Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Kärlekscoacherna Hunter och Tess: ”Bästa knepen för livslång passion”

22 sep, 2021 
BIRGITTA LINDVALL-WIIK
Makarna och kärlekscoacherna Hunter och Tess Mabon sitter på en bänk och berättar hur de träffades genom sitt gemensamma intresse för rugby och hur de håller kärleken vid liv.
Makarna och relationscoacherna Hunter och Tess gör tillsammans Snippet – The lovers podcast.
De möttes via rugbyn och har varit ett par i nästan 30 år. De har gett sin relation ett namn och gillar att åka vilse tillsammans. Nu vill Tess och Hunter Mabon dela med sig av hemligheterna bakom en livslång passion. Och det gör de bland annat i Snippets – The lovers podcast.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hjärtan, små, gulliga hälsningar och fina fotografier – överallt i familjen Mabons hem finns kärleksmeddelanden utplacerade som fina blickfång.

– Hunter gör alltid något fint åt mig till Alla hjärtans dag, säger Tess och visar upp en hjärtmobil som hänger vid parets arbetsplats.

Den stora lägenheten i centrala Stockholm är både familjens hem och parets arbetsplats. Här spelar de in poddar och här har de digitala möten med par som de coachar. Hunter har varit entreprenör i hela sitt liv, Tess har jobbat med lärande. Nu lär de tillsammans ut knepen för en livslång relation.

– När vi såg på andra par vars relation saknade den vardaglig ömheten insåg vi att vi fortfarande är väldigt lyckliga tillsammans. Vår relation är ovanligt stabil. Vi började fundera på vad vi gjort för att upprätthålla känslan i vår relation och började studera ämnet. Omedvetet hade vi använt etablerade strategier och nu vill vi hjälpa andra par. Lösningen finns oftast i den romantiska relationen, säger Hunter.

Annons

Möttes tack vare rugbyn

Tess och Hunter är 52 år och har varit ett par sedan de var 23 år. Han är den skotskättade stockholmaren som växte upp i en familj där rugby var nationalsporten. Hon är Åtvidabergstjejen som blev värvad till traktens rugbylag för att hon hade en kropp som passade in i teamet.

Relationscoacherna Tess och Hunder Mabon:

Namn: Tess och Hunter Mabon, 52.

Familj: Sönerna Andrew, 21, och Jamie, 18 och hunden Snowy.

Bor: I Stockholm.

Gör: Relationscoacher.

Podcast: Snippets – The lovers podcast, handlar om allt ifrån kvinnans orgasm till hur man behåller attraktion och lust över tid. Finns på Spotify, iTunes och Podbean.

Läs mer om Tess och Hunter på deras sajt The lovers och Tess Mabons hemsida

Det var när Tess flyttade till Stockholm för att plugga till lärare som deras vägar korsades. De fick upp ögonen för varandra tack vare rugbyn. Det är en liten sport i Sverige och bland utövarna råder en familjär och hjärtlig stämning.

Men första gången som Tess skulle spana in skotten under en match uppstod förvirring.

– De hade skrivit fel i matchprogrammet och förväxlat Hunters och en annan spelares tröjnummer. Jag satt och spanade efter nummer 11, men det var en tonganes som bar den tröjan och jag fick det inte alls att gå ihop med den långa skotten, skrattar Tess.

Annons

Men på festen efteråt klarnade det och när en kompis senare frågade om Tess visste att skottarna var helt bara under kilten var det lockande att kika.

Vi gick armkrok från pubkvällen i klubbhuset och sedan den dagen var det vi

– Det har jag gjort, men inte den kvällen, haha. Vi gick armkrok från pubkvällen i klubbhuset och sedan den dagen var det vi.

Hunter bjöd med Tess på en rugbyresa till Skottland och båda hejade på varandras matcher i sporten.

När de gifte sig firades bröllopet med en stor fest och säckpipeblåsare. Bröllopsresan gick till Borneo och där blev Tess gravid med parets första barn.

Tess och Hunter Mabon är nygifta och hon är klädd i vitt och han har kilt.
Tess och Hunter Mabon – nyblivna makar.

– När jag började må illa trodde jag det berodde på malariatabletterna, men det visade sig att en bebis var på G.

Pusslade ihop vardagen

Livet handlade i många år till stor del om rugby. Tess var med i landslaget och tog hem många guldmedaljer under de mest intensiva åren.

Annons

– Vi har alltid tränat mycket och även när vi fick barnen Andrew, 21, och Jamie, 18, var det självklart att det var lika viktigt att prioritera bådas träningar, matcher och resor. Vi pusslade ihop vardagen tillsammans på lika villkor, säger Hunter och konstaterar att det är en av nycklarna till en lång och lycklig relation.

Tess nickar och minns hur träningarna avlöste varandra och barn och bil skiftades i skarven. Visst var det slitigt, men det var på bådas villkor. De stöttade varandra och det stärkte relationen.

Se också: Fyra enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag

4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardagBrand logo
4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag

Hon och Hunter brukar säga att de är inne på sitt fjärde äktenskap med varandra. Det första var tiden före barnen, det andra småbarnsåren, det tredje under karriärsåren och nu är de inne i sitt fjärde äktenskap då barnen är vuxna.

Annons

– Tuffast var det tredje äktenskapet, då du gjorde karriär. Barnen var mittemellan små, du hade krävande chefstjänster, reste mycket och vårt samliv blev lidande, säger Hunter med en nickning mot Tess, som håller med.

Har sex varje dag

Just samlivet, sexet, ser de som ett av de viktigaste kitten för en levande och nära relation. Funkar samlivet funkar det mesta!

Ligg först, se filmen tillsammans efteråt

– Vi har sex varje dag, det betyder mycket för det allmänna välmåendet. Det betyder inte daglig penetration. Vi kan ligga bredvid varandra och onanera, eller ge varandra massage. En del frågar oss hur vi hinner ligga så mycket. Då kontrar jag med frågan ”hur ofta slösurfar du på datorn och ser på Netflix”? Det handlar om prioriteringar. Ligg först, se filmen tillsammans efteråt. Vi är nyfikna på varandra och har inte samma sex som när vi träffades som 23-åringar. Samlivet kan och bör utvecklas, säger Hunter.

Tess och Hunter säger att nyckeln är att växeldra varandra och att prata om sex genom hela livet. Det ska vara ett naturligt samtalsämne.

Annons

Relationscoachernas bästa tips:

 • Rör vid varandra! Visa ömhetsbetygelser. Smek din partner över armen, ge varandra en puss om den andra ska iväg någonstans, nudda vid varandra, viska något till den andra. De små gesterna är jätteviktiga! Vi har alltid rört vid varandra och gör det ännu mer nu när vi vet hur viktigt det är.
 • Tänk på hur ni agerar vid sociala tillställningar. Vissa par verkar inte alls intresserade av varandra. Se varandra även där!
 • Självklart ska vi kunna vara ifrån varandra, men tänk på hur glad din hund blir när du kommer hem igen. Var likadan mot din partner. Hälsa på hen som en hund skulle gjort!
 • Se på relationen som en gemensam hobby, som du lägger ner lika mycket tid och energi på som andra intressen. En relation måste underhållas och vårdas.
 • Prata om sex, tala om för varandra hur ni vill ha det. Har ni inte gjort det på 20 år? Känns det trögt? Börja, det är aldrig försent! Lyssna på en sexpodd när ni åker bil, ladda ner en app med samtalsfrågor. Det finns exempelvis appar där ni delar era sexfantasier med varandra. Det kan vara ett sätt att komma igång.
 • Har ni kört fast? Ta hjälp av en parcoach. Det största steget är att komma fram till att ni behöver göra något åt relationen.
 • Är din man en trist soffpotatis? Tänk på hur han är när han är i sitt esse, när han gör något han älskar och är bra på. När han är sitt bästa jag. Det kan göra att du väcker attraktionen igen.
 • Ge er relation ett namn. Vårt namn är ”The lovers”, andra kan ha relationer som heter The rolling stone eller Piff och Puff. Namnet är till för att stärka vi-känslan.
 • Inspireras av andra par. Vilket par vill ni vara? Finns det par i din närhet som har en relation ni beundrar? Bjud hem dem och be om tips. Fråga vad de gör för att vara så lyckliga och berätta att ni inspireras av dem!
 • Vilka gemensamma livsdrömmar har ni? Prata om det och dröm tillsammans.
 • Ha en underhållsplan. Vad gör ni när potensen sviktar? (det finns hjälpmedel!) När barnen flyttar hemifrån? (nya, gemensamma hobbies?) Och så vidare.
Annons

– Vi har delat sexfantasier från första början. Det är förstås viktigt att skilja på fantasier och verklighet, men det ger extra krydda till samlivet. Vi har till och med en privat chatt där vi inte får prata om mjölkinköp och familjebekymmer, bara om sex. Vi kör också en lek där vi nästan–flirtar med andra. Det är en lek där vi dröjer kvar med blicken några sekunder för länge och som gör oss mer sugna på varandra, säger Hunter.

Klimakteriet en utmaning

Tess och Hunter säger att de självklart också mött motgångar och svårigheter genom livet. Tess klimakterium blev exempelvis en prövning för båda.

Tess och Hunter spelar in podcasten Snippets – The lovers podcast.
Tess och Hunter gör podd ihop: Snippets – The lovers podcast.

– Jag kom i ett tidigt klimakterium 2017, som en konsekvens av att jag tvingades operera bort livmodern 14 år tidigare. Jag blev som en annan person, jag var oresonlig och osmart och drabbades av torra slemhinnor. Nu använder jag östrogengelé.

Annons

Hunter nickar och säger att deras problem aldrig lett till kriser. De finner lösningar på problemen tillsammans och växeldrar varandra. Det stärker relationen.

Något annat som Tess och Hunter rekommenderar är att testa saker tillsammans där båda är nybörjare.

– Att vara nybörjare är att blotta sig, och att upptäcka nytt tillsammans. Vi har både testat bowling och gått en danskurs med Tony Irving. När vi två åker utomlands brukar vi ta en buss mot okänt mål, bara för att åka vilse tillsammans. Att bevara lekfullheten genom livet gör resan roligare, säger Tess.

Annons