Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Kristina har vävt ihop 100000 kronor till behövande barn

18 jun, 2021 
Ingalill Broberg
Charlotte Silfverberg
Kristina Gustafsson sitter vid sin vävstol och berättar om hur hon väver mattor och säljer till förmån för organisationen Operation Smile.
Kristina Gustafsson väver mattor till förmån för organisationen Operation Smile.

För sex år sedan började Kristina att väva och det blev snart många mattor. För många för nära och kära. Då fick hon en idé: att väva mattor och sälja till förmån för organisationen Operation Smile.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
<strong>TV: Här är 5 snackisar från veckan som gått</strong>Brand logo
TV: Här är 5 snackisar från veckan som gått

På sommaren flyttar Kristina Gustafsson, 71, ut sin vävstol från ett vindsrum till en lätt uppfräschad före detta ladugård på Svartagården i Vedum, Västergötland. Där har hon, förutom vävstolen, även en liten utställning av sina mattor där det också går bra att köpa hennes verk. Kristina har även haft utställningar med mattförsäljning på ett lokalt bibliotek.

För cirka sex år sedan började Kristina av en tillfällighet att väva i Lidköpings vävstuga. Hon tyckte det var otroligt roligt och det blev snabbt många mattor.

Operation Smile

I början gav hon bort dem till sina barn men deras behov blev snart mättat. Då kom hon att tänka på ett tv-program hon sett om Operation Smiles verksamhet.

Annons

– Programmet berörde mig mycket. En operation kostar bara 2400 kronor och det förändrar livet för ett barn och dess familj, säger Kristina.

Hon bestämde sig då för att väva och försöka sälja mattor till förmån för just Operation Smile. På sex år har hon hittills vävt 238 stycken mattor och inte fått ihop mindre än 116547 kr som oavkortat gått till organisationen.

– Jag ägnar någon dag i veckan åt att väva mattorna och det känns väldigt tillfredsställande att kunna hjälpa till, säger Kristina.

Detta är Operation Smile

Varje år föds 200 000 barn i världen med läpp-, käk- eller gomspalt. Ibland är ansiktsmissbildningarna direkt livshotande och i många fall innebär de ett liv i utanförskap.

Organisationen utför operationer med hjälp av volontära sjukvårdsinsatser.

Mer info om organisationen här

Välgörande återbruk

Hon väver allt från traditionella tuskaftsmattor till lite mer avancerade som bland annat panama och rosengång.

Materialet, som mest består av begagnade lakan och gardiner, får hon från vänner och bekanta och tillgången är stor. Även här gör hon en god gärning då hon återvinner sådant som annars skulle slängas. Kristina får hjälp med att skära trasorna men syr ihop dem, det gör hon själv.

I en gammal ladugård har Kristina Gustafsson sin vävstol och här ställer hon även ut sina mattor.
I en före detta ladugård har Kristina sin vävstol och där ställer hon även ut sina mattor.

– Det ska vara lustbetonat säger hon. Och samtidigt som hon utövar sin hobby, hjälper hon många barn till ett betydligt bättre liv.

Det är säkert många som tycker att det är roligt och avstressande att väva men inte har användning för mera och då kan man kanske som Kristina, göra en riktigt god gärning genom sin hobby.

– Att göra något gott är bra för själen, säger Kristina.

Fotnot: Den som är intresserad av att se och eventuell köpa Kristinas vackra mattor kan gå in på Facebook och söka på ”Svartagårdens trasmattor”.

Annons