Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Gammal vänskap blev ny kärlek för Eva och Kent: "Jag var bestman på min frus bröllop …"

20 mar, 2022 
Per-Ola Ohlsson
Eva och Kent Dracéus vandrar längs stranden vid Råå, Helsingborg. De är båda klädda i jeans och ljusbruna mocka-jackor.
När Eva gifte sig första gången var Kent bestman på deras bröllop. Ingen av dem kunde då ana att deras vänskap skulle leda till att han 30 år senare gick ner på knä och friade till henne.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vårvindarna leker i Eva Dracéus hår när hon hand i hand går med sin man Kent längs strandpromenaden strax söder om Helsingborg. Skånskan Eva har kommit tillbaka till sitt födelselandskap igen och lockat med sig värmlänningen Kent.

– Det var inte svårt, säger han med ett skratt. Jag har alltid älskat Skåne med de öppna landskapen, havet och närheten till kontinenten.

– Vi stortrivs här och det var hit till Helsingborg vi ville flytta när vi gick i pension, säger Eva som ursprungligen kommer från Grevie i södra Skåne.

Berättelsen om hur Eva, 67, och Kent, 65, träffades och lärde känna varandra går långt tillbaka i tiden, långt innan de blev ett par.

– Allt började egentligen med att jag hade en barndomsvän vars föräldrar hade en sommarstuga i Värmland. På loven brukade jag följa med hennes familj dit, berättar Eva.

En ung Eva, iförd motorklubbtröja, sitter på en bänk i Filipstad, med armen om Nils Ferlin-statyn.
Så här såg Eva, iförd Steel City Drivers-tröja, ut i 20-årsåldern. På bilden sitter hon intill Nils Ferlin-statyn i Filipstad.

Där träffade hon en man hon blev förälskad i och 17 år gammal tog hon steget att flytta från Skåne till honom i Hagfors.

Annons

– Det höll ett par år och sedan träffade jag mannen som är mina barns pappa. Det var då jag lärde känna hans kompis Kent och hans dåvarande fru.

En ung Kent Dracéus iförd klubbtröja med texten Steel City Drivers Hagfors
Så här såg Kent ut i 20-årsåldern, iförd motorklubben Steel City Drivers Hagfors tröja.

Amerikanska bilar var det som gällde

Det stora gemensamma intresset på den tiden, när de var i 20-årsåldern, var stora amerikanska bilar.

– I Hagfors på den tiden gillade man antingen amerikanska bilar eller motorcyklar. Jag var med och startade klubben Steel City Drivers. På den tiden körde jag en Pontiac och en Buick, berättar Kent.

– Jag och min dåvarande man var mer inne på Chevrolet, säger Eva.

De två paren blev riktigt goda vänner och umgicks mycket. De köpte hus i närheten av varandra och träffarna med bilar övergick mer och mer till grillkvällar i trädgården.

Annons

1983 hade Eva och hennes tidigare man varit tillsammans i tio år och hon väntade deras första barn. De tyckte båda att det var dags att gifta sig.

– Vi ville inte ha ett stort bröllop utan bara vi och prästen, men vi var ju tvungna att ha två bröllopsvittnen, berättar Eva.

Det här är Eva och Kent

Namn: Eva och Kent Dracéus.
Ålder: 67 respektive 65 år.
Yrken: Pensionärer.
Familj: Varandra. Hon har en son och fyra döttrar sedan tidigare och han har två söner.
Bor: Lägenhet i Helsingborg.

Så kom det sig att vännerna Kent och hans dåvarande hustru var de enda bröllopsvittnena när Eva vigde sig.

– Det är därför jag brukar skoja om att jag var bestman på min frus bröllop, säger Kent med ett leende.

Paren blev nära vänner

Den nära vänskapen mellan de två paren utvecklades ytterligare.

– Visst tyckte jag Eva var en både snygg och trevlig kvinna, men det fanns absolut inget mellan oss på den tiden. Vi var bara goda vänner, säger han.

Jag gillade verkligen Kents fru och vi hade mycket roligt tillsammans

Eva kände likadant. Det var först många år senare som hon skulle bli förälskad i honom.

– Men vi trivdes tillsammans. Jag gillade verkligen Kents fru och vi hade mycket roligt tillsammans, säger hon.

Annons

Samma år som hon fick sitt första barn, en son, fick även Kent och hans tidigare fru en son. Att de hade barn i samma ålder gjorde att de två paren fick ännu mer gemensamt.

– Men sedan flyttade vi eftersom jag inte ansåg att det fanns någon framtid för mig i lilla Hagfors. Jag fick jobb på ett större lager i Karlstad, berättar Kent.

Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår bäst när vi är ute på rull"

Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"Brand logo
Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"

Därefter blev kontakterna mellan de två paren mer sporadiska. Det gemensamma bilintresset hade de fortfarande kvar, men när de träffades handlade det, som Kent säger, ”mer om deras barn och hundar”.

– Det blev väl bara någon gång om året som vi träffades i samband med att vi besökte släkt i Hagfors, säger Kent.

Annons

Kom ifrån varandra i samband med skilsmässor

Några gånger satte Eva och hennes familj sig i bilen och körde de drygt åtta milen till Karlstad för att hälsa på Kent och hans familj.

– Sedan tuggade livet på och jag och min tidigare fru skilde oss 2003.

Ett år senare gick även Eva och hennes tidigare man igenom en skilsmässa. Under de jobbiga åren strax före skilsmässorna hade de två paren inte haft någon kontakt med varandra och de visste inte att deras äktenskap hade brutits upp.

– Men jag fick veta det en kort tid efter att jag skilt mig när jag fick besök av Kents exfru och hans syster som bodde i Hagfors och som jag var och är mycket god vän med, berättar Eva.

Paret sitter tätt intill varandra hemma i soffan, Eva med armarna om Kents hals.
Först kämpade Eva med känslan av att hon och Kent höll på med något ”förbjudet” när de började träffas som mer än vänner. – Men det gick fort över. Vi var ju båda frånskilda när vi föll för varandra.

Kent visste dock inte att även Eva var frånskild. Det fick han veta först i samband med att han skulle besöka sin syster sommaren 2005.

Annons

– Eva var ju en attraktiv kvinna och fördelen var att jag kände henne sedan tidigare. Det var klart jag var lite intresserad så jag passade på att hälsa på hemma hos henne när jag ändå var i Hagfors, säger han med ett leende och lägger armen om sin hustru.

– Jag har alltid tyckt Kent har varit snygg, men på den tiden när vi umgicks så var han ju gift och jag hade mitt. Det var aldrig något mellan oss då.

Känslan av något "förbjudet"

De båda vännerna upptäckte snabbt att de hade mycket gemensamt förutom de gamla minnena och de trivdes i varandras sällskap. Det första mötet ledde till att de började umgås och det blev många telefonsamtal mellan Hagfors och Karlstad.

I början blev jag lite misstänksam. Kent var lite för bra för att det skulle vara sant

– I början blev jag lite misstänksam. Kent var lite för bra för att det skulle vara sant, säger hon med ett skratt. Han är nämligen en riktig gentleman och uppvaktade mig ofta med blommor.

Samtidigt kämpade Eva med känslan av att det de höll på med var något ”förbjudet”.

– Men det gick fort över. Vi var ju båda frånskilda när vi föll för varandra.

Annons

Ett par veckor efter att Kent hälsat på henne skulle Eva ha en planerad kräftskiva och hon bjöd in honom. Man kan säga att det var där och då som de blev ett par.

– Vi hade så mycket att prata om så att vi gick ifrån det övriga sällskapet för att få vara för oss själva, säger han.

Kent och Eva vandrar hand i hand förbi ett korsvirkeshus i Simrishamn. Året är 2007.
Paret på utflykt i Simrishamn 2007.

Eva nickar och ler åt minnet när Kent berättar.

– Efter den kräftskivan träffades vi så ofta vi var lediga och vi firade julen hos mig i Hagfors. Mina två yngsta barn bodde fortfarande hemma, säger hon.

Ett överraskande frieri

Bara ett halvår senare flyttade Eva med barnen till en lägenhet i närheten av Kents i Karlstad.

– Men jag var mest hos honom. När sedan en av mina döttrar flyttade hemifrån kunde vi flytta in till honom och hans yngsta son.

Annons

Eva och Kent förlovade sig redan samma år som de blev ett par, men de kände inte att de hade någon brådska med att gifta sig. Det stod inte högst upp på dagordningen.

– Vi hade ju båda varit gifta tidigare, säger hon.

Kent och Eva Dracéus står på stranden på Råå i Helsingborg och skrattar när de tittar på bilderna i kameran.
Eva har lockat med sig värmlänningen Kent till Skåne. Valet föll på Helsingborg och här stortrivs paret.

Därför var hon helt oförberedd när han överraskade henne i samband med hennes 59-årsdag den 29 maj 2013. Kent myser när han berättar hur det gick till när han friade.

– Jag hade bokat gustavianska sviten på Stadshotellet i Karlstad och beställt en limousin som skulle köra oss dit. Till Eva sa jag att hon skulle ta med sig ett ombyte och hon trodde vi bara skulle fira hennes födelsedag med en natt på ett hotell.

Den vita limousinen rullade in

Därför blev hon mycket förvånad när den stora vita limousinen rullade in framför deras hus för att köra dem den korta sträckan till stadshotellet. Hon blev inte mindre förvånad när han hämtade nycklarna till sviten som har en fantastisk utsikt över Klarälven.

Kent och Eva sitter i en soffa på Stadshotellet i Karlstad, med bubbel i glasen. Året är 2013 och Kent friar.
När Kent skulle fria till Eva hade han bokat en svit på Stadshotellet i Karlstad, och champagnen stod förstås redo.

– När Kent öppnade dörren och jag såg att det stod en champagneflaska på bordet började jag ana vad som skulle ske, säger hon med ett leende.

Annons

– Det var tur att du samlade dig så du kunde svara ja när jag gick ner på knä och friade till dig, säger han med ett skratt.

Samma sommar gifte de sig vid en utomhusceremoni på en innergård i Karlstad. Den här gången fick Kent vara mer än bestman på Evas bröllop.

Kent i jeansskjorta och jeans, Eva i kort vit klänning med spetsar, gifter sig på en innergård i Karlstad sommaren 2013. De står framför ett rött gammalt trähus, och mittemot dem står den borgerliga vigselförrättaren och läser ur en bok.
Gifta blev de i juli 2013 vid en utomhusceremoni på en innergård i Karlstad, med borgerlig vigselförrättare.

I samband med att de närmade sig pensionsåldern började Eva och Kent fundera på att flytta till Skåne. Han hade blivit förtjust i landskapet när de varje år hälsade på hennes släkt och gamla barndomsvänner – en av dem är väninnan vars föräldrar hade sommarstuga i Värmland och som delvis är orsaken till att hon flyttade dit.

– Jag kände mig faktiskt mer som värmlänning än skånska efter alla år i Hagfors. Tre av mina barn bor kvar där, säger Eva.

Annons

Prostatacancer kom emellan

Men Eva var med på Kents drömmar om att flytta och tillsammans började de leta efter en lämplig plats att bosätta sig på. Valet föll på Helsingborg.

– Vi älskar Helsingborg. Det är en lagom stor stad som ligger vid havet och det finns mycket att utforska här i Skåne, säger han.

Eva och Kent Dracéus står vid havet framför en blå BMW med bokstäverna Draceus på registreringsskylten
Både bilintresset och fotointresset frodas nu när makarna Dracéus hittat hem i Skåne.

Från början var det tänkt att flyttlasset skulle ha gått tidigare, men det blev försenat två år. Bland annat beroende på att Kent fick prostatacancer.

– Jag gick igenom strålbehandling och cancern är borta nu, men det har varit några oroliga år.

Paret står i sitt vardagsrum och håller om varandra. De har svarta skinnsoffor och röda detaljer i inredningen.
För två år sedan kunde paret äntligen flytta in i sin lägenhet i Helsingborg.

Efter att ha stått i bostadskön i Helsingborg i sju år fick de våren 2020 erbjudande om en lägenhet nära Råå i södra Helsingborg. I maj samma år flyttade de in.

Annons

– Att bo här i Skåne är perfekt för mig som är biltokig. Här finns många fina vägar med vackra omgivningar att köra på, säger han.

– Men då och då får han stanna så att jag kan gå av och fotografera allt det vackra, säger Eva som är mycket fotointresserad och som alltid har sin kamera med sig.

Eva och Kent Dracéus hemma i köket. Eva står vid spisen och skär upp grönsaker. Kent öppnar kylen.
Matlagning är ett stort intresse.

Matlagning och pensionärs-lyx

Förutom att köra bil och fotografera är ett av deras stora intressen att laga mat tillsammans. De lagar allt från grunden och de gillar kryddstark mat från andra länder.

– På jularna brukar vi ha olika teman. Ett år hade vi grekisk julmat, ett år italienskt och ett annat år var det mexikanskt som gällde. Vi har till och med testat vegetariskt julbord, säger han.

– Och som pensionärer unnar vi oss alltid lyxen att äta frukost i sängen, säger hon.

Parets favoritplatser i Skåne

1. Söderåsen med Kopparhatten.
2. Lernacken. Brofästet för Öresundsbron.
3. Landborgspromenaden, Helsingborg.
4. Ale stenar.
5. Samtliga skånska slott och herresäten.

Annons