Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Jens 9 år blev retad för sitt dansande – nu är han antagen till Kungliga Svenska Balettskolan

10 maj, 2022 
Louise Werner
jens
Här är Jens på väg till dansläger i Göteborg under sportlovet 2022.
Att börja på Kungliga Balettakademin som nioåring hör inte till vanligheterna. Men så är Jens också en kille med ovanligt mycket talang, och en stark vilja, berättar hans mamma Oxana Erixon. Men vägen dit har inte varit lätt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jens var bara bebis när hans talang för dans blev tydlig.

– Det manifesterade sig genom att han dansade nästan innan han gick, säger Oxana, som i grunden har en kandidatexamen i barnpedagogik och därför kunde märka extra tydligt att det var något särskilt med sonen Jens.

Hon berättar att Jens är en väldigt glad och snäll kille som gillar att spela dataspel och har rummet fyllt med Star Wars grejer. Han är också nyfiken på sin omvärld och bryr sig om vad som händer där.

Jens
Jens gillar Star Wars och har fyllt av grejer på sitt rum.

­Familjen Erixon besår av Mamma Oxana, pappa Magnus och Jens två större bröder, samt en halvsyster. En av bröderna går på en SO-spetsutbildning i Strängnäs och den äldsta börjar plugga matematik i Uppsala i höst.

Annons

– Vi har två plugghästar och en dansare, säger Oxana och skrattar.

Jens har alltid älskat att dansa och han har väldigt mycket självförtroende, berättar mamma Oxana.

Se också: Zanna brinner för rullstolsdans: "Man glömmer smärtan."Brand logo
Se också: Zanna brinner för rullstolsdans: "Man glömmer smärtan."

Jens blev retad för att han var kille

– Jag tror det är därför han har orkat fortsätta, säger hon. Jens blev retad i skolan på grund av att han var kille och gillade att dansa. Men trots att han många gånger har fått utstå elakheter från jämnåriga barn har han aldrig gett upp sin dröm.

I många sammanhang var han ensam kille, men det har han aldrig brytt sig så mycket om, utan han har bara dansat vidare och fortsatt vara hängiven sitt stora intresse ändå. Oxana berättar att han till exmepel har varit på många dansläger och träningsläger där han varit den enda killen i gruppen.

Jens
Jens har aldrig brytt sig om att han varit ensam kille i gruppen.

– Musik och rörelse är det som har varit viktigt för honom under hela hans liv, säger hon.

Vägen till Kungliga Balettskolan har inte varit enkel

Efter att Jens varit på lite olika ”prova på”-dagar som mer kändes som en lek, hittade Oxana André Ekelbergs balettskola i Strängnäs. Från den dagen han började där, blev det sedan en enorm utveckling, säger Oxana.

Jens
Här är Jens med André Ekelberg på hans balettskola.

– Allt börjar med en bra lärare. Jens hade tur som fick André som lärare och han hjälpte honom verkligen framåt, eftersom han förstod vilken potential Jens hade.

Annons

Under april månad gjorde Jens ett färdighetsprov som pågick i fem dagar. Det var väldigt tufft, och från att från början ha varit 60 barn, blev det till sist bara 20 kvar som får börja i den Kungliga Svenska Balettskolan till hösten.

– Den 10 augusti börjar han. Heeelt galet är det! Han har verkligen blivit en annan kille, och det är som om han vuxit tio centimeter, säger Oxana.

Att Jens börjar på Balettskolan i Stockholm kommer innebära stora förändringar för hela familjen. Oxana kommer att flytta med Jens till Stockholm och pendla tre timmar om dagen till arbetet i Sparreholm. Men det gör hon gärna för sin sons skull.

– Barnen är vårt allt och jag gör mitt bästa för att han ska få det absolut så bra som möjligt i livet, säger Oxana.

Hon berättar också att det som Jens tycker är det mest fantastiska med att börja på balettskolan, är att här gillar ALLA balett. Nu är dagarna när han blev retad för sitt fritidsintresse definitivt över.

Annons