Katten Bonus har simmat sig i form efter olyckan

Katten Bonus slår rekord i bassängen och simmar nära 25 minuter.

Foto: Privat

Förra påsken blev katten Bonus påkörd, men med nöd och näppe klarade han sig. Efter operationen har han rehabiliterats genom att simma – och det gör han på rekordvis.

Påsken 2020 var allt annat än lugn för AnnKatrin Persdotter och Per Mårtensson. AnnKatrin var nyopererad på grund av sin cancer och hennes mamma hade brutit handleden. Dessutom försvann katten Bonus en dag innan skärtorsdagen.

– Han brukar inte vara ute på nätterna, så det var konstigt att han inte kom hem. Jag fick direkt en dålig känsla i magen, säger AnnKatrin.

Hon och hennes man Per gick ut och letade tillsammans med sin hund, de körde fram och tillbaka i byn och gick ut varannan timme under natten. De skrev även i en lokal Facebookgrupp och efterlyste Bonus. En granne en dryg kilometer bort i byn ringde och berättade att hon försökt schasa iväg Bonus då hon själv hade katt, men såg då att han rörde sig konstigt.

När AnnKatrin och Per kom dit hade han gömt sig under en brädhög. Han försökte smita, men AnnKatrin hann kasta sig över honom och de åkte direkt till djursjukhuset i Helsingborg.

– Han hade legat ute hela natten och tempen ville inte ens visa några grader, så det första de behövde gör var att få upp temperaturen. Det var tur att det inte var en månad innan, då hade han kanske inte överlevt.

Vi kände att pengar gör ingen lycklig. Jag är själv sjuk i cancer, och jag vet att har man mat på bordet och tak över huvudet så är man ändå ganska lycklig.

Självklart att välja operation – men ånger efteråt

Efter att Bonus legat i värmekuvös var AnnKatrin och Per tvungna att ta ett beslut. Bonus hade fått en bäckenfraktur, bäckenet var både brutet och hade flyttat sig. Veterinärerna trodde att han skulle kunna bli bra, men det fanns inga garantier. Dessutom var det en väldigt kostsam operation, trots försäkringen. Men beslutet var ändå självklart.

– Vi kände att pengar gör ingen lycklig. Jag är själv sjuk i cancer, och jag vet att har man mat på bordet och tak över huvudet så är man ändå ganska lycklig. Det är ju ändå en familjemedlem, så vi kände att har han någon chans att bli bra så ville vi försöka.

Men tiden efter operationen var svår, Bonus var blåslagen och ville inte bli klappad.

– När vi såg honom ångrade vi oss. Jag kände att nu har vi gjort något för egen del och inte för kattens skull.

Bonus vill hellre kvar i det varma vattnet än att behöva gå upp.

Bonus får gå på kattsim för rehabilitering

Det var viktigt att Bonus skulle vara stilla, men den som har katt, vet att det inte är lätt att tämja de självständiga små liven. Han vägrade vara i hundburen, sen fick han en större hage, men där ville han heller inte vara.

Bonus hasade med bakbenet efter sig. AnnKatrin och hennes mamma turades om med rehabilitering hemma genom massage när de själva också var nyopererade, de flyttade även benet för att muskelminnet skulle komma tillbaka. Per var den som gick ut med Bonus i koppel.

När kirurgen röntgade på nytt berättade han att Bonus mår bra, men att bäckenet flyttat sig en och en halv centimeter. Det talades även om att de kanske behövde amputera bort benet.

– Jag frågade om det finns något annat vi kan göra, om han kan få simma.

De sa att många katter inte går med på att göra det, men att det var värt att göra ett försök.

– Vi fick en provtid för att gå ner i vattnet för att se att han inte fick panik. Då simmade han i två minuter, så vi köpte ett klippkort.

Katten Bonus älskar att simma – slår alla rekord

Nu har Bonus simmat ett 30-tal gånger, i början gjorde han det varje vecka och sedan varannan. Och han gör det med på rekordvis med simturer på nära 25 minuter.

– Han trivs jättebra i vattnet, simmar på och tycker det är trevligt. Han är inte ens intresserad av att gå upp och sitter kvar på rampen och förstår inte varför han ska lämna det varma vattnet. Men han tycker inte alls om att bada hemma.

Han är en liten kämpe.

Nu är han i bättre kondition än någonsin, är alltid i slagsmål med grannkatter och hoppar upp i fönsterkarmar och på bord utan problem. Han går minst lika bra som innan, att bäckenet är flyttat märks inte alls av. Men för att inte bli för oroliga har AnnKatrin och Per vidtagit några säkerhetsåtgärder.

– Kirurgen sa att att vi inte skulle släppa ut honom förrän vi vet att han kan klättra i träd och komma undan till exempel hundar, då kände jag i början på sommaren att jag aldrig kommer våga göra det Men nu är han så pass bra, och vi har ett halsband med gps som larmar om han går utanför en viss radie.

Bonus hittades på lagret på AnnKatrins jobb när han var runt 1 år, på hösten 2016. Hon tog hem honom trots att Per är allergisk.

– Jag sa bara att nu är vi med katt, vi kan inte låta den ränna runt i stan.

Och han blev snabbt en älskad familjemedlem.

– Han är en liten kämpe, säger AnnKatrin.

10 tecken på att din katt verkligen älskar dig

Ny kattunge? Här är allt du behöver för en glad katt