Läsarberättelse: Jag älskar att sitta i kassan

En äldre kvinnlig expedit står vid kassan i livsmedelsaffären och ler stort.

Foto: Shutterstock/TT (Bilden är arrangerad)

Jag skickade ansökan efter ansökan, men fick nobben överallt. Självförtroendet var i botten. Till slut bestämde jag mig för att ge upp mitt yrke och prova något helt nytt.

För tre år sedan blev jag uppsagd från mitt jobb. Jag arbetade som revisor i ett mindre exportföretag, och förvisso kunde jag utläsa av siffrorna att verksamheten inte gick så bra. Ändå kom det som en chock. Jag hade varit anställd i över 30 år och hade räknat med att företaget skulle överleva i alla fall min tid ut.

Även om jag började närma mig de 60 vågade jag hoppas på att snart hitta ett nytt jobb. Jag hade ju en gedigen erfarenhet.

Men så lätt skulle det inte gå.

Se också: 6 saker du aldrig ska säga till din kollega

1:42

Efter reklamen: 6 saker du aldrig ska säga till din kollega

(1:42)

Jag skickade ansökan efter ansökan utan att få annat än artiga avslag. Jag försökte att inte ta det personligt, utan konstruktivt, och istället vässa min ansökan – men med samma klena resultat.

När det första året gått, började hoppet sina. Jag skrev pliktskyldigt ansökningar och avverkade möten med arbetsförmedlingen, där jag av en ung arbetsförmedlaren råddes att vara fortsatt optimistisk.

Skippa åldersnojan – se i vilken ålder du är bäst på vad!

Det var dock svårt, då jag som ensamstående fick allt tuffare att klara utgifterna. Mitt sparkapital krympte månad för månad.

Jag kände mig allt mer stressad. A-kassedagarna började rinna ut och jag oroade mig för att behöva sälja mitt hus.

Till slut kom jag fram till att jag nog måste ge upp tanken på att fortsätta arbeta som revisor.

Sökte jobb i butik – en oväntad vändning

Med tungt hjärta kontaktade jag den lokala livsmedelsaffären och erbjöd mina tjänster. Vid det laget var självförtroendet så nere i botten att jag inte räknade med att de skulle tycka sig ha någon nytta av en kvinna i min ålder. Redan samma dag blev jag dock uppringd av en mycket trevlig butikschef, som genast ville boka in en jobbintervju.

Viveca: Städjobbet fick fart på karriären

Nu har det gått ett år sedan jag blev kassabiträde, och jag formligen älskar mitt jobb. Roliga kommentarer eller småprat om väder och vind med kunderna gör att tiden flyger iväg. Och till skillnad från många yngre medarbetare kan jag snabbt se om kassakvittot inte stämmer, och vad som i så fall är fel.

Häromdagen sa min chef till mig:

– Jonna, jag förstår inte hur du har kunnat stå ut med att sitta på kontor i alla år, du som är så pratglad.

Och faktiskt förstår jag det inte själv heller.

/Jonna

Se också: 10 saker kassapersonalen stör sig på att du gör

1:08

Efter reklamen: 10 saker som kassapersonalen stör sig på att du gör i matbutiken

(1:08)