Kary: Kärleken till Susanne fick mig att sluta dricka

Äkta makarna Kary Persson och Susanne Wärn Persson står framför ett rött plank med murgröna och berättar om hur det gick till när de möttes, blev kära och hur han valde att sluta dricka alkohol för hennes skull.

Konstnären Susanne Wärn Persson tog kontakt med journalisten Kary Persson via Facebook och på den vägen är det. Nu är det gifta och lever tillsammans i Landskrona.

Foto: Stefan Lindblom

Susanne blev intresserad av Kary redan första gången de träffades, men blev avskräckt av hans drickande. Ett år senare träffades de på nytt och då ställdes han inför ett val – Susanne eller spriten.

När solen lyser in i den pittoreska och trånga kullerstensgatan där gammal och ny bebyggelse står sida vid sida känns det som om vi befinner oss i en stad på kontinenten.

Vid gatans slut går en kvinna med sitt lilla barn och ut från en port kommer en man och kvinna hand i hand och förstärker den romantiska bilden.

– Vi har bestämt oss för att vara ständigt nykära i varandra och hålla vardagen på avstånd, säger kvinnan, konstnären Susanne Wärn Persson, 53, och tar ett fast tag om sin man Kary Persson, 59.

Komikern Ann Westin: ”Jag var blyg – men njöt på scen”

Vi befinner oss inte alls på kontinenten utan på den lilla gatstumpen Gamla Kyrkogatan i Landskrona som spelar en central roll i Susannes och journalisten Karys liv.

Det är nämligen här hon har sin ateljé och sitt galleri och det är här som han mittöver gatan arbetar på nättidningen Landskrona Direkt. Det är också här som de inom en inte alltför avlägsen framtid hoppas kunna flytta in i en lägenhet ovanför Susannes galleri.

– Men visst känns det lite som Frankrike, säger hon med ett leende. Det är därför som jag bestämde mig för att byta namn på mitt galleri till Lilla Paris.

Emma hittade kärleken efter tuffa uppväxten: ”Räddade mitt liv”

Kary tittar kärleksfullt på sin hustru och tillägger att hon är den mest fantastiska och modiga kvinna han någonsin har träffat.

– Det är inte alla som vågar öppna ett galleri mitt under en pandemi. Vår kärlek är det största som finns. Varje dag tillsammans med Susanne är en fest, säger han.

Men deras kärlekshistoria började inte särskilt bra. Snarare tvärtom.

Möttes på en fest

De träffade varandra första gången på en fest hemma hos en gemensam kvinnlig bekant i november 2017.

Hon befann sig då mitt i en livskris. Hon skulle snart fylla 50 år, hennes dotter som hon levt ensam med i tjugo år flyttade till Dubai och hon kände att hon ville göra något mer av sitt liv än att arbeta som undersköterska.

Jag gick ner mig fullständigt

– Jag gick ner mig fullständigt. Dels var det separationsångesten för att min dotter skulle flytta utomlands, dels kände jag att det var för stressigt inom hemtjänsten och jag hade börjat jobba som personlig assistent, berättar Susanne.

Kary å sin sida var journalisten som vid den tiden hade en stressig period på sitt arbete och som, vilket han själv var medveten om, drack alldeles för mycket alkohol.

– Det var inte så att jag var full varje dag. Jag skötte mitt jobb. Men jag drack några öl eller ett par snapsar i stort sett dagligen. Till och med min yngsta dotter reagerade och sa att jag borde dra ner på drickandet, berättar han.

När de träffades på festen blev Susanne intresserad av Kary.

Vi hade mycket att prata om och det kändes nästan magiskt

– Han hade en sådan närvaro och karisma. Vi hade mycket att prata om och det kändes nästan magiskt. En känsla jag aldrig haft, säger hon.

Men hon blev däremot avskräckt av hans, som hon tyckte, måttlösa drickande. Det bar sig inte bättre än att han somnade i en soffa och Susanne och de andra festdeltagarna lämnade honom där för att gå ut och dansa.

– Just då kände jag bara avsmak för honom. Jag är själv väldigt sparsam med alkohol eftersom jag har dåliga erfarenheter av missbruk. Både min far och min styvfar var alkoholister och dog av det.

Rörde sig i olika kretsar

Efter den kvällen skulle det dröja nästan exakt ett år innan de fick tillfälle att prata med varandra ordentligt. Egentligen tycker de båda att det är konstigt att de inte träffat varandra tidigare. De har båda växt upp i Landskrona och det skiljer bara sex år mellan dem.

– Men jag tror inte det var meningen att vi skulle träffas förrän vi gjorde det. Vi var nog inte tillräckligt mogna för varandra tidigare, säger han.

– Dessutom rörde vi oss inte riktigt i samma kretsar när vi var unga. Jag gick i jeans, t-shirt och lyssnade på rock medan Susanne mer var en discobrud.

Under månaderna som gick efter deras första möte kämpade Susanne med sin livskris. Det blev tomt och ensamt när hennes dotter Mirjam flyttade till Dubai.

– Det gick så långt att jag gick ner på knä och bad till Gud om jag skulle hitta något som fick mig att må bra, berättar hon.

Man kan säga att hon fick ett tecken i form av ett reklamutskick från en butik. Där fick hon syn på färg och penslar och det väckte tanken inom henne att hon skulle testa färg och form.

– Jag har aldrig målat tidigare. De sa att jag var ganska duktig på att teckna hästar när jag gick i skolan eftersom jag var hästtjej, men det var inget jag sysslat med i vuxen ålder.

Tog kontakt via Facebook

Men Susanne följde sin inre röst och började måla hemma i köket. Sin första tavla sålde hon för 70 kronor, nästa gick för 270 och sedan rullade det på med utställningar på olika gallerier i Landskrona innan hon öppnade sitt första egna galleri i mars förra året.

– Av en slump träffades jag och Kary igen utanför den affären där jag köpt mina första färger och penslar. Jag var där med min dotter som var hemma på besök med mig och vi hejade bara på varandra. Men Mirjam märkte att det var något. När hon frågade vem det var blev jag blodröd i ansiktet.

Efter det hastiga mötet bestämde Susanne sig för att leta upp Kary på Facebook och skapa en kontakt med honom.

Jag tänkte att det var nu eller aldrig och skickade en vänförfrågan till honom

– Jag tänkte att det var nu eller aldrig och skickade en vänförfrågan till honom. Men jag hade samtidigt funnit lycka i min konst så jag var inte på jakt efter kärlek.

De började skriva till varandra, men det var ingen regelbunden kontakt. Vid samma tid fick Susanne beskedet att hon skulle få ställa ut på ett galleri i Landskrona och när hon skrev om det till Kary föreslog han att han skulle skriva om hennes utställning för sin lokala nättidning.

Senare på hösten 2018, den 17 november, var det på nytt fest hos deras gemensamma kvinnliga bekant och både Susanne och Kary var inbjudna.

Kary kysser en leende Susanne innerligt på kinden

För Susannes skull slutade Kary att dricka alkohol. – Susannes kärlek är mycket viktigare för mig än alkohol.

Foto: Stefan Lindblom

– Det var då jag fastnade för Susanne. Senare på kvällen följde hon med mig på en krog där en grupp spelade. Det roliga är att affischen för den konserten fortfarande sitter kvar på ett elskåp här på gatan och påminner oss varje dag om den magiska kvällen.

Utställning av Caroline af Ugglas

Ett par kvällar senare bjöd Kary Susanne på en konsert och en utställning av Caroline af Ugglas på ett galleri i Landskrona.

– Det hände något mellan oss den kvällen. Temat som Caroline af Ugglas förmedlade på konserten var att man skulle släppa censuren och det har vi gjort. Vi är fullständigt öppna mot varandra och kan prata om allt, säger Susanne.

– Efter den söndagen pratade vi med varandra i telefon varje kväll och halva nätterna. Det blev inte många timmars sömn, säger Kary med ett skratt.

Men hans höga alkoholkonsumtion störde henne.

– Det var synd eftersom jag såg att det fanns en fin människa i Kary bakom detta.

Natten till den fjärde december skedde något som skulle bli avgörande i deras kärlekshistoria.

– Jag låg i soffan och pratade med Susanne när hon plötsligt tyckte att jag lät konstig och sluddrade.

– Har du druckit? frågade hon.

– Nja, sa jag, bara ett par öl, ett par snapsar med gammeldansk och en whisky.

Svaret kom snabbt och kompromisslöst från Susanne:

– Du kan ju bara glömma mig om du ska fortsätta dricka.

Sluta dricka alkohol

Det blev därefter knäpptyst en stund och sedan hörde Susanne hur Kary började gråta.

– Jag frågade Susanne om hon kunde hjälpa mig att bli nykter, om hon stöttade mig om jag gick till AA. Då svarade hon att det hade hon inte tid med. Det fick jag sköta själv.

Där och då tog Kary beslutet att inte dricka alkohol. Ett löfte som han har hållit sedan dess helt utan återfall och som han klarat med hjälp av nära och kära.

Susannes kärlek är mycket viktigare för mig än alkohol

– Jag bestämde mig helt enkelt för att inte dricka mer. Susannes kärlek är mycket viktigare för mig än alkohol.

En vecka senare blev de ett par och sedan den dagen har de bara varit ifrån varandra en enda natt.

– Det var en natt när jag skulle passa ett av mina barnbarn, berättar han med ett leende.

Se också: Lotta Engberg och Mikael Sandströms kärlekshistoria:

1:02

Efter reklamen: Lotta Engbergs och Mikael Sandströms kärlekshistoria

(1:02)

Tre veckor senare friade han till henne. Det skedde på nyårsafton när de stod på en balkong i Landskrona och tittade på fyrverkeriet.

– Det var kallt och jag frös, men när Kary friade till mig blev jag helt varm inombords. Det var fyrverkerier både ovanför oss och i mitt inre, säger hon.

De var överens om att de ville ha ett sommarbröllop. Frågan var bara vilket år det skulle ske.

Susanne och Kary står framför hamnen på Ven – ön där de gifte sig 2019.

Susanne och Kary gifte sig 2019 på Ven.

Foto: Håkan Karlsson

– Men vi lever båda efter principen att vi inte vill skjuta upp något till morgondagen som vi kan göra i dag. Vi har kommit upp i den åldern att det kan bli för sent att göra något om man väntar för länge, säger Kary.

Den 20 juli 2019 gifte de sig i Sankt Ibbs kyrka på ön Ven utanför Landskrona.

– Vi valde en bröllopsdag mitt mellan våra födelsedagar. Jag fyller den 15:e juli och Susanne den 21:e. En mer romantisk plats att gifta sig på än Sankt Ibbs kyrka är svårt att tänka sig, säger han.

Till Italien på bröllopsresa

Det snabba förloppet kom som en överraskning för deras familjer, men i dag är såväl Susannes dotter Mirjam, 33, och Karys döttrar Lisa, 31, och Klara, 34, glada för att deras föräldrar är lyckliga

– Vår bröllopsresa gick till Rom och Amalfikusten. Det är den mest romantiska resa som jag har gjort, säger han.

Sedan de blev ett par har de bott tillsammans i Susannes lägenhet. Hans tidigare lägenhet, som låg i kvarteret bredvid hennes, lämnade han bara några månader efter att de träffats.

Cajsa Tengblad och Arne Johansson: ”Blev tokkära”

Vardagar har naturligtvis kommit in i deras liv, men de försöker undvika att de ska vara grå och tråkiga.

– Vi vill stanna kvar däruppe i den euforiska lyckan vi kände när vi var nykära. Det är däruppe vi vill vara, säger hon.

Nu hoppas de snart kunna flytta in ovanför galleriet på Gamla Kyrkogatan. Men om de skulle sakna varandra på vardagarna under arbetstid behöver de bara titta ut genom fönstret och vinka till varandra eller gå de få meterna över gatan.

När de är lediga tillsammans lyssnar de gärna på musik som jazz och soul som Kary lärt henne att uppskatta och Susanne har väckt hans gamla intresse för andlighet och spiritism.

Tron på en högre makt gör att de båda är övertygade om att det var meningen att de skulle träffas när de gjorde det, att de testades under ett år innan de till slut blev ett par.

– Du har varit min räddning, säger han och tittar kärleksfullt på sin hustru.

– Och du min, säger hon och ger honom en puss på kinden.