Läsarberättelse: Jag blev fri efter fem år

Ung kvinna sitter med ett bankkort och ska göra ett köp

Foto: Shutterstock/TT

Jag vet att jag måste sansa mig och bli bättre på att prioritera. Men nu har jag lärt mig min läxa. Jag vet vad som är viktigt och hur jag ska handskas med mina pengar.

Äntligen är dagen här. Den dag som jag har längtat efter i fem år. Dagen som gör mig fri. Dagen då jag kan bestämma över mitt eget liv igen, eller åtminstone vissa delar av livet. Jag jublar.

Nej, jag är inte frigiven från ett fängelsestraff, så illa är det inte. Men jag har äntligen genomgått fem år av skuldsanering. Fem år av att leva på minsta möjliga belopp, fem år av existensminimum att försöka hanka mig fram på.

Det har gått, men det har varit tufft och inneburit många försakelser. Jag har fått avstå från mycket som sätter guldkant på tillvaron. Det är ju det som är meningen och något man måste förstå, även jag.

Se också: Stoppljusmetoden – så funkar den

Stoppsljusmetoden – så funkar det
0:60

Efter reklamen: Stoppsljusmetoden – så funkar det

(0:60)

Slå på ljud

Efter fem år får jag mina skulder avskrivna och det är en stor sak och något jag verkligen har strävat efter. Jag är så tacksam för att det finns skuldsanering. Nu kan jag leva normalt igen, om än inte överdådigt.

Nu har jag lärt mig min läxa

Jag vet att jag måste sansa mig och bli bättre på att prioritera. Men nu har jag lärt mig min läxa. Jag vet vad som är viktigt och hur jag ska handskas med mina pengar nu.

Livet känns med ens underbart. Vad gör det om vädret är grått och kallt? Inombords är det ljust och varmt och hoppfullt. Jag vet att jag klarar det.

Det hela började gå snett för cirka tolv år sedan. Jag hade blivit arbetslös och plötsligt blev inkomsten mycket lägre än jag var van vid. Jag var fortfarande ung och ville leva livet som jag gjort tidigare med uteliv och festligheter.

Sally hade stora skulder: Jag blev skuldfri på två år

Mina kompisar förstod inte min nya ekonomiska situation, och det gjorde nog inte jag heller. Jag ville inte se och förstå. Jag fortsatte att festa med mina kamrater. Vi gick på krogen, dansade och drack dyra drinkar. Livet var ju en fest. Eftersom jag var arbetslös hade jag ju tid också.

Efter några månader började jag utbilda mig. Jag förstod att jag måste ha ett riktigt jobb, och den delen var självklart bra. Mina kompisar och min familj stöttade mig i att börja plugga.

Jag fortsatte att lyxkonsumera

Utbildningen har jag fortfarande nytta av. Jag utbildade mig till sjuksköterska och arbetar på en vårdcentral. Jobbet är riktigt givande och jag trivs.

Det är ju meningen att man ska klara sig på studielånet och det gör naturligtvis de allra flesta, men inte jag. Jag fortsatte med uteliv och lyxkonsumtion, som om jag hade mycket pengar att röra mig med.

Mina kompisar hade det betydligt bättre ställt ekonomiskt och jag ville inte avvika. Jag ville ha kvar mina vänner och trodde att jag måste leva som de gjorde för att de fortfarande skulle vilja vara mina vänner. Jag var ju en glad och positiv person som gärna blev medelpunkten i gänget. Det var säkert roligt att ha mig som kompis och jag trodde att förutsättningen var att jag spenderade mycket pengar.

Anna tvingades betala sin mans skulder

Naturligtvis sprack bubblan den dag jag förstod att pappret jag höll i min hand innebar att jag var vräkt från min lägenhet. Jag hade fått påminnelser, men inte brytt mig. Det skulle säkert ordna sig, hade jag tänkt. Men hur? Det hade jag ingen lösning på. Det fanns viktigare och roligare saker att ägna sig åt. Nu behövde jag göra något, och det snabbt.

Vad gör man i en sådan situation? Snabba pengar – hur får man det? Var fanns egentligen lösningen på mitt problem?

Då dök speldjävulen upp

Lika snabbt och tanklöst dök lösningen upp i mitt huvud. Jag visste precis hur jag skulle göra. Jag hade ju sett reklam och hört hur bra det löst sig för andra. Jag var ju inte dum. Hade det löst sig för andra, så skulle det funka för mig också, resonerade jag. Så oerhört korkat…

Det var så speldjävulen dök upp, och det med besked. När inte de stora pengarna kom in fortsatte jag, helt övertygad om att nästa gång skulle det lösa sig. Skulderna blev större och större, men jag var lika envist besatt av att det skulle ordna sig om jag bara inte gav upp.

Se också: 5 tips för en mer jämställd ekonomi hemma

5 tips hur du får en mer jämställd ekonomi hemma
2:33

Efter reklamen: 5 tips hur du får en mer jämställd ekonomi hemma

(2:33)

Slå på ljud

När jag äntligen fick en riktig storvinst hade det redan gått för långt. Då var jag inne i spelandet och helt besatt. Naturligtvis skulle jag ha slutat då och betalt mina skulder. Då hade jag kunnat rädda situationen, åtminstone det allra värsta. Då hade jag fortfarande haft möjlighet att gå till mina föräldrar och berätta hur det förhöll sig och bett om hjälp.

Men tyvärr, vinsten såg jag bara som en möjlighet att fortsätta spela. Nu hade jag chansen, inbillade jag mig, att tjäna de där riktigt stora pengarna. Några småvinster då och då sporrade mig till att fortsätta. Snart skulle jag bli rik, var jag övertygad om.

Situationen blev såklart ohållbar. Jag hade stora skulder till många företag och många smålån med hög ränta. Det enda jag betalade i fortsättningen var hyran, även om det oftast var med lån. Någonstans förstod jag att jag ändå måste se till att jag hade tak över huvudet.

Kom till behandlingshem för spelberoende

Kronofogden kopplades in och ökade ytterligare på skulderna. Det slutade med en krasch. Jag var totalt under isen. Utbildningen blev lidande och jag tvingades göra ett uppehåll i mina studier.

Jag var tvungen att säga som det var till mina föräldrar och vänner. Alla stöttade mig och uppmanade mig till att söka hjälp. Ingen tog avstånd från mig. Jag dög som vän ändå.

Så kom det sig att jag kom till ett behandlingshem för spelberoende. Jag genomgick behandling under sex månader och under tiden sökte jag skuldsanering och fick den beviljad. Vilken lycka ändå.

Och nu har dagen kommit då jag åter är en fri människa utan spelberoende och utan skulder. Efter många år i missbruk och fattigdom är jag nu herre över mitt eget liv och jag har många vänner och en meningsfullt tillvaro att se fram emot. Jag är så tacksam och lycklig.

/ Amanda