Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Livet efter skilsmässa Föräldraskap

Utomkvedshavandeskap: Karin förlorade fem liter blod på Bali

28 feb, 2021
author BIRGITTA LINDVALL-WIIK
BIRGITTA LINDVALL-WIIK
Karin Carlén berättar om hur hon under en resa till Bali för tre år sedan drabbades av utomkvedshavandeskap och måste opereras.
För tre år sedan drabbades Karin Carlén av utomkvedshavandeskap när hon befann sig på Bali.
Karin Carlén befann sig på Bali när hon fick svåra smärtor i magen. Hennes dåvarande pojkvän körde henne i ilfart till sjukhus. Där visade det sig att hon drabbats av utomkvedshavandeskap och måste opereras.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Solen, stranden, palmerna och kärleken väntade på Bali. Här hade hon varit många gånger, här hade hon två goda vänner och här träffade hon sin kärlek Felipe. Karin Carlén, som pluggade i Lund, och hennes Felipe hade ett långdistansförhållande och pendlade mellan varandra så ofta det var möjligt.

Karin fick utomkvedshavandeskap på Bali: Jag förlorade fem liter blodBrand logo
Karin fick utomkvedshavandeskap på Bali: Jag förlorade fem liter blod

Under just den här långflygningen kände sig Karin lite orolig i magen. Det var inget hon reflekterade över just då, men i efterhand har hon tänkt på det.

Utomkvedshavandeskap kändes som förstoppning

– Att bli lite krasslig i magen under en resa är inte konstigt, det kändes ungefär som en förstoppning. Men när jag kom fram började det göra allt ondare i magen och under den andra natten vred jag mig i plågor, säger Karin och berättar att hon väckte Felipe som ville att de skulle åka till sjukhuset.

Det var väl att överdriva, tänkte Karin men lät sig övertalas, och snart satt de båda på motorcykeln.

Tack vare den sena timmen tog färden bara 20 minuter, en resa som annars kan ta ett par timmar. Aldrig hade Karin kunnat tro att det var en resa som kunde blivit hennes sista. Aldrig hade hon kunnat ana att nu väntade en smärtsam kamp mellan liv och död och en lång sjukhusvistelse.

Karin var 40 år och hade mått bra och varit kärnfrisk i mer än 25 år. Men visst hade hon erfarenhet av att vara sjuk också.

Opererade hjärtat flera gånger som barn

– När jag var barn fick jag tillbringa mycket tid på sjukhus eftersom jag som fyraåring drabbades av blodförgiftningsbakterier som gjorde hål i mitt hjärta. Jag var ofta sjuk och fick operera hjärtat tre gånger.

Annons

Endokardit – inflammation i hjärtats klaffar

  • Endokardit, bakteriell, eller virusorsakad, inflammation i hjärtats klaffar. De bakterier (oftast gula stafylokocker eller alfa-streptokocker) som orsakar infektionen bärs med blodet till klaffarna, där de slår sig ner.
  • Klaffarna kan förstöras av infektionen.

Efter den sista operationen vid 14 års ålder har Karin varit frisk. Hålet i hjärtat lagades, hon fick en mekanisk klaff, och levde precis som alla andra.

Vid det laget hade jag så fruktansvärt ont att jag inte längre kunde varken stå eller gå

Men nu var det 2017, hon hade fruktansvärda magsmärtor och varken sjuksköterskan eller läkarstudenten som tog emot henne, och klämde på magen, förstod vad det var som felade. Då tog Felipe saken i egna händer. Han ringde och väckte sin doktor och bad honom komma in till sjukhuset.

Det var en erfaren läkare som både röntgade och ultraljudsundersökte magen.

– Vid det laget hade jag så fruktansvärt ont att jag inte längre kunde varken stå eller gå. Undersökningen gjorde så ont att jag höll på att svimma och kroppen gick in i chock. Som i en dimma hörde jag doktorn resa sig och ropa ”emergency, emergency!”

Drabbats av utomkvedshavandeskap

Karins buk var blodfylld och hennes äggledare brusten. Karin hade, helt ovetande, drabbats av ett utomkvedshavandeskap och nu var det bråttom om hennes liv skulle gå att rädda.

Detta är utomkvedshavandeskap

  • Utomkvedshavandeskap är när ett befruktat ägg fastnar på vägen till livmodern. Det finns risk att äggledaren spricker, att stora blödningar uppstår inuti buken och att man behöver operera.
  • En blödning i buken kan orsaka svåra smärtor, yrsel, svimning och chock.
  • Utomkvedshavandeskapet kräver ofta en snabb operation där embryo, fosterhinna och moderkaka tas bort.

Det var bara en sak. Karin hade inte med sig sitt försäkringskort. Operationen skulle inte påbörjas om sjukhuset inte visste att Karin hade pengar. En kamp mot klockan och smärtorna påbörjades och efter samtal med SOS International och Karins föräldrar hemma i Falun, som letade frenetiskt efter de rätta uppgifterna, kunde de till slut lämnas till sjukhuset.

Men det fanns fler problem! Normalt sett skickas svårt sjuka patienter till större sjukhus, i exempelvis Singapore, men det skulle inte Karin överleva.

Annons

Efter Karins hjärtoperationer medicineras hon med blodförtunnande läkemedel. Vanligtvis ska den medicinen trappas ner inför en planerad operation, för att patienten inte ska riskera att förblöda. Nu fanns inte den tiden! Karin fick en spruta med K-vitamin.

Det andra problemet var att Karins ovanliga blodgrupp, 0 RH negativ, är extremt ovanlig på Bali och hon kan bara ta emot blod från givare med samma blodgrupp.

Förlorade fem liter blod

Karins kropp förlorade blod i en rasande takt men det fanns inte tillräckligt med blodreserver att uppbringa på hela ön! Man lyckades skrapa ihop två påsar när operationen påbörjades, men hon behövde mer. Mycket mer! I väntan på blod av rätt blodgrupp pumpades blodplasma in i Karins kropp.

Karin står vid stranden, blickar ut över havet och berättar hur livet förändrades efter hon drabbades av utomkvedshavandeskap
Karin har knappt några minnen från när hon var som sjukast.

– Man har berättat för mig att jag under de här veckorna förlorade fem liter blod totalt. Jag har själv knappt några minnen från när jag var som sjukast, säger Karin och berättar att hon befann sig i ett tillstånd där hon uppfattade det som att en tunn slöja skiljde henne från en annan värld. Ibland tog hon sig igenom på den andra sidan av slöjan, och det var så behagligt att hon gärna ville stanna där.

– Jag kastades mellan känslan av smärta oro och stress å ena sidan och kärlek, värme och ljus å andra sidan. Jag ville gärna stanna i kärleken, men jag visste att jag måste kämpa. I det här livet fanns ju Felipe, mamma, pappa, min bror och mina vänner. Jag bestämde mig för att överleva. Men jag är inte längre rädd för att dö.

Annons

Samtidigt pågick en febril aktivitet för att finna blodgivare på Bali. Karins väninna på ön tillbringade flera dagar med att ringa runt till alla föräldrar på hennes barns skola. En annan vän la ut en efterlysning på Facebook. Den spred sig som en löpeld och människor med Karins blodgrupp hörde av sig för att hjälpa till.

Blodgrupper – så funkar det

  • Det finns blodgrupp A, B, AB och 0.
  • Alla blodgrupper kan alltid ge blod till sig själva.
  • Både A och B kan ge till AB.
  • 0 kan ge till alla, men 0 kan bara få 0-blod. Rh + kan bara ge till Rh + men Rh – kan ge till alla.

Källa: wikipedia.se, sahlgrenska.se, vardguiden.se och blodgivning.se

– Jag har fått ta del av flera otroliga historier. En av papporna i skolan hade precis landat på en grannö, dit han åkt på tjänsteresa, men han tog vändande plan tillbaka för att donera blod, Ett finskt par avbröt sin semester upprepade gånger för att donera blod till mig, säger Karin och berättar att det finska paret liveuppdaterade till Karins vän i Sverige.

– De skickade bilder när sjukvårdspersonal tappade mannen på blod, liggande på en soffa utanför deras bungalow. Jag är otroligt rörd och tacksam över alla människor som var beredda att avbryta både jobb och semestrar för min skull. De räddade mitt liv!

Medan Karin svävade mellan liv och död upplevde både Felipe och Karins föräldrar sitt livs värsta dagar. Karins föräldrar tog första bästa flyg till Bali och har berättat för Karin att även de omfamnades av okända människors värme, under deras väg till sjukhuset.

– Personalen på flyget fick veta att deras dotter blivit svårt sjuk och under den långa flygresan pysslade de om mamma och pappa på ett jättefint sätt.

Första minnet efter operationen

Karins första minne är två dagar efter operationen. Felipe, som inte lämnat hennes sida under hela tiden, förklarade för henne vad som hänt.

– Hela min kropp värkte eftersom kroppen spänt sig i chocken och jag fått muskelknutor överallt. Jag minns hur Felipe masserade mig om och om igen för att lindra det onda.

Annons

När Karin hade vaknat kom också hennes föräldrar på besök, det blev ett kärt återseende med många tårar.

Karin har vaknat upp efter operationen i Bali, ligger i en sjukhussäng och bredvid henne sitter hennes mamma som kommit från Sverige
Det blev ett kärt återseende när Karin fick träffa sin mamma igen.

– Det var väldigt känslosamt. När vi pratade med varandra i telefonen före operationen visste vi inte om vi skulle ses igen, och vi tog farväl av varandra. Mamma och pappa var lyckliga över att jag klarat operationen, men mamma förfärades över sjukhusets rutiner. Hon har själv jobbat i vården i många år och vet hur det går till i Sverige, säger Karin och berättar att de samtidigt visste att just det här sjukhuset hade öns bästa läkare.

Efter tio dagar skrevs Karin ut från sjukhuset och när henens föräldrar flög hem till Sverige valde hon att stanna kvar på Bali. Det hon och Felipe gått igenom tillsammans behövde bearbetas.

– I början var jag närmaste euforisk, jag hade ju överlevt! Senare kom tankarna på och sorgen för det barn jag förlorat. Jag visste ju inte ens att jag var gravid.

Tacksam för alla blodgivare

Det har gått tre år sedan den dramatiska resan till Bali. Karin och Felipe är inte längre ett par, men de är goda vänner.

Karin har nyligen sagt upp sig från sitt bankjobb för att satsa på att bli textilkonstnär och hon har flyttat till Öland.

– Det jag varit med om har bidragit till att jag vill leva här och nu och förverkliga mina drömmar. Livet är väldigt kort och nu får jag göra det jag älskar.

De dramatiska dagarna på Bali har för alltid förändrat livet för Karin, och hon säger att hon inte längre är rädd för att dö.

Hon återkommer till hjältarna som skänkte sitt eget blod för att ge henne livet.

– Det är otroligt hur människor ställde upp för mig. Den medmänsklighet alla visat är så vacker, det är så fint. Jag vet inte vilka de alla är som gett sitt blod till mig, men jag vill tacka dem av hela mitt hjärta!

Fotnot: Karin visar sina alster på Instagram

Annons