Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Kampen för ett barn: "Det här kan ju gå åt helvete"

27 apr, 2018 
Helena Sjögren
Nisse Ekman och Danijela Rundqvist försökte länge få barn och nu berättar de om sina försök i SVT-serien "Kampen för ett barn"
I flera år kämpade Danijela Rundqvist och Nisse Ekman för att bli föräldrar. I SVT-serien "Kampen för ett barn" berättar de om berg- och dalbanan genom IVF-behandlingar, vardagslivet och hur de samtidigt ska hålla sin kärleksrelation vid liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I flera år har de tidigare hockeystjärnorna Nisse Ekman och Danijela Rundqvist kämpat för en sak – att bli föräldrar till ett gemensamt barn. I den nya SVT-serien Kampen för ett barn berättar de öppet och naket om att vara ofrivilligt barnlös.

– Vi hoppas att vi kan berätta om våra drömmar så att vi kan hantera det här eventuella misslyckandet mycket bättre än om vi håller upp en fasad. I stället för att vi bara hoppas och låtsas som att allt kommer att bli bra, för det kanske det inte blir. Det här kan ju gå åt helvete också, säger Nisse Ekman i programmet.

Se också: Det här är ofrivillig barnlöshet

Det här är ofrivillig barnlöshetBrand logo
Det här är ofrivillig barnlöshet

Nisse Ekman fick stroke

Nils ”Nisse” Ekman var en av Sveriges mest framstående ishockeyspelare. Han spelade i landslaget och hade dessutom en framgångsrik karriär i NHL. Men på toppen av sin karriär, i december 2010, fick han en stroke hemma på köksgolvet.

Annons

– Det var när ambulanspersonalen kom, 45 minuter senare, som jag fick reda på att jag hade fått en stroke. Allt tog ju tid eftersom jag hade tappat kontrollen på kroppen. Jag var så okunnig att jag bara visste att en stroke inte var bra. Personalen fick förklara på vägen till Danderyds sjukhus vad det handlade om. Sedan blev jag vidareskickad till Karolinska när det blev väldigt mycket sämre, har han berättat för Hockey Sverige.

Danijela Rundqvist i Mästarnas mästare

Danijela Rundqvist är Sveriges första kvinnliga professionella ishockeyspelare. Hon har över 200 landskamper i bagaget och en mängd mästerskapsmedaljer. Dessutom vann hon SVT-programmet Mästarnas mästare 2015.

I augusti 2015 meddelande Danijela Rundqvist att hon skulle sluta spela ishockey för att kunna bli mamma. Elitkarriären hade slitit hårt på kroppen och för att öka sina chanser att bli gravid valde hon att lägga skridskorna på hyllan.

Annons

– Jag hade aldrig kunnat tro att man skulle behöva hjälp för att bli gravid. Man har tränat hårt, men så fort man la av med träningen och fick en regelbunden mens tänkte jag att det inte skulle vara så svårt.

Nisse Ekman och Danijela Rundqvist i SVT-serien Kampen för ett barn.
Paret träffades i samband med en välgörenhetsmatch för att samla in pengar till unga reumatiker 2012. Foto: SVT

”Varje månad var en besvikelse”

I Kampen för ett barn berättar paret om de många bakslagen.

– Varje månad gick man ju och hoppades att det skulle vara något. Att man inte skulle få den där mensen. Varje månad var en besvikelse och man ville ju absolut inte att mensen skulle komma så varje månad kändes som en evighet, säger Danijela Rundqvist.

Nisse Ekman och Danijela Rundqvist i SVT-serien Kampen för ett barn.
Redan 2014 genomgår de sin första IVF-behandling, men trots sex försök blir det inget. Foto: Sebastian Dahlstrand /UDSY

Danijela Rundqvist blev också gravid på naturlig väg. Men i vecka sju dog fostret i magen. I samband med en annan graviditet efter en IVF-behandling fastnade fostret i äggledaren, vilket slutade i en akut operation där läkarna fick ta bort Danijela Rundqvists ena äggledare.

– Vi har försökt skaffa barn i fyra år. Minus en äggledare och endometrios på den andra, så är chansen i princip noll att få barn på naturlig väg. Vi hade hoppats att det skulle gå lättare och snabbare. Vi vet ju inte ens var det slutar eller tar vägen, säger Danijela Rundqvist.

Kampen för ett barn sänds i sex delar med start söndagen den 29 april 2018 klockan 21.45 i SVT1.

Annons