Saga och Johanna stoppade en våldtäktsman

Saga och Johanna är tillbaka på kyrkogården där de stoppade en våldtäkt
Visst var de rädda, men bästa kompisarna 
Saga och Johanna tvekade aldrig att ingripa 
när de hörde en tjej skrika på hjälp. 
Utan ett ord rusade de in i mörkret – och stoppade en våldtäkt!
Annons

De är två späda tjejer som inte är så långa. Den ena ljus, den andra mörk. Saga och Johanna berättar att de träffades på en idrottsskola och har varit bästa kompisar ända sedan de gick i sjuan. Nu pluggar Saga Helin upp sina betyg på Komvux för att komma in på sin drömutbildning Grafisk design, medan Johanna Karlsson arbetar på E.on kundsupport.

Annons

Båda bor fortfarande hemma hos sina föräldrar i Norrköping. Inte så långt från deras hem ligger Folkparken. Den park med kyrkogård där det hemska utspelade sig den där kalla novembernatten 2018, med regnet hängande i luften.

– Vi hade varit hemma hos en gemensam tjejkompis. Och strax innan två på natten skjutsade jag hem Saga till hennes pojkvän som bor vid parken, berättar Johanna.

Men utanför porten dröjde sig tjejerna kvar i bilen och fortsatte att prata. Plötsligt fick de se en berusad kille som uppförde sig lite underligt.

– Vi reagerade inte så mycket på att han verkade onykter, säger Saga. Det var mer på att han cirklade runt oss. Och sedan hade han lite fuffens för sig vid cykelstället. Han tog en barncykel och slängde den bakom ett träd.

Mannen följde efter tjejen

Lite senare såg de en ung tjej i deras egen ålder komma från det hållet där en nattklubb ligger. Den unga tjejen verkade också ha festat. Saga och Johanna blev lite fundersamma när de såg att hon var på väg mot parken och kyrkogården, som vid den här tiden på dygnet var helt folktom. Ännu mer fundersamma blev de när de såg den unge mannen följa efter.

Vi kände att det var något som inte stämde

– Vi fick snabbt en dålig magkänsla. Vi kände att det var något som inte stämde, berättar Johanna. Varför skulle tjejen ta vägen in i parken? Och varför begav sig den där killen dit? Han hade inte rört sig mot parken tidigare.

Saga och Johanna beslöt sig för att följa efter med bilen för att se efter att allt var ok. När de kom fram hoppade Saga ur bilen och gick fram till tjejen för att prata med henne.

– Jag frågade om hon och den där killen kände varandra. Men jag fick bara ett tvetydigt svar. Men allt verkade vara bra.

Saga och Johanna åkte tillbaka för att återigen släppa av Saga utanför hennes pojkväns bostad.

Men väl där kunde de inte släppa händelsen med den unga tjejen som gick där i den mörka parken.

– Vi  bestämde oss för att åka tillbaka, men till den andra sidan. Vi tänkte att vi skulle se så att tjejen kom ut ur parken, säger Saga.

Johanna och Saga har nominerats till polisens medborgarmedalj för att de ingrep och stoppade en våldtäkt
Johanna och Saga är stolta över att de vågade ingripa och stoppa våldtäkten på kyrkogården. Foto: Peter Ericsson

Men någon tjej dök aldrig upp och Saga och Johanna beslöt sig för att åka in i parken och titta efter henne. De kunde inte se henne och beslöt återigen att åka hem och sova.

– Men sedan tänkte vi att vi ändå skulle stanna till där vi senast såg henne, säger Johanna.

Och där när de svepte med billyktorna över kyrkogården, fick de se kvinnan ligga på marken med mannen över sig. Han tryckte ner hennes armar samtidigt som kvinnan försökte göra motstånd.

När billyktorna träffade dem, drog mannen iväg med kvinnan djupare in på kyrkogården. Men Saga och Johanna hade hoppat ut bilen och sprungit efter.

– Det var svårt att lokalisera dem. Kyrkogården är som en labyrint med sina häckar och gravstenar, berättar Saga. Vi var rädda och bestämde oss för att ringa polisen och berätta att det pågick en våldtäkt i parken.

Tjejerna hade stannat upp och tänkte invänta polisen men när de hörde kvinnans skrik på hjälp, sprang de efter hennes röst.

 Vi bara sprang, samtidigt som vi själva skrek

– Vi hade ingen konversation sinsemellan. Vi bara sprang, samtidigt som vi själva skrek. Det gick på ren instinkt, säger Johanna.

Mannen jagade tjejerna

När de skrikande kom fram till mannen och kvinnan, släppte han henne och stack iväg. Johanna tog hand om kvinnan medan Saga fortsatte jaga mannen.

– Jag var så arg och äcklad, samtidigt som jag hade ett enormt adrenalinpåslag. Just då var jag mer arg än rädd. På något sätt ville jag få fast honom. Men jag kom inte ifatt. Jag insåg ju också att han var mycket större och kraftigare byggd än mig, berättar Saga.

De hade hela tiden telefonkontakt med polisen som bett dem stanna kvar på platsen tills de kom.

– Men tjejen grät och var jätterädd och det hade börjat regna, så vi beslöt att gå tillbaka till bilen, berättar Johanna.

Då kom plötsligt våldtäktsmannen tillbaka emot dem.

Han kom springande och började jaga oss

– Han kom springande och började jaga oss. Vi hade ingen aning om han var beväpnad eller påverkad av något annat än alkohol. Vi blev jätterädda, säger Johanna.

Springande lyckades de alla tre sätta sig i säkerhet i bilen och köra ut ur parken. Väl där mötte polisen äntligen upp. Tack vare tjejernas signalement kunde våldtäktsmannen, som visade sig vara en 23-årig man, gripas en kvart senare.

Polisens medborgarmedalj

Efteråt var de båda i chock och undrade vad som egentligen hade hänt.

– Vi pratade och kramade om varandra. Vi var lättade samtidigt som vi kände oss stolta. Vi fick också mycket beröm från polisen, berättar Saga.

Den efterföljande rättegången var tuff. Bara att se våldtäktsmannen sitta där mitt emot dem i rättegångssalen var jobbigt. Men tack vare bland annat tjejernas vittnesmål och utpekande av honom kunde gärningsmannen fällas och dömas för försök till våldtäkt. Domen blev 1,5 år fängelse och utvisning på fem år. Mannen ska också betala skadestånd till brottsoffret.

Efteråt har Saga och Johanna fått mycket beröm från föräldrar, pojkvänner och kompisar. Och att polisen har nominerat dem till polisens medborgarmedalj i guld, tycker de är jättestort.

Vi är jättestolta för den här nomineringen

– Vi är jättestolta för den här nomineringen. Inte bara för vår egen skull. Utan för alla kvinnors skull. Även om vi önskar att det här aldrig hade hänt, säger Saga.

Har fått sig en rejäl tankeställare

För både Saga och Johanna har också fått sig en rejäl tankeställare. Tidigare var de mer naiva, menar de.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och trodde inte att något sådant kunde hända här i vår stad. Men nu känner jag mig osäker bara av att åka taxi själv, säger Johanna

Saga menar att det är lätt att bli paranoid.

– Jag är mycket mer uppmärksam nu och kollar extra på folk.

Men de ångrar inte att de ingrep. Och de råder alla att gå på sin magkänsla och agera, när man ser något som inte känns rätt.

– Det fanns inte så mycket tid att tänka. Men vi hämtade nog mycket mod och styrka hos varandra, säger Johanna. Och vi fick iväg den här mannen med bara våra röster.

– Som tjej behöver man inte alltid vara stor och stark för att gripa in, inflikar Saga

Polisen Benjamin Prom nominerade Saga och Johanna till polisens medborgarmedalj
Polisen Benjamin Prom var med och grep gärningsmannen och nominerade Saga och Johanna till polisens medborgarmedalj. Foto: Niclas Fasth

Polisen: Väldigt modigt och rådigt ingripande

Det var ett väldigt modigt och rådigt ingripande. Samtidigt som tjejerna var vaksamma och följde sina instinkter, säger Benjamin Prom som är gruppchef för områdespolisen i Norrköping och den som nominerade Saga och Johanna till medborgarmedaljen.

Benjamin Prom jobbade själv den natten som överfallsvåldtäkten inträffade. Han var också en av de poliser som var med om att gripa gärningsmannen sedan Saga och Johanna hade avbrutit våldtäkten vid Matteus kyrkogård strax före klockan halv tre på natten till den 11 november..

– Hade inte tjejerna varit där och ingripit, hade det blivit en fullbordad våldtäkt. Deras vittnesmål om gärningsmannens utseende gjorde också att vi senare kunde gripa honom i anslutning till brottsplatsen.

Benjamin Prom berättar att han har varit med om andra överfallsvåldtäkter, under hans elva år som polis.

– Men det är väldigt ovanligt att man når någon framgång i utredningen. Om inte gärningsmannens dna finns i polisens dna-register kan det bli mycket svårt att hitta honom. Den här mannens dna fanns exempelvis inte med i något av registren.

Polisen tipsar: Skrik, slåss och klös

Det är också mycket ovanligt att ett pågående våldtäktsförsök avbryts av någon utomstående. Polisens råd till den som blir vittne till ett grovt brott är att man ska vara varsam och ringa polisen direkt.

– Ser man en våldtäkt och har man möjlighet att ingripa, ska man göra det, säger Benjamin Prom. Men man ska inte ta några risker och exempelvis ge sig in i kamp mot en aggressiv gärningsman. Då är det bättre att hålla ett avstånd och iaktta samtidigt som man ringer polisen.

För den som blir våldtagen råder Benjamin Prom att göra allt vad man kan för att freda sig.

– Skrik, slåss, fäktas och klös med naglarna. Slå på känsliga ställen. Naglar och fingrar i ögonen kan exempelvis vara effektivt, eftersom just ögonen är väldigt känsliga. Det är också viktigt att skrika så högt man kan. Ljud är ofta avskräckande.

Av Marita Andersson

Läs också:

Mer inspirerande innehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar