Katten Oskar har blivit 25 år – får inte gå ut ensam längre

Katten Oskar har vit och grå i päls och både hör och ser sämre nu när han är så gammal som 25 år. Ingalill Johnson håller om gatuhunden Simbo.

Katten Oskar von Gyllenkrona och intill matte Ingalill Johnsson med den adopterade gatuhunden Simbo.

Foto: Privat

Ingalill Johnsson och maken Leif är riktiga djurvänner och har fått dela livet med katten Oskar under lång tid. I 25 år har han stått vid deras sida – och än finns det aptit i kattfarbrorn.

Katten Oskar von Gyllenkrona ligger och värmer sig på en stol i köket när Ingalill svarar i telefon.

– Han ska alltid bråka med oss om köksstolarna, vi har en vedspis som vi eldar i och han älskar den värmen, då blir han sur om vi sitter för länge för det är hans plats det, säger hon.

Som 25-åring är Oskars syn och hörsel inte vad de en gång var, men han har inte ont och äter, dricker och går upp och ner för trappan i huset utan problem.

– Varje gång vi kommer säger veterinären ”lever han än”, skrattar matte Ingalill.

Katten Oskar på sin favoritplats på köksstolen framför vedspisen.

Oskar trivs bra på köksstolen framför vedspisen.

Foto: Privat

Nu för tiden blir det bara blötmat eftersom att tänderna blivit sämre med åren.

– Han har aldrig tyckt om att jaga möss eller så, det får andra katter göra. Det är jättelämpligt att bara få gå till sin matplats och äta, eller hur Oskar? Så ska det vara när man är en gammal farbror.

En annan sak Ingalill märkt är att han ibland blir lite förvirrad.

– Det har väl med åldern att göra det med, han vet inte var han ska gå ibland och blir förvirrad när han kommer för långt ner på gräsmattan.

Inte så konstigt kanske, med tanke på att han är 116 år i människoår.

Se också: Katten Bonus simmade sig i form efter olyckan

0:42

Efter reklamen: Katten Bonus simmade sig i form – se bilderna

(0:42)

Slå på ljud

Speciellt att dela livet med en katt så länge

Det finns mycket rovfåglar i trakten, så nu när Oskar är gammal och inte lika uppmärksam får han inte gå ut utan uppsikt av matte eller husse. Han håller sig mest på gräsmattan innanför staketet runt gården.

– Förra året när jag satt på altanen kom en duvhök för att dyka på honom, men då hann jag dit för att skrämma iväg den.

10 tecken på att din katt verkligen älskar dig

Oskar föddes på en höskulle på bondgården intill och bonden tyckte han var så fin och frågade sina grannar om de ville ha honom. De tackade ja och nu har de haft sällskap av Oskar i 25 år.

– Det är speciellt, det är det. Han har alltid varit egen. Han är ingen kelkatt som legat i knät, men när han själv kommer och vill kela går det bra.

På äldre dar har Oskar blivit allt mer som en hund, berättar Ingalill. Hon och hennes man Leif har alltid haft djur och just nu har de både höns och en hund som heter Vilma – och Oskar tar efter henne.

– Vi brukar kalla honom för vår lilla chihuahua. Vi har en lagottotjej som är en riktig tigghund, så fort jag står vid bänken och jag tittar ner vilka är då inte där om inte chihuahuan och hon. Om hon går så kommer han efter.

Ingalill har alltid hjälpt djur som behöver

Det var inte länge sen det fanns fler djur i huset, men för två veckor sedan behövde familjen avliva den rumänska gatuhunden de adopterat. Att hjälpa djur i nöd har alltid varit en självklarhet för paret. De både skänker pengar till olika hjälporganisationer och hjälper till mer direkt genom att mata vildkatter och igelkottar – och en gång räddade de en kattunge som var indränkt i olja.

– Det är så många som skaffar katter som inte bryr sig inte om dem och slänger ut dem. De är ju beroende av en, man ska vara rädd om dem och ta hand om dem, säger Ingalill.

Det var en av hennes döttrar som hittade kattungen och Ingalill fick råd från en som behandlade oljeskadade fåglar att tvätta den med diskmedel. Hon sa till sina barn att inte ha för höga förväntningar om katten fått i sig olja, men katten överlevde och döptes till Sussie.

– Djur är otroliga, de bråkar inte och det är villkorslös kärlek de ger om man är snäll mot dem, och det ska man ju vara. Alla djur är olika, det spelar ingen roll hur många katter man har, alla är på sitt speciella sätt.

Åtta anledningar till varför man ska ha katt – enligt forskning

När Oskar var yngre brukade paret ordna kattvakt och åka iväg med husvagnen vissa helger.

– När han såg att jag packade gick han och gömde sig och var sur. Vi brukade vara borta fredag till söndag, då på söndagen satt han mitt på gården och väntade. Det är det som är så mysigt med katter, de är synska och vet vad som ska hända och vet när man kommer hem, säger Ingalill.

Världens äldsta katt blev 38 år

Man brukar räkna med att katter blir mellan 12 och 15 år, men enligt veterinärkartan.se lever de längre och längre – många blir över 15 år och i vissa fall blir de 20 år eller äldre, precis som Oskar. Innekatter blir oftast äldre än utekatter, eftersom de inte utsätter sig för lika många faror.

Enligt Guiness rekordbok var världens äldsta katt Creme Puff, som bodde i Texas USA, som blev 38 år gammal. Sveriges äldsta katt uppges ha blivit 29 år gammal. Det återstår att se om Oskar slår rekordet.