Läsarberättelse: Jag blev utfrusen på jobbet

Kvinna med skuggor i ansiktet.
Jag och min kollega Madelaine kom bra överens på jobbet. Men när Josefin började hamnade jag plötsligt ute i kylan.

Jag och Madelaine hade jobbat tillsammans i nästan två år. Vi var anställda på kontoret i en firma med växtvärk och efter att ha tvingats jobba över och ta med jobb hem på helgerna, sa vi ifrån. Vi behövde förstärkning. Vår chef Jörgen lyssnade och höll med och så började Josefin hos oss. Hon var strax över trettio och några år yngre än jag och Madelaine, men hon var duktig och snabb och snart kunde vi sluta vår arbetsdag i normal tid.

– Jag är så glad att du har börjat hos oss, sa Madelaine till Josefin. Och så har jag ju någon som håller mig sällskap under rökpauserna.

– Alltid redo, log Josefin. Kom så går vi ut och tar ett bloss.

Det var först efter ett par månader som jag började känna mig utanför. Madelaine och Josefin lättade tydligen sina hjärtan för varandra när de var ute och rökte och sedan fortsatte de samtalet inne vid skrivborden. Josefin hade en stor familj med många problem och jag var inte alls invigd. Men Madelaine kom med goda råd.

– Vad skulle jag ha gjort utan dig, Madelaine, sa Josefin och suckade.

Jag lät dem hållas och begravde mig i arbete för att inte känna mig ensam.

Jag var exkluderad och beslöt mig en dag för att följa med ut under rökpauserna. Men det visade sig vara en dålig idé. De var båda besvärade av min närvaro, samtalet gick trögt och jag kände mig som trejde hjulet under vagnen.

Jag lät dem hållas och begravde mig i arbete för att inte känna mig ensam.

Vår chef Jörgen kallade till ett möte för att diskutera hur vi kunde göra för att inte sitta så trång i rummet. Nästa dag när jag kom till jobbet hade Madelaine och Josefin flyttat mitt skrivbord in i en hörna. Själva satt de mitt emot varandra och kunde fortsatta sina samtal.

– Vad ska detta betyda? frågade jag. Så här kan ni inte göra. Inte utan att fråga mig först.

– Men vi fick en så bra idé och ville prova direkt. Kan vi inte ge det här en chans, undrade Madelaine.

Jag ryckte på axlarna och satte mig vid mitt skrivbord. Det var som om jag flyttats in i skamvrån.

Det blev värre och värre. Josefin och Madelaine började umgås privat. Jörgen införde en ny regel som gick ut på att kontoret alltid skulle vara bemannat. Gissa vem som bemannade det? Mina kollegors rökpauser blev längre och längre. När jag påtalade det sa Josefin:

– Men vi tänker så bra där ute.

Jörgen uppfattade att jag satt ensam och en dag kallade han in Josefin och Madelaine på sitt rum. När de kom ut efter en kvart var de tysta och bevärdigade mig inte med en blick. Jag förstod att Jörgen bett dem dra ner på pauserna och att de trodde att jag skvallrat. De frös ut mig med tystnad.

Till slut stod jag inte ut längre utan gick fram till dem och sa att jag inte hade beklagat mig.

– Det har jag svårt att tro, snäste Josefin.

Jag suckade.

– Jörgen har väl ögon i skallen och jag håller faktiskt med honom om att ni är mycket borta.

– Jaha, så tycker du, kan vi komma igång med jobbet nu? sa Madelaine.

Jag beslöt mig för att ta ett ordentligt snack med tjejerna.

Min situation var ohållbar. Jag beslöt mig för att ta ett ordentligt snack med tjejerna. Men det var omöjligt. De hade gaddat ihop sig mot mig. De älskade varandras sällskap och jag skulle för evigt bli utanför.

Det tog ett par månader för mig att hitta ett nytt jobb och jag har inte ångrat mig en sekund. Jag stortrivs och jag har idag hela elva, trevliga och inkluderade arbetskamrater.

/ Martina