Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Cheerleading för alla när Cajsa får bestämma

30 mar, 2022 
Louise Werner
Bliss Cheerleading
Cajsa Correa med ungdomarna i paracheerlaget Bliss.
Downs syndrom, asperger, autism eller cp-skada. Det är svårt för barn och ungdomar med intellektuell funktionsvariation att hitta ett lag att idrotta i. Hos föreningen Ultimate Cheer Xtreme är alla välkomna och här får alla chansen att utvecklas i sin egen takt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Inkludering är ett ord som ofta nämns i sammanhang där man vill understryka att alla är välkomna, har lika mycket värde, och ska ha samma möjligheter. I praktiken är det däremot lite mer sällan vi ser exempel på det.

– Det blir på riktigt med inkludering när man gör det på riktigt!

Så säger Cajsa Correa, 47, som grundade föreningen Ultimate Cheer Xtreme år 2020.

Ultimate Cheer Xtreme är en ideell idrottsförening med en vision att ha en bredd inom tränings- och tävlingslag i olika åldrar och nivåer. Föreningen arbetar dagligen med att vara inkluderande och välkomna alla, oavsett bakgrund och behov.

– Det är med olikheter som vi skapar magi, tillsammans! Det är våra värderingar och grunden i allt vi gör, säger Cajsa.

Med dessa värderingar i grunden så var det en självklarhet att hon startade ett lag för barn och ungdomar med intellektuella funktionsvariationer.

Annons

Laget heter Bliss och Cajsa är själv huvudcoach i laget, som i skrivande stund består av tolv ungdomar i åldrarna tio till tjugoett år. I veckan ska två nya tjejer provträna för laget.

I Bliss finns det barn med Downs syndrom, asperger, cp-skada, autism och adhd. Olika diagnoser som ofta samexisterar, berättar Cajsa.

Enormt engagemang

Cajsa har alltid haft ett stort engagemang för barn och ungdomar i samhället och känt att hon vill hjälpa andra.

– Det är verkligen superviktigt för mig att kunna bidra och göra skillnad på riktigt!

Att Cajsa har ett engagemang som är något utöver det vanliga är väldigt tydligt. Hon arbetar till vardags heltid inom reklambranschen och arbetet med föreningen är något hon gör helt ideellt.

– I snitt lägger jag nog fyra timmar per dag under vardagar, och mer på helgen, säger hon. Alltså i princip all hennes vakna tid. Men det är det värt enligt Cajsa.

Annons

– Det är så mycket i det hela som gör mig överlycklig! Det är fantastiska barn och hela projektet är bara kärlek för mig. Det finns ingenting som är dåligt med det! Ingenting!

Cecilia Stjernfeld är 16 år och är en av de aktiva som var med från början när Bliss startades.

Cecilia
Cecilia Stjernfeld har varit med sedan starten i Bliss.

Hon berättar att det bästa med att träna i Bliss är att det är så kul och att man får göra roliga övningar.

– Ett plus är såklart de fina Bliss-kläderna med glitter, tycker hon.

För Cecilia betyder laget mycket och hon tycker det är väldigt kul att ha hela gruppen att träffas och umgås med.

Clara Westman, 22 år, är en annan tjej som uppskattar att träna med Bliss.

Se också: Startar kafé med speciell personal - anställer funktionsnedsattaBrand logo
Se också: Startar kafé med speciell personal - anställer funktionsnedsatta

– Att få röra på sig och att få så många nya vänner betyder mycket för mig, säger hon. Att vara med i ett sammanhang och dessutom utveckla gymnastiken är två andra stora plus.

Annons

Cajsa berättar att det är svårt för barn som har funktionsvariationer att hitta lag att träna i. Anledningen till det är framför allt att det finns alldeles för få lag och föreningar som vänder sig till barn med funktionsvariationer.

– Jag vill att fler idrottsföreningar ska ha paralag.

I dagsläget är det få sporter som har det, vilket gör att många av barnen med funktionsvariationer aldrig har tillhört en idrottsförening eller ett lag. Det är problematiskt för barnen blir ofta väldigt ensamma och rör väldigt lite på sig. Det leder till både psykisk- och fysisk ohälsa för barnen.

Passion för cheerleading

Cajsas egna döttrar har tränat cheerleading sedan några år tillbaka. Därför blev det naturligt att hon ville starta en förening inom just den sporten. När hon startade verksamheten i augusti 2020 var målet att Bliss skulle vara minst sex personer i laget innan samma datum två år senare. Nu är de alltså snart 14 aktiva i laget Bliss och i hela föreningen är det totalt 250 personer uppdelade på elva olika lag.

pompoms
Linnea Wiklund och Cecilia Stjernfeld med pompoms i full gång.

Är i hallen varje dag

– Jag försöker vara i hallen varje dag. Alla de 240 aktiva har en relation till mig.

Annons

Cajsa vill gärna finnas där för barnen och vara den vuxna som de kan vända sig till när de behöver, tycker hon känns självklart. Föreningen har totalt 31 coacher anställda som alla gör ett viktigt jobb genom att träna barnen.

– För många är det också en chans att utvecklas och lära sig att ta ansvar. Det är kanske deras första jobb.

Att vara flexibel, trygg i sig själv och ha en ödmjuk och kärleksfull attityd är egenskaper som är viktiga för att kunna lyckas i rollen som coach hos oss. Man måste också ha ett genuint stort intresse för barn och ungdomar.

– Och att vara coach i Bliss behöver man vara lite extra hela tiden!

Det kan vara svårt för andra att förstå vilken enorm skillnad alla coacherna gör för barnen. Även föräldrarna känner ett stort förtroende och en trygghet i att kunna lämna sina barn några timmar hos oss, berättar Cajsa.

Annons

Båda hennes egna döttrar är coacher i föreningen. En i Bliss och en i ett annat lag.

Tävlingar – ett framtida mål

Målet är att Bliss ska tävla i distriktsmästerskapet nästa år. Det är inte alls omöjligt tror Cajsa. Under en tävling i Cheerleading blir de tävlande bedömda för själva utförandet på hela programmet de visar upp. De olika moment som ingår i ett program är vanligtvis stunts (mänskliga pyramider), gymnastiska övningar, utstrålning, hopp och dans.

pyramid
Pyramid med coacherna Clara Holmgren och Cajsa Correa i botten, i toppen Charlotte Hök.

Normalt sett är ett program 2,5 minuter. Den 2 april ska Bliss få uppträda på en cheertävling i Solna som heter Nordic Cheer Challenge.

Annons

Här kan du se film från Bliss julshow 2021.

Här är en föreningsfilm på Ultimate Cheer Xtreme.

Efter att medier har uppmärksammat laget har flera personer hört av sig och velat börja i laget, dessutom har vi fått bidrag från en privatperson som vi nu ska använda till att gå och hoppa i trampolinparken Yoump, med efterföljande middag.

– Utöver det hoppas jag att fler blir inspirerade till att kanske starta ett paracheerlag, säger Cajsa, som gör allt för barnens skull.

– Känslan jag ser att vi ger till dem i Bliss övervinner allt!

Tips till andra idrottsföreningar:

1. Inte vara rädd för att våga, man måste vara modig och ta steget.

2. Se till barnen först och tänk vad som är viktigt för samhället.

3. Sätt en plan.

4. Ta inspiration av andra som har startat liknande lag. Jag hjälper gärna till om någon behöver det.

5. Allt löser sig!

Annons