Vivi och Victors vänskap blev till kärlek och pizza

Vivi och Victor driver Pizzamakarna i Igelfors.

Foto: Peter Ericsson

Vivi och Victor träffades i Singapore, blev ett par i Australien och bosatte sig senare i lilla Igelfors på den östgötska landsbygden. Där driver de restaurang – under namnet Pizzamakarna…

Två äkta makar som bakar pizzor tillsammans – varför då inte döpa namnet på restaurangen till Pizzamakarna?

Den fyndiga idén kan Vivi och Victor Hallström tacka yngsta dottern Nomi för.

– I samma veva som vi skulle dra i gång verksamheten och som bäst funderade över vad den skulle heta sa Nomi att hon ville bli tårtmakare när hon är stor. Och det snappade vi förstås upp direkt, skrattar Vivi.

Det är bara ett av flera sätt som parets historia sticker ut på. Mest annorlunda är hur de träffades – nästan tusen mil hemifrån.

Se också: Så träffades Doktor Mikael och Lotta Engberg

Så träffades Dr Mikael och Lotta Engberg
1:06

Efter reklamen: Så träffades Dr Mikael och Lotta Engberg

(1:06)

Slå på ljud

Vivi, som är uppvuxen i Uppsala, skulle i slutet av 2001 hälsa på sin mamma i Singapore – innan en fortsatt jordenruntresa med kompisen Sabina väntade.

– Jag hade planerat att bo i Singapore i ungefär två månader innan min väninna kom och sökte via webbsidan Lunarstorm svenskar i staden att umgås med. Då kom jag i kontakt med en kille och vi bestämde oss för att gå ut och äta.

Eftersom det inte handlade om någon dejt, utan om vänskap, hade han även med sig en kompis vid namn Victor.

– Vi blev snabbt vänner, speciellt kände jag att det klickade väldigt bra med Victor. Tyckte redan då att han var den roligaste personen jag träffat. Han fick mig att skratta hela tiden och jag älskade när han pratade engelska med göteborgsdialekt, haha).

Skildes åt

Ganska fort blev de ett helt gäng tjejer och killar i dryga 20-årsåldern som umgicks och hade väldigt kul tillsammans i Singapore.

– Jag tog en paus i mina studier till sjuksköterska hemma i Sverige för att hälsa på mina föräldrar, vars jobb fört dem till Singapore. Något som ledde till att jag blev kvar där i totalt tre år för att först plugga informationsteknologi och sedan jobba på Volvo. Hade precis bestämt mig för att fortsätta studera i Australien, berättar Victor.

Han fick mig att skratta hela tiden

Efter en rolig tid skildes deras vägar åt – i alla fall tillfälligt.

Vivi åkte vidare mot Thailand och Indonesien med sin väninna – medan Victor flyttade till Surfers paradise utanför Brisbane på den australiensiska östkusten tillsammans med en kompis och hans flickvän.

– Jag trivdes faktiskt inte alls där. Men allt blev mycket bättre när Vivi och hennes kompis hälsade på oss, säger han.

– Vi hade sedan tidigare bestämt att vi skulle resa runt i Australien också och när vi kom till Brisbane hörde jag av mig till Victor. Han hade precis gjort slut med sin flickvän och var väldigt deppig, minns Vivi.

Nyblivna singlar

Gissa vem som fick honom på betydligt bättre humör…

Man och kvinna i Surfers paradise i Australien.

Victor och Vivi i Surfers paradise i Australien.

Foto: Privat

– När vi umgicks som vänner i Singapore hade jag också ett förhållande, min pojkvän var kvar hemma i Sverige. Och under den här tiden fram tills jag träffade Victor igen hade vi också bestämt oss för att inte vara tillsammans längre.

Som nyblivna singlar, var läget plötsligt helt annorlunda.

– Vi såg varandra på ett annat sätt och båda kände att det fanns något där. Allting med Victor var så rätt. Vi träffades en hel del och jag minns speciellt när vi lagade köttbullar ihop, han är superduktig på det.

Räkna med att det var svårt för Vivi att fortsätta sin resa runt jordklotet. Kommande anhalter var bland annat Nya Zeeland. Samoaöarna och USA.

Victor bestämde sig samtidigt för att flytta hem till Sverige igen – och tog flera veckor senare emot Vivi på Arlanda när hon återvände.

– Vi saknade varandra otroligt mycket fram till dess, berättar Victor.

– Ärligt talat övertalade jag min kompis att korta ned resan för att jag längtade så mycket efter honom, kontrar Vivi med ett leende.

Kary: Kärleken till Susanne fick mig att sluta dricka

Bakar tillsammans

Förälskelsen som slog till på andra sidan jordklotet visade sig leva kvar i allra högsta grad.

Även om allt inte gått som på räls hela tiden har de varit ett par sedan vintern 2002.

När Victor gick ned på knä och friade svarade Vivi ”ja” och bröllopet ägde rum i Regna kyrka, utanför Finspång, 2006. De firar 15-årig bröllopsdag i sommar. En dag långt från alla vigda par får uppleva.

– Om vi har några knep och tips för att få förhållandet att hålla? Hm, jag tror det är väldigt viktigt att ha en ständigt pågående kommunikation med varandra. Att kunna prata om allt och att visa förståelse för den andra, menar Vivi.

– Att vara lyhörd och inte sätta sig själv i första rum hela tiden, tillägger Victor. Man är ju två i ett förhållande och vi har även två barn att tillsammans ta hänsyn till.

– Sedan gäller det ju ha roligt tillsammans också. Men det behöver jag fortfarande aldrig vara orolig för när det gäller Victor, skrattar Vivi.

Efter att ha bott ihop i Uppsala, Stockholm och Norrköping flyttade de 2011 in i huset som familjen tidigare haft som sommarstuga i lilla Igelfors på den östgötska landsbygden. Där blev de grannar med Victors föräldrar.

Vivi jobbade tidigare som lärare och forskare i företagsekonomi, men gick in i väggen och var sjukskriven i flera år. Då blev parets gemensamma verksamhet i liten skala en bra start att komma i gång och arbeta igen.

Efter att ha renoverat den gamla handelsboden från 1872, som tillhörde huset, drog de 2020 i gång en neapolitanskinspirerad vedugnspizzeria med öppet bara på lördagar.

Vi var väldigt överens om konceptet

– Vi var väldigt överens om konceptet – att baka tillsammans och känna glädjen i det vi gör. Det ska inte vara någon massproduktion med stress och press. Vi gör inte detta för att tjäna så mycket pengar som möjligt, utan mest för att det är kul och för bygdens skull, berättar Vivi.

Kalle och Christine lämnade storstadsstressen för skogen

Rusning efter pizza

Eftersom bottnarna är gjorda på surdeg och ska mogna tre dygn börjar förberedelserna redan på onsdagen. Maxantalet är egentligen satt till 50 pizzor per lördag. Därför gäller det att förbeställa i tid.

Vissa gånger är det ungefär samma rusning som då Håkan Hellström släpper konsertbiljetter…

– Haha, ja, rekordet vad gäller att sälja slut på de förbokade pizzorna till kommande lördag är bara en kvart, skrattar Victor.

– Vi vill jobba hållbart och minska matsvinnet. Förbeställningarna gör att vi slipper slänga en massa, säger Vivi.

Pizzamakarna framför sin vedugn.

Makarna bakar pizza ihop och satsar på annorlunda topping.

Foto: Peter Ericsson

Betydelsefullt för paret är också att använda sig av lokala och ekologiska råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Och de har valt att satsa på lite annorlunda topping.

– De två populäraste varianterna är Jägarns, med hemmarökt hjort, och Fru Alströmer, med bland annat smörstekt potatis, västerbottensost och karamelliserad lök, berättar Victor.

Att som gift par även vara pizzamakar har enbart fördelar anser de.

– Det är kul att ha något tillsammans, som båda engagerar sig i och drar åt samma håll. Victor har ju även sitt jobb på sjukhuset och vi har dessutom anställt en person som hjälper oss. Sedan får man en fantastisk energi av kunderna som kommer, det är så roligt att prata med dem, avslutar Vivi.

Det här är Victor och Vivi!

Åldrar: Victor är 44 och Vivi 43 år.

Familj: Döttrarna Niki (13) och Nomi (10). Har två katter som heter Blixten och Nahla.

Bor: I Igelfors, Östergötland.

Yrken: Driver restaurangen Pizzamakarna. Victor arbetar även med IT på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Vivi organiserar företaget i veckorna.

Victor om Vivi: ”Väldigt omtänksam och mån om att andra ska ha det bra, sätter aldrig sig själv i första rummet. Är mycket social och helt fantastisk på att ta olika sorters människor”.

Vivi om Victor: ”Stabil, trygg, mycket omtänksam och otroligt rolig. Jag har aldrig skrattat så mycket som tillsammans med honom”.