Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Johanna: Jag levde på lånade pengar

13 sep, 2023 
Anonym läsarberättelse
Trots att jag inte hade råd med min livsstil fortsatte jag.
Det gick så långt att jag började leva på kredit för att kunna roa mig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så håller du koll på din ekonomiBrand logo
Se också: Så håller du koll på din ekonomi

Detta hände mig i slutet av 20-årsåldern. Mina vänner och jag hade alltid haft ett blomstrande socialt liv, men ju äldre vi blev desto större blev de ekonomiska klyftorna mellan oss.

Jag valde ett yrke som inte var speciellt välbetalt medan många av mina tjejkompisar i stället studerade på högskola eller universitet och senare fick mycket välbetalda arbeten.

Under åren som mina kompisar studerade på sina respektive högskolor arbetade jag och lyckades spara ihop en ganska stor slant. Men det sociala livet och all shopping kostade mer och mer för varje år. Snart fick jag svårt att ha råd med alla extravaganta kläder och aktiviteter som mina vänner uppmuntrade.

Annons

Hade noll kronor på kontot – började handla på kredit

När lönen inte räckte till alla resor, nöjen och outfits var det de sparade pengarna jag började ta av. Efter knappt ett år hade jag slösat bort hela mitt sparkapital. Jag hade noll kronor kvar på kontot.

Tiden gick och jag vägrade att avstå från något. Jag ville inte heller ta upp med mina vänner att jag inte hade råd med allt som de hade råd med. Utekvällarna blev alltid dyra men vi hade roligt, och när sparandet var borta löste jag det genom att använda krediten på mitt bankkort.

De åren handlade i princip bara om att jobba och om att ha roligt med mina kompisar. Vi skapade fantastiska minnen och hade väldigt kul, men innerst inne visste jag att jag inte hade råd att leva så i längden. Men allt gick så fort och innan jag visste ordet av hade mer och mer pengar använts på kredit.

Blundade för att min dyra livsstil inte var hållbar

Till slut handlade min vardag om att försöka trolla fram slantar från ingenstans. Då det inte gick försökte jag ändå lite till, och lite till, och lite till…

Annons

Jag var tvungen att inse att jag levde ett liv som jag inte hade råd med.Jag klädde mig i märken som jag inte kunde betala för och gick på events där jag inte hade råd med inträdet.

Ingen skulle ge mig mer kredit och jag hade ingenting kvar av mitt sparande. Mitt liv på kredit var definitivt över.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Kände stor skam – tog mig 15 år att bli skuldfri

Det tog mig 15 år att betala tillbaka allt det som jag köpt på kredit under de få åren av mitt liv. Det var en tung uppförsbacke och jag bar denna hemlighet med mig länge, utan att våga dela den med någon.

Skammen var näst intill outhärdlig och jag skämdes enormt över att jag vanskött min ekonomi så. Hade jag inget omdöme alls?

I dag är jag dock helt skuldfri. Det var en dyr läxa för mig att lära. Jag kände mig alltid som en fånge i min privatekonomi, men när allt var betalt kunde jag äntligen känna mig fri. Det var den bästa känslan. En mycket bättre känsla än att bära på alla kassar jag hade shoppat.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons