och Tomas insisterade på att paret skulle flytta till Skåne, där han hade sin familj och sina vänner. Men det var en plats där Anna inte kände en enda person och kom att bli helt hänvisad till Tomas umgänge.Anna fick förstås också veta att hennes sätt att göra saker var helt fel. Sakta men säkert bröts hennes självförtroende ner, och för Anna var det självklart att den världsvane Tomas hade rätt i det han sa.Morfar började våldta Jeanette när hon var 3 månaderLäs mer

Tog kommandot över hela Annas liv

Tomas tog direkt kommandot över parets ekonomi och Anna saknade insyn i hur mycket pengar de hade att röra sig med, hur mycket räkningar de hade, vart pengarna gick.

Annons

Bådas inkomster gick raka vägen in på ett konto som endast Tomas förfogade över.

– Jag var tvungen att fråga Tomas om lov vad jag än ville köpa. Behövde jag nya trosor fick jag be om det och då ifrågasatte Tomas om jag verkligen behövde fler trosor. Inte förrän jag visade att mina gamla var trasiga kunde han gå med på att jag fick köpa två par. Jag minns hur chockad jag blev den dag jag insåg att mina vänner kunde handla vad de ville, utan att ens fråga sina män! De disponerade sina egna pengar.

Anna säger att hon var så ung när hon träffade Tomas att hon inte hunnit bilda sig en uppfattning om hur en sund relation fungerar.

Se också videon: Pia blev kär i en psykopat

Pia blev kär i en psykopat - höll på att döBrand logo
Pia blev kär i en psykopat - höll på att dö

Barnlängtan

Anna längtade efter barn och blev överlycklig när graviditetstesten visade positivt.

Att hon skulle komma att leva som ensamstående förälder med en bebis och ett vuxet barn var däremot inte vad hon hade drömt om.– Tomas tog noll och inget ansvar alls för vår son Nils. Han satt och spelade tv-spel hela nätterna när jag kämpade med amning och nattning, berättar Anna.Om Tomas någon gång tog sig an bebisen så att Anna kunde få sova en stund slutade det alltid med att han blev ursinning för att bebisen störde hans tv-spelande.– Han väckte mig, skrek åt mig och kastade lille Nils på sängen. Det gjorde ont i hjärtat på mig, men jag tog på mig hela ansvaret. Det var ju synd om Tomas. Han hade jobbat hela dagen och behövde egentid, säger Anna.Susanna blev psykiskt sjuk efter gruppvåldtäktenLäs mer

Annons

Blev våldtagen när hon kom hem från BB

Sonen Nils var hela hennes liv, hennes stora livsglädje. När hon sedan blev gravid igen och väntade Nora var hon lycklig över att få ännu ett barn – trots att hon visste att hon skulle få dra lasset på egen hand och att Tomas skulle tjura när hon inte ville ha sex direkt efter förlossningen.

Något han för övrigt aldrig tog någon hänsyn till.– Tomas våldtog mig, nästan direkt efter att jag kom hem från BB. Han var en man och hade sina behov, sa han. Till slut bara bet jag ihop och stängde in mig i en bubbla tills det var över. Min vardag var en mardröm. Om jag inte haft barnen hade jag nog tagit livet av mig. Nils och Nora fick mig att orka kämpa, säger Anna.Men när barnen blev större och Tomas tvingade till sig sex när Nils och Nora hörde på började situationen kännas ohållbar.– Jag ville inte att mina barn skulle minnas hur deras pappa höll fast mig med tvång, skrek åt mig, sparkade på mig och hur jag kved av ångest. Innerst inne visste jag att jag måste bryta mig loss, men jag visste bara inte hur. Han hade gjort mig beroende av honom. Jag visste ju inte ens hur man betalar räkningar – jag visste ingenting.Saga och Johanna stoppade en våldtäktsmanLäs mer

Annons

Allt brast i en biosalong

Det avgörande ögonblicket kom när Anna satt ensam i en biosalong.

– Jag såg Såsom i himmelen när det brast för mig. Jag började storgråta och bestämde mig för att lämna Tomas. Men jag vågade inte säga att jag ville lämna honom, utan la till en början fram det som att jag trodde vår relation skulle vinna på att vi bodde på varsitt håll, säger Anna och berättar att Tomas blev skogstokig när hon kom med förslaget.

– Jag vet inte varifrån jag fick modet, men jag stod på mig. Till slut gick jag till ett bostadsbolag där jag bönade och bad om en lägenhet, och när jag bröt ihop inför dem lovade de fixa en lägenhet på en gång. Jag fick till och med två hyresfria månader. Jag är evigt tacksam för att kvinnan på bostadsbolaget förstod min desperation. Det räddade mitt liv!

Fick råstyrka

Anna beskriver hur hon fick en råstyrka som inte var av denna världen när hon på egen hand bar över säng, soffa och köksstolar till sitt nya hem.

Annons

Hon beskriver lyckan när hon och barnen fick somna tillsammans i den stora sängen den första kvällen. Men också mardrömmen när Tomas smög utanför fönstret och snokade, när han trängde sig in och våldtog henne på nytt.Ett halvår efter separationen träffade Anna den stora kärleken. Hon blev kär i en kvinna – något Tomas hade mycket svårt att acceptera.– Han skrek hora till mig och berättade både för mig och barnen att jag skulle brinna i helvetet. Själv var jag lyckligare än någonsin och Lena kom att bli mitt stora stöd genom de mardrömsår som följde.Anna berättar att Tomas med alla medel försökte göra livet jävligt för henne. Han talade illa om henne för alla, inte minst för barnen.– Nils och Nora mådde dåligt. De kunde gråta av ångest om nätterna och till slut ville de inte åka till pappa varannan vecka. Vi hade otaliga möten med socialtjänsten och jag lyckades genomdriva att barnen bodde permanent hos mig och bara träffade Tomas varannan helg.Liv vittnade om våldtäkterna i TysfjordLäs mer

När Anna lyckades bryta sig loss från Tomas hämnades han – på deras gemensamma dotter.
När Anna lyckades bryta sig loss från Tomas hämnades han – på deras gemensamma dotter. Foto: Shutterstock/TT (Bilden är arrangerad)

Han våldtog deras gemensamma dotter

Sedan blev livet lite stabilare ett tag. Anna gifte sig med sin älskade Lena och hade en så kärleksfull relation som hon bara kunnat drömma om tidigare.

Annons

Men barnen mådde inte bra. Nora åt allt mindre och blev tunnare och tunnare. Annas älskade dotter hade utvecklat anorexi! När barnen varit på ett sommarläger ringde en av ledarna till Anna för att slå larm.– Nora hade berättat för ledaren att Tomas utsatte henne för sexuella övergrepp! Min värld stannade där och då, och hatet jag kände mot Tomas går inte att beskriva.Anna berättar att nu när Nora börjat öppna sig rullades en förfärlig historia upp.När Anna lämnat Tomas hade han förvandlat lilla Nora, som bara var 10 år, till sin lilla ”fru”. Hon hade lyssnat på hans bekymmer, tröstat honom när han var ledsen, hjälpt till med att fostra sin obstinate bror Nils och sovit i samma säng som pappan!Där hade hon inte bara varit Tomas lilla dotter, utan blivit utsatt för sexuella övergepp. Dessutom hade han fostrat Nils genom fysiskt våld.Alice, 30, är oskuld: ”Jag känner mig som ett UFO”Läs mer

Polisanmälde ex-maken

Om det inte hade varit för Lenas stöd tror Anna att hon tagit livet av både Tomas och sig själv, så dåligt mådde Anna. Men nu tog hon mod till sig att stå vid Noras sida när hon polisanmälde sin pappa för sexuella övergrepp.

Annons

Att anmälan inte ledde till fällande dom, på grund av bristande bevis, är något som fortfarande gnager inom både Anna och hennes barn. Men Anna fick ensam vårdnad om Nils och Nora och äntligen slipper de gråta sig till sömns för att de måste åka till sin plågoande.

Nu slipper Nora gråta sig till sömns på grund av sin plågoande. Men vägen till ett normalt liv är lång och kräver traumaterapi för hela familjen.
Nu slipper Nora gråta sig till sömns på grund av sin plågoande. Men vägen till ett normalt liv är lång och kräver traumaterapi för hela familjen. Foto: Shutterstock/TT

Hela familjen har gått i traumaterapi och det kommer att ta tid innan de alla bearbetat allt som hänt. Anna, Lena och barnen tar en dag i taget och försöker njuta av de små stunderna av lycka. Nu är de i alla fall fria från Tomas.

– Jag hoppas att min historia ska ge andra kvinnor styrka att lämna män som misshandlar dem, psykiskt, fysiskt, ekonomiskt eller sexuellt. Jag lovar att det finns ett mycket bättre liv utanför en sådan relation. Det gäller bara att våga ta det första steget. Jag tog stöd av Kvinnofridsföreningen. Det finns hjälp att få. Ta den!

Berättat för Birgitta Lindvall-Wiik

Läs också:

Susanna blev psykiskt sjuk efter gruppvåldtäkten

Mia har skyddad identitet: Min man misshandlade mig

Stina: Min dotter utsattes för sexövergrepp av sin morbror

Annons