Kenzo, 1 år, lär ut teckenspråk på Instagram

Kenzo

Hela familjen med Tomas, Larissa och lilla Kenzo har svenska teckenspråket som sitt modersmål.

Foto: Privat

Han är bara ett år gammal, men kan redan 50 tecken på sitt modersmål – teckenspråket. Genom Instagramkontot superkenzoworld får vi följa honom i vardagen och lära oss mer om teckenspråket.

Kenzo (som SVT Nyhetstecken var först med att rapportera om), håller upp en pekbok med djur och slår samman händerna i vad som ser ut som en stor applåd. Som många barn i hans ålder, har han ett yvigt kroppsspråk. I hans fall betyder handslagningen också någonting mer – Det är tecknet för krokodil på teckenspråk.

Här visar han krokodiltecknet:

När Kenzo föddes upptäckte hans föräldrar Larissa Strante Worseck och Tomas Andersson att det fanns väldigt få Instagramkonton med döva barn och döva föräldrar.

– De flesta konton var för hörande föräldrar som hade döva barn, och där var det mycket fokus på just hörseln, berättar Tomas.

Det var också därför som föräldrarna kände att de ville sprida teckenspråket. Genom Kenzos Instagramkonto sprider familjen kunskap om hur det är att leva en vardag med teckenspråket som första språk.

– Det är viktigt att alla döva barn ska få möjlighet att lära sig teckenspråk, oavsett hörselförmågan, och dessutom är det riktigt kul att lära sig teckenspråk, säger Tomas.

Se också: Kändisar som fått barn 2021
1:19

Efter reklamen: Se också: Kändisar som fått barn 2021

(1:19)

Slå på ljud

Vardagen med teckenspråk bjuder på många stunder av närhet mellan barn och förälder. Här myser Kenzo med sin mamma i soffan och samtidigt visar han tecknet för regn, när mamma Larissa sprayar låtsasregn med vattenflaskan.

Se klippet här:

Fördelar med teckenspråk

Pappa Tomas säger att det finns många fördelar med att ha svenskt teckenspråk som första språk. Teckenspråk ger tidig kommunikation samt starkare band mellan barn och förälder. Det finns också forskning som visar att det höjer barnens IQ om barn lär sig teckenspråk även om de är hörande.

– Det finns egentligen inga nackdelar med teckenspråk, berättar Tomas.

Kenzo har överraskat sina föräldrar genom att vara väldigt modig och orädd, något han visade prov på under sitt ettårs-kalas då han kom på ett bra trick för att så att säga blåsa ut ljuset i tårtan:

Dessutom älskar han att leka med andra barn.

Tack vare Instagramkontot har han fått nya vänner över hela världen. Här är han med sin med sin första danska vän Ebba:

Han har förvånat både sina föräldrar och omvärlden genom att vara så otroligt duktig på tecken och kunna visa det fina med teckenspråk och sprida glädje i många människors vardag genom internet.

– Svenskt teckenspråk är ett rikt och fantastiskt språk. Alla barn borde få möjlighet att lära sig teckenspråk!

Cheerleading för alla när Cajsa får bestämma

Fem snabba fakta om teckenspråk

1. Det svenska teckenspråket bygger på handrörelser, handformer, ansiktets mimik, blickriktning, munrörelser och kroppshållning simultant.

2. Teckenspråk är inte internationellt utan det finns cirka 160 olika teckenspråk i hela världen.

3. Teckenspråket är det språk som används av de flesta personer som är döva.

4. Svenskt teckenspråk är ett språk som har uppstått och utvecklats mellan språkbrukare i Sverige under lång tid. Språket har ett eget lexikon och egen grammatik.

5. Teckenspråket används av cirka 30 000 människor i Sverige och erkändes som ett eget språk av riksdagen 1981.

Källa: Specialpedagogiska skolmyndigheten, Institutet för språk och folkminnen