Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Kevin och Casper hjältar vid brand: Vi räddade Emilia och hundarna

19 apr, 2021 
Susanne Stamming
Kevin Carlsson och Casper Nedemark sitter på trappan till huset och berättar om den dramatiska dagen när det började brinna i Caspers rum och kompisarna räddade Caspers lillasyster och familjens hundar.
Kevin Carlsson och Casper Nedemark blev hjältar när det började brinna i Caspers rum.
När det plötsligt och oväntat började brinna hemma hos familjen Nedemark agerade tonårssonen Casper och kompisen Kevin direkt. Tillsammans räddade de att Caspers lillasyster Emilia och familjens hundar undan lågorna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var en lugn söndagskväll i november förra året hemma i huset hos familjen Nedemark i Hökerum norr om Borås. Mamma Ida hade precis gett sig iväg till sitt jobb som personlig assistent, bonuspappa Örjan var hemma, dottern Emilia stod i duschen på övervåningen och sonen Casper hade sin nyfunna kompis Kevin Carlsson på besök. I huset fanns också familjens två små Jack Russel-hundar, Loco och Happy.

– Vi satt och spelade spel på datorn i mitt rum, berättar Casper, 15 år.

Han och Kevin hade umgåtts hela helgen och Kevin hade även sovit över.

– Vi gillar samma spel, som Fortnite, Pokemon och Minecraft.

Jag tog mig upp för trappan för att hämta brandsläckaren och vår brandfilt för jag trodde att det skulle gå att stoppa branden

De lyssnar också gärna på musik tillsammans och det gjorde de även den här kvällen inne i Caspers rum på nedervåningen. Men så kände båda att det stegvis blev allt varmare i rummet, för varmt. Killarna satte spelet på viloläge och gick ut ur huset för att svalka sig.

Annons

– Vi var ute i fem minuter kanske, säger Kevin, 14 år.

När de stod där ute kom plötsligt Örjan, 49 år, utspringande i full fart. Han frågade vad killarna hade gjort för det brann i Caspers rum!

Räddningstjänst, polis och amulanser är på plats för att släcka branden hemma his familjen Nedemark och se till att de drabbade blir omhändertagna och att elden inte sprider sig.
Ett stort pådrag kom till platsen.

Vit rök i hela rummet

Casper sprang tillbaka in och öppnade dörren till sitt rum, men kunde inte se något eftersom en vit rök täckte hela rummet. Örjan kontaktade under tiden Caspers mamma Ida som befann sig 20 minuter bort.

– Jag tog mig upp för trappan för att hämta brandsläckaren och vår brandfilt för jag trodde att det skulle gå att stoppa branden. Vi hade pratat i familjen om vad vi skulle göra om det började brinna, säger Casper.

Annons

Halvvägs uppför trappan fick han svårt att andas, men lyckades trots det fortsätta. uppåt. Casper fick tag på brandsläckaren och sprang sedan snabbt ner igen och gav den till Örjan. Som försökte släcka elden, men det var för sent.

– Vi förstod allihop att det var kört, konstaterar Casper.

Ringde 112

Örjan ringde SOS Alarm medan han sprang fram och tillbaka, ropade att de måste ut och sparkade igen Caspers dörr. Men den gick upp igen och han måste sparka till den igen. Sedan var han tvungen att ta sig ut för få luft.

Det brann nu ordentligt inne Caspers rum. Smält byggmaterial droppade från taket och för att rädda sin lillasyster rusade Casper än en gång uppför trappan. Där stod Emilia, 13 år, som precis kommit ut från duschen och inte riktigt visste vad hon skulle göra. Båda hundarna fanns också däruppe och nu var det bråttom.

Annons

Kevin försökte följa efter Casper uppför trappan, men efter bara fyra trappsteg small det plötsligt till. En explosion krossade en glasruta och slog upp dörren till Caspers rum igen. Killarna kände en kraftig tryckvåg och kastades omkull. I fallet skadade Kevin hakan som började blöda. De lyckades resa sig och Casper fortsatte uppåt, medan Kevin tog sig ut och sprang runt huset för att hjälpa till därifrån. Han visste att det fanns en balkong där och ett lägre tak intill.

– Jag tänkte att man kanske kunde ta sig upp och även ner den vägen, säger Kevin.

Örjan sprang återigen in för att försöka sparka igen dörren och begränsa branden, men på grund av röken måste han bege sig ut igen. Casper kämpade vidare i trappan.

– Jag hade inga skor på mig och röken var helt svart, men jag kände att jag bara måste upp till Emilia. Det var svårt och mycket tyngre än förra gången, säger Casper.

Annons

När han till slut kom upp på övervåningen igen stod Emilia och pratade i telefon med deras mamma, men Casper fick henne att lägga på. Det fanns ingen tid att förlora och nu gällde det att fokusera. De behövde komma ut så fort som möjligt innan den livsfarliga röken och elden spred sig uppåt.

Kanske vi hade nytta av att vi spelat så mycket dataspel ihop, för vi hade ett bra samarbete där

– Jag sa till Emilia att hålla andan och sedan tog vi hundarna och höll för deras nosar, berättar Casper.

Under tiden försökte Örjan gång på gång stänga Caspers dörr, men lyckades inte.

Röken vällde mot dem

Men det gick inte längre att ta sig nedför trappan. Svart rök vällde upp mot dem. Istället tog de sig in i rummet där balkongdörren fanns. Casper insåg att det enda sättet att ta sig ut ur huset var från balkongen, men det innebar ett fall på fem meter.

Det han inte visste var att Kevin fått samma tanke och nu hade ställt upp en lastpall mot väggen för att klättra upp på ett angränsade tak som hörde till en intilliggande pizzeria.

Annons

– Kanske vi hade nytta av att vi spelat så mycket dataspel ihop, för vi hade ett bra samarbete där, säger Kevin.

Han hävde sig upp på taket, ställde sig på en metallist och balanserade medan han tog emot en hund i taget från Casper och Emilia på balkongen. Sedan hoppade Casper över räcket och ner på taket. Men Emilia var kvar däruppe. De försökte peppa henne att göra samma sak.

Jag hade ingen aning om vad som hände efter det, mer än att det brann i huset

– Hon vågade inte först, men sedan gjorde hon det, säger Casper.

Strax därefter kom brandbilar och ambulanser till platsen. Med en intilliggande pizzeria och en tillhörande bensinmack var risken extra stor om elden skulle spridas. Därför hade extra många utryckningsfordon kallats ut. Tre styrkor med sju brandbilar, tre ambulanser, fem polisbilar och ett brandbefälsfordon var på plats efter sju minuter.

– Jag var hemskt orolig hela vägen hem, samtalet med Emelie bröts ju mitt i när hon och Casper var tvungna att lägga på. Jag hade ingen aning om vad som hände efter det, mer än att det brann i huset, säger mamma Ida, 36 år.

Annons

Hon hade en nervös bilfärd hem.

– Det går inte beskriva fullt ut vad jag kände, men det var panik. Emilia har ju en del funktionsnedsättningar och jag hade ingen aning om hur hon skulle reagera i en sådan här situation. Det var en tuff resa.

Caspers mamma Ida berättar att hon befann sig på jobbet när hon fick veta att det börjat brinna hemma.
Caspers mamma Ida befann sig på jobbet när hon fick veta att det brann hemma.

Grät av lättnad

När Ida äntligen kom fram var hon tvungen att sätta sig på marken och bara andas av lättnad. Att se att alla levde och mådde bra var helt underbart.

– Jag grät och kunde knappt ta in vad som hade hänt. Det var som en mardröm och kändes helt overkligt, berättar Ida.

Annons

Samma sak kände Casper:

– När jag slogs omkull av tryckvågen i trappan tänkte jag att om jag inte tar mig upp så dör jag. Jag visste att röken var farligast nära marken.

Kevin intygar att allt var som en enda stor chock.

– Efteråt kunde jag inte fatta att det hänt. Jag hade mardrömmar och hade svårt att sova trots att jag var jättetrött.

Brandmännen lyckades släcka elden och huset blev brandskadat, men inte nerbrunnet som tur var. Båda killarna var där och tittade på skadorna efteråt.

– Det var kolsvart i Caspers rum, säger Kevin.

Se också: Jennys fick hjärtstopp i duschen – sambon räddade hennes liv

Jenny fick hjärtstopp i duschen – sambon räddade hennes livBrand logo
Jenny fick hjärtstopp i duschen – sambon räddade hennes liv

Efter branden var killarna var hemma en vecka från skolan.

– Det behövdes, säger Kevins mamma Mikaela.

Annons

Hon är väldigt tacksam att allt ändå slutade väl.

– Att alla lever är det viktigaste, säger Mikaela.

Hon har märkt att vänskapen mellan killarna blivit ännu starkare efter branden. De har nu ett gemensamt minne som binder dem samman.

För Caspers mamma Ida har det varit mycket att ta sig an, både praktiskt och känslomässigt.

– Alla våra saker blev förstörda av röken. Vi fick slänga det mesta av våra ägodelar. I princip allt utom det som var tillverkat av stål eller annan metall, säger Ida.

Hon är också enormt tacksam att alla lever, men förlusten av minnen som fotoalbum och andra personliga saker är ändå stor.

Det är mycket som man har byggt upp under ett helt liv och många saker går inte att ersätta med att köpa nya

– Min mormors minnessaker var tunga att förlora. Det är mycket som man har byggt upp under ett helt liv och många saker går inte att ersätta med att köpa nya.

Kevins haka och Caspers fötter, som skadades när han hoppade från balkongen, visade sig vara de enda fysiska skadorna. Ändå fick båda killarna åka till sjukhus för att kolla lungor och annat.

Annons

– Vi fick vara där i fem–sex timmar. De tog blodprover, blodtryck och sedan fick vi hjälp med att andas, berättar Kevin.

Behandlingen var syrgas och luftrörsvidgande. När allt verkade stabilt fick de lämna sjukhuset och åka hem igen.

Familjen har haft brandövningar

Det konstaterades senare att orsaken till branden troligtvis var möss inne i väggen som ätit på och skadat en kontakt i Caspers rum. Det blev ett snabbt förlopp som lätt hade kunnat leda till en fullständig katastrof.

– Det har varit ett riktigt musår härute så jag är inte helt förvånad. Vi har försökt få bort dem, berättar Ida.

Kevin, Emilia och Casper står vid trappan till huset och berättar om den dramatiska kvällen när det började brinna i Caspers rum.
Kevin, Emilia och Casper kan andas ut efter den dramatiska branden.

Hon är idag glad över att familjen tidigare hade haft samtal om vad man ska göra om det börjar brinna. De har även haft brandövningar ihop, alla har fått lära sig larmnumret och det viktigaste kring brandsäkerhet.

Annons

– Det hoppas jag att alla föräldrar tänker på, säger Ida.

Efter branden fick familjen först flytta till ett lånat hus i Ulricehamn, men de hoppas kunna flytta tillbaka hem när sanering, renovering och reparationer är gjorda.

– Det var mycket vattenskador också eftersom huset nästan behövde dränkas in totalt för att få bukt med elden. Det tänker man kanske inte på, att släckningsarbetet också ställer till med skador, säger Ida.

Mitt i allt blev Casper och Kevin även något av hjältar i lokalpressen och responsen var enorm med insamlade medel för att familjen skulle kunna köpa nya kläder och ersätta annat som hade förstörts.

– Det blev en fantastisk hjälp för oss. Jag vet inte hur vi hade klarat oss annars, säger Ida.

De försöker nu gå vidare som familj, men det finns en del jobbiga minnen kvar som kan triggas igång av olika saker. Att tända ljus inomhus går till exempel inte, hur mysigt det än är.

Annons

– När jag känner den doften då vill jag bara springa därifrån. Brödrosten kan också vara svår att hantera om det luktar minsta lilla bränt. Men det är överkomligt. Tänk vad som kunde ha hänt, säger Ida.

Det är tydligt att både hon och Kevins mamma Mikaela är oerhört stolta över sina söner.

– De är riktiga hjältar.

Brinner det? Gör så här!

Varje sekund är viktig när det handlar om att rädda liv och egendom.

  • Rädda först de som är i livsfara.
  • Ta dig ut så snabbt du kan. Kom ihåg att den giftiga röken alltid stiger uppåt. Ta dig ner under röken, nere vid golvet är det lättare att se och andas. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr – öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Känner du på dörren upptill och den är varm brinner det förmodligen på andra sidan. Stäng alla dörrar bakom dig. Stängda dörrar hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid. Gå till en förutbestämd återsamlingsplats om det förberetts för det.
  • Varna alla dem som hotas av branden (som grannar) så att de också kan sätta sig i säkerhet. Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer – de kan ha frågor. Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en brandsläckare och rikta mot glöden – inte på lågorna.

Ovanstående ordning är en rekommendation. Det är den aktuella situationen som avgör i vilken ordning du verkligen ska agera.

Källa. Brandskyddsföreningen

Annons